3 handige apps om een baasje voor je hond of kat te vinden

3 handige apps om een baasje voor je hond of kat te vinden

Soms kan het niet anders en moet je afscheid nemen van je hond of kat. Je wil echter wel dat je trouwe kameraad in een liefdevol nest terechtkomt. Deze 3 apps en websites helpen je bij het zoeken naar een geschikt baasje.

De beste ‘Ik zoek een baas'-apps verzameld

Je gaat verhuizen, scheiden of zit in de financiële problemen en moet je hond of kat wegdoen. Alhoewel dit natuurlijk geen fijne situatie is, wil je wel dat je trouwe maatje goed terechtkomt. Dit zijn volgens ons de drie beste manieren om een nieuw baasje voor je hond of kat te zoeken.

1. Ik Zoek Baas Ik zoek een baas

‘Ik Zoek Baas' is dé website voor asieldieren van de Dierenbescherming Nederland. Vroeger had men ook een speciale app, maar die is stopgezet omdat de website ook goed op mobiel werkt. Technisch gezien is Ik Zoek Baas daarom geen app, maar je kunt er alsnog een geschikt baasje voor je trouwe viervoeter of kat mee vinden.

In het menu vind je een overzicht van alle bij de Dierenbescherming aangesloten asiels, waardoor er sowieso eentje bij jou in de buurt zit. Neem contact op met het plaatselijke asiel en maak een afspraak. De gezondheid van je hond of kat wordt vervolgens onder de loep genomen waarna je officieel afstand doet.

Vervolgens gaan de opgeleide asielmedewerkers op zoek naar een geschikt baasje, en laten het jou eventueel weten wanneer ze deze hebben gevonden. Er zitten kosten verbonden aan je dier in een asiel plaatsen, maar dit is voor het goede doel. De asiels hebben het geld namelijk hard nodig om draaiende te blijven.

→ Bezoek Ik Zoek Baas

2. Laat je huisdier herplaatsen Ik zoek een baas 2

Daarnaast zijn er verschillende bemiddelingsbureaus actief die voor jou op zoek gaan naar een nieuw baasje voor je hond of kat. Twee voorbeelden zijn Herplaatsing Huisdieren en Verhuisdieren.

Deze bureau's checken of er een match is tussen jouw maatje en zijn of haar nieuwe baasje. Je kunt de sites daarom het best vergelijken met een datingservice, maar dan voor dieren en baasjes.

De werkwijze is als volgt: je meldt je hond of kat aan via de website door een formulier in te vullen. Je geeft hierbij aan wat voor eigenschappen het nieuwe baasje nodig heeft en omschrijft het karakter van je maatje. Is je hond bijvoorbeeld heel speels, of ligt hij liever lui op de bank?

Vervolgens gaan de bureua's kijken of er potentieel interessante matches zijn, en leggen deze aan jou voor. Je bekijkt het profiel van het nieuwe baasje en nodigt diegene eventueel uit voor een kennismakingsgesprek. Indien de match wederzijds is kun je je hond of kat overdragen. Uiteraard vragen de bureau's om een vergoeding, maar dan weet je wel dat je dier goed terechtkomt.

→ Bezoek Herplaatsing Huisdieren

→ Bezoek Verhuisdieren

3. Marktplaats Ik zoek een baas 2 marktplaats

Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf aan de slag door via Marktplaats op zoek te gaan naar een nieuw baasje. Je hebt een speciale categorie waar je je hond of kat kunt aanmelden.

Ten eerste moet je een advertentie aanmaken. Honden kun je aanmelden via ‘Dieren en toebehoren' en vervolgens het ras van je trouwe viervoeter. Onder hetzelfde menu vind je ook de mogelijkheid om katten aan te melden.

Vervolgens maak je de advertentie op. Geef aan wat voor karakter jouw hond of kat heeft, maak duidelijke foto's en vermeldt enkele kenmerken zoals de leeftijd. Plaats je advertentie en wacht de reacties af.

Alhoewel Marktplaats-deals vaak lukken, schuilt er ook een risico in het gebruik. Je weet namelijk niet precies wie er met jouw dier vandoor gaat, en moet mensen op hun blauwe ogen geloven. Ben je bereid om dit risico te nemen, dan is Marktplaats een goede optie voor het vinden van een nieuw baasje.

→ Download Marktplaats voor Android (gratis)

→ Download Marktplaats voor iOS (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel