Beste Android One-smartphones + Wat je er over moet weten

Beste Android One-smartphones + Wat je er over moet weten

Van Nokia en Xiaomi tot Motorola en HTC: al deze fabrikanten verkopen één of meerdere telefoons met Android One. Wat is Android One precies, waarom zou je een Android One-telefoon kopen en wat is de beste Android One smartphone van dit moment? Smartphone.nl praat je bij.

Wat is de beste Android One smartphone?

Android One is een programma van Google dat oorspronkelijk bedoeld was voor opkomende landen, maar tegenwoordig ook in de Benelux wordt gebruikt. Met een Android One-smartphone ben je verzekerd van twee jaar lang aan grote Android-updates, drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates en een schone versie van Android. Fabrikanten doen zo min mogelijk aanpassingen aan het besturingssysteem, zodat een schone versie van Android overblijft.

Er zijn Android One-smartphones in alle prijsklassen. Als je een beperkt budget hebt, kan je voor minder dan tweehonderd euro een prima toestel aanschaffen. Er zijn ook midrange en high-end modellen verkrijgbaar met betere specificaties en grotere schermen.

  1. Motorola One Vision – 299 euro
  2. Nokia 8.1 – 369 euro
  3. Xiaomi Mi A2 – 199 euro
  4. Nokia 7.1 – 225 euro
  5. Xiaomi Mi A2 Lite – 165 euro
  6. Nokia 9 PureView – 559 euro
  7. Nokia 7 Plus – 279 euro

1. Motorola One Vision

De Motorola One Vision is volgens ons de beste Android One smartphone van dit moment. Het toestel biedt namelijk een hele scherpe prijs/kwaliteitsverhouding. Voor een adviesprijs van 299 euro krijg je een smartphone met een fraai ontwerp, 4GB/128GB werk- en opslaggeheugen en een rappe Exynos-processor. De voorkant huisvest een groot 6,3 inch full-hd-scherm met een cameragaatje voor de selfiecamera. Achterop zit een dubbele camera voor betere portretfoto’s en plaatjes in het donker. De grote 3500 mAh accu gaat lang mee en laadt snel op via usb-c. Gecombineerd met de zekerheden van het Android One-programma haal je met de Motorola One Vision een betaalbare en ‘gewoon goede’ smartphone in huis.

Plus- en minpunten

+ Modern ontwerp
+ 48 megapixel camera voor goede nachtfoto’s
+ Zee aan opslagruimte
+ Grote accu laadt snel op

– Moeilijk met één hand te bedienen
– Niet iedereen vindt het cameragaatje mooi

Meer weten? Lees verder over de Motorola Moto One Vision op onze zustersite Android Planet.

Motorola One Vision

2. Nokia 8.1

De Nokia 8.1 is een echte midrange smartphone met een gunstig prijskaartje. De telefoon is gemaakt van glas en metaal, heeft een fraai scherm en vlotte specificaties. De dubbele camera achterop maakt hele aardige foto’s en met name portretbeelden springen eruit. Ook fijn is dat de accu snel oplaadt.

Plus- en minpunten

+ Stevige behuizing
+ Snelle hardware
+ Goede camera’s

– Generiek ontwerp
– Middelmatige accuduur

Benieuwd hoe de Nokia 8.1 in de praktijk presteert? Lees onze uitgebreide Nokia 8.1 review op zustersite Android Planet.

Nokia 8.1

3. Xiaomi Mi A2

Na het relatief grote succes van Xiaomi’s eerste Android One-telefoon (de Mi A1) brengt de Chinese fabrikant dit jaar twee modellen uit. De Mi A2 Lite is een goedkopere uitvoering met minder krachtige hardware, terwijl de Mi A2 duurder iets is en betere specificaties heeft. Het toestel beschikt over een degelijke metalen behuizing en een bijna voorkantvullend lcd-display dat 6 inch meet en een full-hd-resolutie heeft.

Onder de motorkap draait een Snapdragon 660-chipset met 4GB werkgeheugen en 32GB of 64GB opslaggeheugen. Een micro-sd-slot ontbreekt helaas, net als een nfc-chip en 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De Mi A2 heeft een dubbele camera voor portretfoto’s die zowel overdag als ‘s avonds mooie foto’s schiet, zo schrijven we in onze review. Verder ondersteunt de smartphone het nieuwe bluetooth 5.0 en laadt de 3010 mAh-accu snel op via usb-c.

Plus- en minpunten

+ Kan tegen een stootje
+ Uitstekende camera’s
+ Toekomstbestendige hardware

– Geen 3,5mm-audiopoort
– Accuduur valt wat tegen

Lees op zustersite Android Planet onze uitgebreide Xiaomi Mi A2 review.

4. Nokia 7.1

De Nokia 7.1 is een relatief compacte smartphone met een luxe ontwerp en een full-hd-scherm dat prachtig oogt. De hardware van het toestel is niet heel indrukwekkend, maar volstaat als je geen zware apps of games gebruikt. Alledaagse foto’s zien er goed uit en de vingerafdrukscanner achterop is erg vlug.

Plus- en minpunten

+ Erg fraai scherm
+ Degelijke camera’s
+ Aantrekkelijk design

– Accuduur
– Niet de snelste

In onze Nokia 7.1 review waren we destijds niet heel enthousiast over de prijs-kwaliteitsverhouding van de smartphone. Dat komt omdat hij toen 350 euro kostte. Nu het toestel fors in prijs is gedaald, is hij een betere koop.

Nokia 7.1

5. Xiaomi Mi A2 Lite

Xiaomi maakt al jaren goede smartphones voor weinig geld. De Mi A2 Lite is daar een goed voorbeeld van. Dit goedkopere broertje van de Mi A2 heeft een stevig metalen ontwerp, een fraai full-hd-scherm en prima hardware. De camera’s zijn alleraardigst en de accuduur is uitmuntend. Zoek je een Android One-smartphone met een scherp prijskaartje? Kijk dan niet verder.

Plus- en minpunten

+ Lange accuduur
+ Beste prijs-kwaliteitsverhouding
+ Goede bouwkwaliteit

– Geen fantastische selfiecamera
– Oude micro-usb-aansluiting

Lees op Android Planet meer over de Xiaomi Mi A2 Lite.

De goedkoopste smartphone Xiaomi Mi A2 Lite

6. Nokia 9 PureView

Nog een Nokia in dit overzicht? Jazeker, want Nokia maakt het merendeel van de Android One-smartphones. De 9 PureView is op moment van publicatie de duurste Android One-telefoon die je kunt kopen. Het toestel zet daar heel wat tegenover. De glazen behuizing oogt fraai en heeft een bijna voorkantvullend oled-scherm van 6 inch met een haarscherpe qhd-resolutie. De hardware is ook dik in orde: een snelle Snapdragon 845-processor, 6GB werkgeheugen en liefst 128GB uitbreidbare opslagruimte.

Het meest opvallende aspect zijn de vijf (!) camera’s op de achterkant. Die werken samen en schieten totaal één foto. Deze werkwijze levert een plaatje op met meer detail, een beter contrast en meer belichting. Een interessant concept, al zitten er ook wat haken en ogen aan het toestel.

Plus- en minpunten

+ Premium glazen behuizing laadt draadloos op
+ Krachtige hardware
+ Pentacamera

– Matige vingerafdrukscanner onder het scherm
– Camera’s hebben geen extra functies

Lees ook onze Nokia 9 PureView preview op zustersite Android Planet, waarin we uitgebreid aandacht besteden aan onder andere de pentecamera.

Nokia 9 PureView

7. Nokia 7 Plus

De Nokia 7 Plus kwam in de lente van 2018 uit en is naar onze mening nog steeds een prima keuze. Het toestel heeft een metalen behuizing die tegen een stootje kan en beschikt over een 6 inch full-hd-scherm, dat bijna de hele voorkant in beslag neemt. Verder is de Nokia 7 Plus voorzien van een rappe Snapdragon 660-chip, 4GB werkgeheugen en 64GB uitbreidbare opslagruimte.

Een onderscheidende feature van de Nokia 7 Plus is zijn grote 3800 mAh accu. In onze review schrijven we dat de accu anderhalf tot twee dagen meegaat en bovendien snel oplaadt via de usb-c-poort. De dubbele camera achterop maakt prima foto’s en de vingerafdrukscanner werkt uitstekend.

Plus- en minpunten

+ Degelijke behuizing
+ Lange accuduur
+ Betrouwbare keuze

– Wat ouder toestel, krijgt nu minder lang software-updates
– Niet zo’n modern ontwerp als de concurrentie

Alles te weten komen over dit toestel? Check dan onze uitgebreide Nokia 7 Plus review op Android Planet.

midrange smartphones nokia 7 plus

De geschiedenis van Android One

Een aantal jaar geleden bracht Google jaarlijks één of twee Nexus-smartphones uit. Misschien ken je ze nog, de toestellen die door fabrikanten als LG en Motorola gemaakt werden en stock-Android draaiden. Toen Google stopte met de Nexus-serie en in plaats daarvan dure Pixel-telefoons ging verkopen, waren veel Android-fans teleurgesteld. Gelukkig kwam Google met een alternatief: Android One.

Android One werd vier jaar geleden uitgebracht voor fabrikanten die budgetsmartphones verkochten in derdewereldlanden. De software op die spotgoedkope telefoons werkte over het algemeen matig, waardoor Google met een alternatief kwam. Android One was stock-Android waar de fabrikant niets aan hoefde te veranderen, en Google hoopte dat meer merken de software op hun telefoons zouden zetten. Dat viel tegen, waardoor het bedrijf zijn strategie omgooide.

Sindsdien mogen alle fabrikanten Android One-toestellen uitbrengen, ook bijvoorbeeld in Europa. Een voordeel is dat de telefoons vaak betaalbaar zijn. Googles voorwaarden voor de software zijn als volgt;

  1. Een Android One-telefoon draait stock-Android, minimale aanpassingen van de fabrikant;
  2. Een Android One-telefoon krijgt drie jaar lang maandelijks beveiligingsupdates;
  3. Een Android One-telefoon ontvangt twee jaar lang Android-updates.

Deze voorwaarden staan in een contract dat de fabrikant tekent, waarna Google een nieuwe Android One-smartphone test en goedkeurt. Stock-Android en langdurige en regelmatige softwareondersteuning maken Android One in feite een opvolger van de Nexus-smartphones, die geliefd waren om de snelle updates.

Een verschil is dat er vroeger maximaal twee Nexus-apparaten per jaar uitkwamen, terwijl er bij het Android One-programma geen restricties zijn. Alle merken mogen naar hartenlust Android One-toestellen uitbrengen, en dat gebeurt ook steeds meer.

Deze fabrikanten verkopen Android One-telefoons

Het aantal merken dat Android One-toestellen uitbrengt, neemt gestaag toe. In Nederland is Nokia de grootste speler: de fabrikant verkoopt goedkopere, midrange- en high-end smartphones met Android One Ook het Turkse General Mobile biedt via een distributeur een uitgebreid portfolio telefoons aan. Lenovo-submerk Motorola verkoopt onder andere de Moto One en nieuwere One Vision.

Dan heb je nog Xiaomi, dat in 2017 hoge ogen gooide met de Mi A1 en een jaar later de Mi A2 en Mi A2 Lite uitbracht. HTC lanceerde destijds de U11 Life met Android One-software, maar zet die strategie om onduidelijke redenen niet door. De nieuwere U12 Life draait namelijk op de reguliere Android-versie met HTC’s eigen Sense-schil. Mogelijk is Android One HTC niet goed bevallen.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel