Alles over Android 12

Alles over Android 12

Google heeft Android 12 uitgebracht, dé Android-versie voor eind 2021 en een groot deel van 2022. De software komt via een update naar een deel van de bestaande Android-smartphones en wordt standaard geïnstalleerd op nieuwe modellen. Smartphone.nl vertelt je alles over Android 12.

Wat is Android 12?

Android 12 is de Android-versie die Google in oktober 2021 heeft uitgebracht als opvolger van Android 11. Elk jaar komt er een nieuwe Android-versie uit. Android 12 voert een nieuw uiterlijk door en bevat allerlei handige features. Fabrikanten kunnen hun bestaande smartphones (en tablets) updaten naar Android 12, maar doen dat zeker niet voor alle toestellen. Nieuwe smartphones draaien uit de doos op Android 12.

Nieuwe functies

Wat direct in het oog springt op een Android 12-telefoon, is het vernieuwde uiterlijk. Google gebruikt veel grotere en ronde knoppen voor snelle instellingen, die daarom duidelijker overkomen. Op Pixel-telefoons – die niet officieel in Nederland te koop zijn – verandert het zogeheten Material You-design de kleuren van de software bovendien aan de hand van je achtergrond. Apps kunnen ook mee kleuren – ook op smartphones van andere merken.

Ook nieuw in Android 12 zijn speelsere widgets, die je op het startscherm van je smartphone plaatst. Daarnaast is er een privacydashboard aan de Android-software toegevoegd om makkelijker te zien welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld je microfoon, camera en locatie.

De nieuwe Android-versie gebruikt ook een betere zoekfunctie om in de hele software te zoeken in plaats van naar alleen contacten in je telefoonapp. En wat dacht je van de mogelijkheid om een lange schermafbeelding te maken, bijvoorbeeld van wel twee pagina's? Allemaal functies waar veel mensen al een tijd op zaten te wachten.

Bekijk en lees onze Android 12-review

De vele nieuwe functies in Android 12 klinken fraai en nuttig, maar bevallen ze in de praktijk net zo goed? Onze redacteuren hebben de grote update uitgebreid getest en praten je bij in de Android 12 review op onze zusterwebsite Android Planet. Liever kijken? In de onderstaande video lichten we de belangrijkste voor- en nadelen van de update uit.

Krijgt mijn smartphone Android 12?

Ben je benieuwd of jouw smartphone een update krijgt naar Android 12? Een begrijpelijke vraag die we op onze zusterwebsite Android Planet beantwoorden in het uitgebreide Android 12 update-overzicht. Dit overzicht geeft aan welke telefoons (waarschijnlijk) kunnen rekenen op een update en welke toestellen (vermoedelijk) blijven hangen op een oudere Android-versie. We werken dit overzicht met regelmaat bij om je het meest actuele beeld te kunnen geven.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel