Dit moet je weten over de release van Android O

Dit moet je weten over de release van Android O

Vanavond wordt eindelijk de definitieve naam van Android O bekend gemaakt. Ook verschijnt de update waarschijnlijk voor de eerste toestellen. Dit moet je weten over de release van het nieuwe besturingssysteem.

Alles over de Android O release

De afgelopen maanden verschenen verschillende Developer Previews van Android O; testversies waarmee ontwikkelaars en reguliere gebruikers het besturingssysteem alvast konden testen. Nu Google de ontwikkeling van de Android-versie heeft afgerond, is O klaar om uit te rollen naar het grote publiek. Dit gaat echter wel eventjes duren. Volgens geruchten gaat de versie Android Oreo heten, nadat hier hints van werden gevonden op Twitter.

Google brengt Android O eerst uit voor de Pixel- en Nexus-toestellen, omdat Google zelf verantwoordelijk is voor de software-ondersteuning van deze apparaten. Vervolgens moeten fabrikanten aan de slag om de Android-versie beschikbaar te maken voor hun eigen toestellen. Dit duurt vaak lang, waardoor je als Android-gebruiker maanden moet wachten op de nieuwste versie, zeker als je een wat oudere smartphone hebt. Daarnaast is het soms niet eens zeker of je toestel überhaupt een update krijgt.

Heb je een vlaggenschip van Samsung, LG, Sony of HTC, dan zit je vaak wel goed. De Galaxy S8, S8 Plus en LG G6 krijgen bijvoorbeeld relatief snel een update, terwijl je als eigenaar van een midrange- of budgettoestel veel langer moet wachten. HMD Global, het Finse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de nieuwe Nokia-toestellen, belooft Android O vlot beschikbaar te maken voor de Nokia 3, 5 en 6. In het Android 8.0 update-overzicht van onze collega's bij Android Planet check je of en wanneer jouw smartphone wordt bijgewerkt.

Nieuwe functies in Android O

Android O is op het eerste gezicht een minder grote update dan eerdere versies, maar achter de schermen worden veel verbeteringen doorgevoerd. Nieuw zijn bijvoorbeeld de zogeheten notificatiekanalen, waarmee je meer controle krijgt over de meldingen die je per app ontvangt. Wil je bijvoorbeeld van een nieuws-app alleen notificaties ontvangen bij economisch en sportnieuws, dan kun je dit gewoon instellen.

Daarnaast beperkt Android O het accuverbruik van apps op de achtergrond, maakt de Android-versie het opstarten van je smartphone dubbel zo snel en is er eindelijk een picture-in-picture-modus voor populaire applicaties. Door laatstgenoemde kun je video's van bijvoorbeeld de YouTube- en Netflix-app verkleinen, zodat je kunt blijven kijken terwijl je een andere applicatie gebruikt.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel