Android 6.0 (Marshmallow) op steeds meer toestellen geïnstalleerd

Android 6.0 (Marshmallow) op steeds meer toestellen geïnstalleerd

In het maandelijkse rapport van Google met de Android-distributiecijfers blijkt dat Android 6.0 (Marshmallow) na een slome start een flinke terreinwinst aan het boeken is. Dit is vooral te danken aan de release van de grote vlaggenschepen.

Android 6.0 adoptie

De nieuwe high-end smartphones van onder andere LG, Samsung, HTC en Huawei draaien namelijk standaard op Android Marshmallow. De Android-software is in oktober 2015 uitgebracht en was op dat moment alleen beschikbaar voor Nexus-smartphones. In de maanden daarop zijn enkele smartphones voorzien van een updatemogelijkheid, maar met een adoptiepercentage van 0,7 procent in januari was Marshmallow nog bepaald niet populair te noemen.

Android 6.0 adoptie

Met een groei van 2,9 procent ten opzichte van vorige maand komt het totale dekkingspercentage van Marshmallow op 7,5 procent te staan. De Android 6.0 adoptie gaat echter langzamer dan Android 5.0 Lollipop. Ondanks een lichte daling naar 35,6 procent is Lollipop nog steeds de populairste Android-versie. De verwachting is dat veel van deze toestellen een update krijgen naar Android 6.0. Of jouw toestel ook een update mag verwachten, vind je op de Android 6.0 overzichtspagina van zustersite Android Planet.

Android 5.0 wordt op de voet gevolgd door Android 4.4 Kitkat, dat op 32,5 procent van alle Android-apparaten geïnstalleerd staat. De verwachting is dat KitKat de komende maanden gestaag afneemt, aangezien deze Android-versie al behoorlijk verouderd is.

android 6.0 adoptie

Oudere besturingssysteem als Jelly Bean, Ice Cream Sandwich en Gingerbread beschikken over een aandeel van 21,1 procent, 2 procent en 2,2 procent op alle Android-toestellen. Android 2.2 (Froyo) is met 0,1 procent het kleinst. Dat lijkt misschien weinig, maar gezien de enorme hoeveelheid Android-apparaten mag dit aantal niet onderschat worden.

Reden voor trage Android 6.0 adoptie

De reden dat het wachten op Android-updates zo lang duurt, komt door het ingewikkelde updateproces van Android. De firmware moet verschillende stadia moet doorlopen voordat deze op jouw smartphone of tablet terechtkomt. In dit artikel lees je meer over het updateproces van Android.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel