Outlook is een complete mail-app: dit zijn de belangrijkste functies

Outlook is een complete mail-app: dit zijn de belangrijkste functies

Met Outlook houd je overzicht over je mailbox, verwerk je binnenkomende mailtjes razendsnel en weet je wat er speelt dankzij de uitgebreide agenda. Dit kun je allemaal met Outlook op je smartphone.

Outlook: meer dan een mailprogramma

Outlook is één van de meest complete mail-apps voor je smartphone. Het programma is simpel voor beginners, maar heeft ook genoeg geavanceerde functies voor de power-users. Met deze tips ga je razendsnel aan de slag.

1. Al je mailaccounts in één app

Om te beginnen: je kunt zoveel e-mailaccounts aan Outlook toevoegen als je wil, en de app werkt ook samen met mailadressen van bijvoorbeeld Gmail. Op deze manier verzamel je alle belangrijke berichten op een centrale plek. Om een nieuw account toe te voegen, tik je op de drie streepjes linksboven en klik je op het tandwiel-icoon onderaan in het scherm. Selecteer vervolgens ‘Account toevoegen’ en volg de stappen.

2. Houd overzicht

Wie tientallen of zelfs honderden mails per dag ontvangt, verliest al snel het overzicht. Outlook helpt je hierbij door het kaf van het koren te scheiden. Bovenaan de app zie je daarom twee tabbladen: ‘Prioriteit’ en ‘Overige’.

Zoals de namen al doen vermoeden vind je belangrijke mailtjes in het linkerscherm, en minder urgente berichten rechts daarvan. Outlook plaatst de e-mails automatisch onder één van de twee kopjes, maar kan het weleens bij het verkeerde eind hebben. Je corrigeert een bericht door de mail lang ingedrukt te houden, rechtsboven op de drie stipjes te tikken en de tweede optie te kiezen: ‘Verplaatsen naar het postvak Prioriteit’.

3. Swipen en personaliseren

Een andere handige functie in Outlook is swipen. Mailtjes in je inbox veeg je gemakkelijk naar links of rechts waarna je een vervolgactie uitvoert. Standaard staat naar rechts vegen voor plannen, waardoor je een afspraak in je agenda aanmaakt, en naar links swipen voor archiveren. In dat geval berg je de e-mail op in het archief.

Je kunt de opties voor vegen aanpassen door in het instellingenmenu (tandwiel-icoon) je voorkeuren op te geven. Je kunt onder meer kiezen voor markeren als gelezen, verwijderen of geen vervolgstap kiezen.

Outlook-screen

In hetzelfde instellingenmenu kun je ook een handtekening instellen zodat je niet in ieder mailtje  ‘Met vriendelijke groet’ hoeft te typen. Tik op ‘Handtekening’ typ je afsluitende woorden. Geef eventueel aan of de handtekening voor algemeen gebruik is, of per e-mailaccount (zie stap 1) verschilt.

4. Agenda: vergeet nooit meer een verjaardag

Daarnaast beschikt Outlook over een zeer uitgebreide agenda. Druk hiervoor op het meest rechtse icoon onderin het scherm. De agenda laat per dag zien wat er moet gebeuren en je kunt eventueel activiteiten uit andere kalender-apps ophalen.

Tik op de drie streepjes rechtsboven om de indeling te wijzigen naar per dag, maand, of drie dagen. In het menu aan de linkerkant zie je welke agenda’s allemaal getoond worden. Deze kun je naar wens aan- en uitzetten om het overzichtelijk te houden.

Je kunt zelfs je Facebook koppelen zodat alle verjaardagen van vrienden en familie direct in je agenda getoond worden. Ga hiervoor in het instellingenmenu naar ‘Agenda-apps’ en tik op Facebook. Volg de aanwijzingen op het scherm om je account te koppelen.

5. Al je bestanden in de cloud

Outlook is een app van Microsoft en dat betekent dat het mailprogramma goed samenwerkt met OneDrive, de cloudopslagdienst. Om je account te koppelen tik je in het instellingenmenu op ‘Account toevoegen’ en vervolgens ‘Opslagaccount toevoegen’.

Hier kun je meerdere diensten toevoegen waaronder Dropbox en OneDrive. Maak een keuze en volg de aanwijzingen op het scherm. Na voltooiing zijn de diensten geïntegreerd, en kun je bijvoorbeeld in mailtjes direct bijlages opnemen die anders te groot zouden zijn.

Outlook downloaden

Outlook is beschikbaar voor Android en iOS. De app is helemaal gratis te gebruiken.

→ Download Outlook voor Android (gratis)

→ Download Outlook voor iOS (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel