Wat betekent e-sim voor mobiele abonnementen?

Wat betekent e-sim voor mobiele abonnementen?

E-sim is de nieuwste generatie simkaart en heeft verschillende voordelen ten opzichte van de huidige simkaart. Die pluspunten brengen ook veranderingen met zich mee voor mobiele abonnementen. In dit artikel lees je een uitgebreide e-sim uitleg.

E-sim uitleg: dit moet je weten

Waar de meeste mensen nu een fysieke simkaart in hun toestel hebben, is dat bij e-sim niet nodig. De term e-sim staat namelijk voor embedded sim, ofwel de elektronische simkaart. De smartphonemaker bouwt de simkaart al in de telefoon en gebruikt hier een chip voor die veel kleiner is dan een huidige simkaart. Dit heeft diverse voordelen. Je simkaart kan niet breken, kwijtraken of gestolen worden, bijvoorbeeld.

En omdat de chip kleiner is, blijft er iets meer ruimte over voor een betere koeling of een grotere accu. Daarnaast is er geen kaartsleuf nodig voor de sim, waardoor het voor de fabrikant eenvoudiger is om een smartphone waterbestendig te maken.

Lees ook: welke smartphones hebben ondersteuning voor e-sim?

grote databundel

Dit moet je weten over e-sim

De hierboven genoemde voordelen zijn fijn, maar niet de meest belangrijke veranderingen van e-sim. De simkaart van de toekomst heeft twee grote vernieuwingen die de sim-only markt kunnen veranderen.

E-sim ondersteunt meerdere abonnementen tegelijk, ofwel dual-sim. Er zijn veel smartphones te koop die twee fysieke simkaarten slikken, waardoor je twee verschillende (sim-only)abonnementen kan combineren op één toestel. Bijvoorbeeld één met alleen goedkope data en een ander met belminuten en sms’jes. Of een werknummer en een privénummer. En wat dacht je als je op vakantie bent? Dan kun je een lokale simkaart in je toestel gebruiken naast je Nederlandse sim.

E-sim maakt dual-sim eenvoudiger, omdat je geen fysieke simkaarten nodig hebt. Het aanschaffen en instellen van een sim gaat via internet, wat sneller en makkelijker is. Je hoeft in het buitenland bijvoorbeeld niet op zoek naar een winkel die prepaid kaartjes verkoopt. En in Nederland kun je scherp geprijsde sim-only aanbiedingen van verschillende aanbieders naast elkaar gebruiken.

Het tweede grote voordeel van e-sim en sim only is dat je veel eenvoudiger kunt overstappen naar een andere provider. Loopt je sim-only-abonnement af en wil je overstappen? Dat is een fluitje van een cent. Je kiest een nieuwe provider, voert je nummer en wat personalia in en bevestigt de overstap. Als de nieuwe provider je aanvraag heeft bevestigd, downloadt je e-sim automatisch de benodigde gegevens en voila: je bent aangesloten. Je hoeft dus niet meer te wachten tot de postbode je nieuwe fysieke simkaart bezorgt.

Lees ook: e-sim in Nederland laat op zich wachten

simkaart activeren

Providers zijn huiverig voor e-sim

De hele telecomindustrie kent de voordelen van e-sim, maar de simkaart van de toekomst komt maar langzaam beschikbaar. Smartphonefabrikanten brengen nog nauwelijks toestellen met e-sim uit. Google en Apple zijn de enige twee. Andere merken zeggen tegen onze zustersite AndroidPlanet dat ze e-sim in de gaten houden of willen geen commentaar geven.

De drie grote providers, KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile (dat gefuseerd is met Tele2), willen ook nog niet aan e-sim beginnen. Er zijn nog geen concrete plannen om e-sim te ondersteunen, waardoor het voor toestelmakers niet interessant is om e-sim-smartphones in Nederland te verkopen. Een kip-ei-verhaal dus. Voorlopig zijn er in Nederland daarom nog geen e-sim sim only abonnementen te koop, al komt daar ongetwijfeld verandering in.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel