CES 2019: deze smartphone-accessoires en uitvindingen zijn er onthuld

CES 2019: deze smartphone-accessoires en uitvindingen zijn er onthuld

Nu de stofwolken van techbeurs CES 2019 in Las Vegas zijn opgetrokken, kunnen we de balans opmaken: dit zijn de beste accessoires en uitvindingen die er zijn onthuld.

CES 2019: dit gebeurde er op de techbeurs

CES 2019 is ‘s werelds grootste techbeurs en wordt ieder jaar gehouden in Las Vegas. De meest uiteenlopende fabrikanten en ontwikkelaars presenteren hier vooruitstrevende gadgets, auto's, smartphone-accessoires en andere bijzondere tech-uitvindingen.

Om jou een idee te geven van wat er dit jaar allemaal is gepresenteerd op de beursvloer, hebben we de beste smartphone-accessoires en uitvindingen op een rijtje gezet. Dit is er zoal onthuld tijdens CES 2019.

Opvouwbare smartphone: Royole FlexPai

Terwijl onder andere Samsung, LG en Xiaomi nog druk aan het uitvogelen zijn hoe hun eerste opvouwbare smartphone eruit moet gaan zien, is het vrij onbekende Chinese Royole al een stuk verder. Eind vorig jaar brachten zij hun eerste opvouwbare smartphone uit, en deze werd op CES 2019 gepresenteerd aan het grote publiek.

De FlexPai is dubbel te vouwen en volledig uit te klappen, zodat je van een normale smartphone naar een tabletformaat kan gaan. De smartphone heeft dan een 7,8 inch oled-display. Een ding is duidelijk: het zal voor menig gebruiker in het begin nog raar voelen om je scherm zomaar om te klappen.

Handige iPhone-hoesjes

Hoewel Apple zelf niet aanwezig was op ‘s werelds grootste techbeurs, werd er in Las Vegas genoeg gepresenteerd voor Apples iPhone. Onder meer een aantal fijne, nieuwe hoesjes zijn er onthuld.

Mophie presenteerde er de Juice Pack Access, wat een batterijhoes is zonder vereiste Lightning-aansluiting. De oplaadhoes laadt je telefoon namelijk draadloos op, en is bedoeld voor de iPhone XS, iPhone XS Max en de nieuwe iPhone XR.

Dat is een groot voordeel, want veelal moeten batterijcases verbonden worden via de Lightning-poort om te kunnen opladen. Hierdoor kun je geen andere accessoires zoals oordopjes gebruiken. De Juice Pack Access gaat 120 dollar kosten.

Ook hoesjesfabrikant Otterbox komt met een handige uitvinding. Samen met PopSockets presenteerde het de Otter + Pop cases. Dit is een Otterbox-hoes met een ingebouwde popsocket: een uittrekbare extra handgreep achter op je iPhone.

De case verschijnt in meerdere kleuren en ook de popsocket is verwisselbaar en in allerlei motiefjes te koop. Via de website van beide fabrikanten scoor je de Otter + Pop vanaf 60 dollar. Een losse ‘PopTop' kost 8 dollar per stuk. Naast deze accesoires waren er diverse andere interessante aankondigingen voor iOS gebruikers.

Google Assistent wordt uitgebreider en slimmer

Google was sterk aanwezig op CES 2019, en trok onder meer de aandacht met een klein pretpark dat deed denken aan Carnaval Festival in de Efteling. Hier promootte het bedrijf de Google Assistent in een knotsgekke pretparkrit.

Maar op de achtergrond zijn er een aantal belangrijke en leuke verbeteringen aangekondigd die de slimme spraakassistent van Google een stuk uitgebreider maken. Zo kunnen makers van accessoires en gadgets dankzij het nieuwe Google Assistent Connect veel makkelijker de assistent toevoegen aan hun apparatuur. Verwacht dus steeds meer slimme koelkasten, displays en andere apparatuur met ingebouwde Assistent. Op zustersite AndroidPlanet beschreven we 5 manieren waarop Google Assistent slimmer wordt.

Ook is de spraakfunctie in Google Maps vervangen door de Google Assistent. Tijdens het navigeren kun je zo ook via de spraakhulp reageren op binnenkomende berichten, vrienden laten weten hoe laat je aankomt en muziek of een podcast opzetten.

Een andere leuke uitbreiding is dat alle speakers van Sonos straks overweg kunnen met de Google Assistent. Geleidelijk krijgen alle modellen hiervoor een update. Zo hoef je je smartphone niet meer aan te raken om een nummertje op te zetten.

Nieuw aanbod verbeterde bluetooth-koptelefoons

Ook koptelefoons en oordopjes waren populaire gadgets om te onthullen tijdens CES. Zo hebben onder andere Jabra en JBL nieuwe koptelefoons – zowel met draad als draadloze bluetooth-varianten – onthuld. JBL toonde daarnaast een nieuwe lijn draadloze oordopjes speciaal voor sporters.

Maar bijzonder waren met name de draadloze oordopjes van Nura en Nuheara. Beide fabrikanten hebben oordopjes ontwikkeld met een ingebouwde audiotest, waarna de dopjes zich aanpassen op jouw gehoor. Zo worden jouw zwakke plekken in het gehoor automatisch gecompenseerd in het geluid. Erg handig voor slechthorenden die toch van muziek willen genieten.

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe smartphone dit jaar, check dan onze lijst met de beste smartphones van 2019.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel