América Móvil versus KPN: waar de Mexicanen op uit zijn

América Móvil versus KPN: waar de Mexicanen op uit zijn

Begin vorige maand deed het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil een vijandig bod op alle aandelen van het Nederlandse KPN. Deze machtsstrijd kabbelt nog steeds voort. Hoe staat KPN er momenteel voor? Smartphone.nl legt uit.

KPN’s avonturen met het Mexicaanse América Móvil begonnen alweer in mei vorig jaar. Toen deed het bedrijf van miljardair Carlos Slim een bod van 8 euro per aandeel KPN. Dit bod bracht de de Mexicaanse telecomgigant uit om meer dan een kwart van KPN’s aandelen in handen te krijgen. KPN noemde het bod te laag en stribbelde tegen; de Mexicanen slaagden echter in hun doel.

KPN en América Móvil kwamen vervolgens een niet-aanvalsverdrag overeen. Hierbij beloofde het Mexicaanse telecomconcern geen meerderheidsbelang in KPN na te sterven. In ruil voor deze doel mochten de Mexicanen twee commissarissen voordragen bij KPN. De storm gingen even liggen.

Weinig plezier van investering voor América Móvil

carlos slimAmérica Móvil had alleen weinig plezier van zijn investering. Door het steeds minder bellen en sms’en van klanten waren de resultaten van KPN allerminst om over naar te schrijven en de frequentieveilingen voor het toen nog aan te leggen 4g-netwerk van KPN kostte het bedrijf meer dan 1,3 miljard euro. In februari 2013 werd de situatie zelfs zo slecht dat er een claimemissie van maar liefst 4 miljard euro plaatsvond. América Móvil had dus weinig om blij over te zijn.

Toen KPN aankondigde dat het zijn Duitse dochter E-Plus aan América Móvil-concurrent Telefónica wilde verkopen, was de maat vol voor het Mexicaanse telecombedrijf van Carlos Slim. Het wordt namelijk gedacht dat Slims interesse in KPN vooral voortvloeide uit KPN’s marktaandeel op de Duitse markt. América Móvil zegde het niet-aanvalsverdrag op.

América Móvil versus KPN: ronde twee

Begin augustus verscheen er daarom een nieuw bod op alle aandelen van KPN, voor een flink lagere prijs dan iets meer dan een jaar geleden: 2,40 euro per aandeel. KPN gaf aan zich over het vijandige bod te beraden, maar dat het laatste woord aan de aandeelhouders is. Die aandeelhouders worden nu echter overschaduwd door de Stichting Preferentie Aandelen B, een onafhankelijke stichting die de continuïteit en de identiteit van KPN dient te beschermen.

america movil

De zogeheten beschermingsstichting  paste op 29 augustus namelijk een zogeheten call-optie toe, waardoor het bedrijf van Carlos Slim in één klap al zijn belang in KPN verliest. Door zo’n call-optie krijgt KPN namelijk direct 49,9 procent van het stemrecht in handen via preferente aandelen, waardoor América Móvil nooit meer dan 50 procent in handen kan krijgen. Preferente aandelen blijven namelijk altijd in het bezit van de stichting. Op 26 augustus gingen de Mexianen overigens nog wel akkoord met de verkoop van E-Plus, iets wat KPN circa 5 miljard euro gaat opleveren.

América Móvil reageerde sussend op de actie van de beschermingsstichting van KPN. Het Mexicaanse telecomconcern gaf bijvoorbeeld aan hoe flexibel het tot nu toe is geweest en dat het zijn bod zal terugtrekken als de stichting zich blijft verzetten. Dit houdt echter ook in dat Carlos Slim zijn handen (en geld) dan volledig van KPN aftrekt, iets wat volgens hem nadelig is voor Nederlands bekendste telecomconcern.

Hoe nu verder voor KPN

kpnKPN is natuurlijk allang geen écht Nederlands bedrijf meer, maar het is tot dusver nog niet voor het merendeel in handen van één grote buitenlandse partij, eerder allerlei kleine partijen verspreid over de wereld. Dit lijkt KPN graag zo te willen houden. KPN heeft immers nog wel het imago van een oer-Hollands bedrijf. Maar als we dat imago tot het eind der tijden willen behouden, had de privatisering van het telecomconcern nooit moeten plaatsvinden.

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel