De 3 beste wachtwoord-apps: veiliger internet met veilige wachtwoorden

De 3 beste wachtwoord-apps: veiliger internet met veilige wachtwoorden

Smartphone.nl zet de wat ons betreft beste drie apps om al je wachtwoorden in op te slaan op een rij, zodat je nooit meer tientallen wachtwoorden hoeft te onthouden.

Het is inmiddels niet meer ongehoord dat je tientallen accounts hebt, waarbij je eigenlijk om alles écht veilig te houden bij iedere dienst een apart wachtwoord moet hebben. Systemen om al die wachtwoorden te onthouden, bijvoorbeeld met cijfers, zijn natuurlijk leuk, maar kloppen vaak niet meer als er een programma of site verdwijnt of bij komt in je lijstje.

Gelukkig zijn er inmiddels apps die ervoor zorgen dat je nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden. In de database die je met dat wachtwoord opent, kun je vervolgens al je wachtwoorden veilig in opslaan. Smartphone.nl zet de beste wachtwoord-apps voor je op een rij.

1. 1Password

1password1Password is toch wel een van de meest populaire en zeer gestroomlijnde dienst om al je wachtwoorden in op te slaan. Daar zijn echter twee nadelen aan verbonden: de dienst is alleen recentelijk bijgewerkt voor de iPhone en kost je 15,99 euro. Maar, daarvoor krijg je een wachtwoord-app om je vingers bij af te likken.

De app genereert zelf veilige wachtwoorden voor je en biedt daarbij ook de mogelijkheid om automatisch in te loggen via de ingebouwde browser van de app. Je hoeft er daarnaast niet voor te zorgen dat je overal je wachtwoorden opnieuw invult, mocht je eveneens gebruikmaken van de Mac- of Windows-versie van 1Password. Alles wordt namelijk via Dropbox of iCloud gesynchroniseerd.

Download 1Password voor iPhone (€15,99)

2. KeePass

Als je wat avontuurlijker bent ingesteld, kun je ook voor KeePass gaan. Dit programma is namelijk helemaal open-source en oogt daardoor wel wat ontoegankelijker op het eerste gezicht. Dit heeft echter als voordeel dat het gebruik van KeePass helemaal gratis is. De open-source-dienst werkt overigens niet met online synchronisatie.

Je maakt zelf een databasebestand aan dat je zo veilig kunt maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door er een ‘key file’ aan te koppelen. Dit bestand moet je vervolgens zelf goed bewaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem in een app als Dropbox of Google Drive te bewaren. Dan wordt hij bij wijzigingen ‘automatisch’ bijgewerkt voor al je apparaten die het via die diensten opent.

keepassMiniKeePass is wat ons betreft de beste iPhone-app om al je KeePass-wachtwoorden mee te beheren. Als je via een app als Dropbox of Google Drive een bestand benaderd, slaat hij deze namelijk meteen op in het geheugen van de app, waarna je er altijd snel bij kunt. Met een tik op een wachtwoord wordt hij meteen naar je klembord gestuurd, waarna je hem natuurlijk ergens in kunt vullen.

Download MiniKeePass voor iPhone (gratis)

keepassdroidAndroid-bezitters zouden we dan weer KeePassDroid aanbevelen. Deze app doet in principe hetzelfde als MiniKeePass, maar ziet er wel wat meer ‘basic’ uit. Echt mooi is de app dus niet te noemen, maar hij doet zeker wat hij moet doen. Gebruikersnamen en wachtwoorden worden simpelweg naar je notificatiescherm gestuurd en zijn daar voor een bepaalde tijd naar je klembord te kopiëren. Een kind kan de was doen.

Download KeePassDroid voor Android (gratis)

3. LastPass

lastpassLastPass is een andere populaire dienst om wachtwoorden in op te slaan. Hij is echter net als 1Password betaald, al kun je de Android-app veertien dagen gratis uitproberen. Maar, daarna zul je toch echt 12 dollar per jaar moeten neerleggen. Een prima bedrag als je het ons het vraagt.

Het enige wat ons wel stoort aan LastPass is dat de app niet enorm mooi oogt op beide platformen. Op dat gebied ben je met 1Password en ook MiniKeePass wel beter af. Verder doet LastPass eigenlijk hetzelfde als dat eerdergenoemde 1Password.

Download LastPass voor Android en iPhone (gratis)

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel