De 5 beste apps om de Tweede Kamerverkiezingen 2017 te volgen

De 5 beste apps om de Tweede Kamerverkiezingen 2017 te volgen

Op 15 maart worden in Nederland verkiezingen gehouden voor de nieuwe Tweede Kamer. Weet jij nog niet op welke partij je moet gaan stemmen? Met deze stemwijzer apps weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

De 5 beste stemwijzer apps

Ondanks dat er geen officiële app van de Stemwijzer is, kun je ‘m wel gewoon op je telefoon doen. Hiervoor hoef je alleen de officiële website te openen, waarna je een mobiele versie van de Stemwijzer te zien krijgt. Door bij 30 stellingen aan te geven of je het er mee eens bent of niet, krijg je aan het einde een overzicht van de partijen waar je het het meest mee eens bent. Per stelling kun je in een handig overzicht zien wat alle partijen vinden.

1. EenVandaag: De Stemming

stemwijzer appsMet de EenVandaag: De Stemming-app kun je in één oogopslag zien hoe de verschillende partijen er voor staan wat de peilingen betreft. Onderzoeksbureau Gfk voorziet de app van actuele gegevens, die regelmatig worden bijgewerkt. Ook kun je hier zien hoe partijen zich tot elkaar verhouden, wie elkaars echte concurrent is en welke partijen samen een coalitie kunnen vormen.

De app biedt daarnaast een archief met oudere gegevens aan. Zo kun je in De Stemming opvragen hoe partijen het bij voorgaande verkiezingen deden en wat bijvoorbeeld de opkomstpercentages waren.

→ Download EenVandaag: De Stemming voor Android en iPhone (gratis)

2. NOS

stemwijzer appsDe NOS houdt je via de app op de hoogte van al het laatste verkiezingsnieuws. Door het kopje ‘Politiek’ toe te voegen aan het hoofdmenu kun je in één oogopslag al het nieuws over de verkiezingen terugvinden. Ook ander nieuws dat met binnenlandse politiek te maken heeft verschijnt hier, maar daar is maar weinig van tijdens de verkiezingsperiode.

In de app vind je niet alleen nieuwsartikelen van de NOS-website terug, ook uitzendingen van het journaal en andere video’s staan in de app. Zo kun je ook via de televisie op de hoogte blijven. Letterlijk zelfs, want de app heeft Chromecast-ondersteuning ingebouwd.

→ Download NOS voor Android en iPhone (gratis)

3. NU.nl

stemwijzer appsDe NU.nl-app heeft voor de Tweede Kamerverkiezingen een eigen tabblad gekregen. In het zijmenu vind je onder ‘Verkiezingen 2017’ al het nieuws dat met de verkiezingen voor de nieuwe Tweede Kamer te maken heeft. Op deze manier mis je niets en wordt het niet bedolven onder al het andere nieuws.

Losse artikelen kun je eenvoudig delen via WhatsApp, social media of andere apps waarmee je dingen kunt delen. Je kunt dus eenvoudig je vrienden op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt op het gebied van de verkiezingen.

→ Download NU.nl voor Android en iPhone (gratis)

4. RTL Nieuws

stemwijzer appsJe kunt tijdens de verkiezingsperiode vertrouwen op wat je op social media ziet, maar dat is niet altijd even handig. Met de app van RTL Nieuws heb je altijd toegang tot betrouwbaar nieuws, waarbij je niet alleen de artikelen van de website van RTL kunt lezen, maar ook journaals en andere uitzendingen terug kan kijken.

De app bevat naast het laatste nieuws ook livestreams van de verkiezingsdebatten die de ander organiseert. In deze uitzendingen zullen de grote partijen hun standpunten tegen elkaar afzetten, die je live kunt volgen met de app.

→ Download RTL Nieuws voor Android en iPhone (gratis)

5. Debat Direct

Ostemwijzer appsm er voor te zorgen dat iedereen de debatten in de Tweede Kamer live kan volgen, heeft de overheid een app laten bouwen. Debat Direct biedt livestreams en allerlei andere informatie aan over discussies en gesprekken die in de Tweede Kamer gehouden worden. Zo kun je zien wie er op een gegeven moment aan het spreken is en tot welke partij die politicus toebehoort.

Door de microfoon van je smartphone te gebruiken, kan de app je ook voorzien van aanvullende informatie. Dit is vooral handig als je al op een ander apparaat naar een debat aan het kijken bent, waardoor de app als een tweede scherm met extra informatie dient. In de periode voor de verkiezingen grijpen veel partijen debatten aan om sterk stelling te nemen. Dit maakt het een extra interessante periode om de debatten te volgen.

→ Download Debat Direct voor Android en iPhone (gratis)

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel