Android- en iOS-apps op Windows 10: dit moet je weten

Android- en iOS-apps op Windows 10: dit moet je weten

Twee dagen geleden onthulde Microsoft Windows 10, een nieuw besturingssysteem dat ook voor smartphones en tablets wordt uitgebracht. We vertellen je meer over de mogelijkheden van Android- en iOS-apps op Windows 10.

Android- en iOS-apps zijn gemakkelijk over te zetten

Eregisteren vond Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build plaats, waar het nieuwe Windows 10 werd onthuld. Een belangrijke feature van het besturingssysteem is dat het voor ontwikkelaars mogelijk wordt om Android- en iOS-apps gemakkelijk naar Windows 10 over te zetten. Android-applicaties hoeven in de basis niet worden aangepast en kunnen bijna één-op-één worden overgezet.

Ook iOS-apps kunnen redelijk simpel worden overgeheveld en gebruikmaken van specifieke Microsoft-diensten. Denk hierbij bijvoorbeeld spraakassistent Cortana en online gamingdienst Xbox Live.

Het appaanbod van Windows 10 wordt mogelijk veel groter

Microsofts voornaamste reden om iOS- en Android-apps op Windows 10 te laten draaien, is dat het bedrijf wil proberen om het totale appaanbod van haar besturingssysteem uit te breiden. Windows Phone heeft nooit echt van de grond kunnen komen en dat komt vooral door het beperkte aanbod apps.

Zo worden veelgebruikte applicaties van Android en iOS pas maanden later naar Windows gebracht, en verschijnen sommige applicaties helemaal niet. Door de nieuwe mogelijkheden moet het voor ontwikkelaars dus interessanter worden om hun apps uit te brengen op het kleinere Windows Phone.

windows-10-android

Het is echter nog even afwachten hoeveel ontwikkelaars daadwerkelijk hun Android- of iOS-applicaties overzetten naar Windows 10. Als gezegd zijn apps relatief makkelijk over te hevelen, maar er zijn ook enkele keerzijden. Zo moeten de applicaties in sommige gevallen intensief worden aangepast en verschillen de gebruikte stijlen van de besturingssystemen behoorlijk van elkaar.

Daarnaast worden ontwikkelaars na het uitbrengen van een app op Windows 10 min of meer gedwongen om deze te voorzien van updates, om zo bugs en andere foutjes te verhelpen. In hoeverre dat straks daadwerkelijk wordt gedaan, is nog even afwachten.

Het is nog niet bekend wanner Windows 10 voor smartphones en tablets verschijnt, al wordt verwacht dat de release deze zomer plaatsvindt. Zodra we hier meer over weten, lees je dat op Smartphone.nl.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel