Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik Android

Europese Commissie beschuldigt Google van machtsmisbruik Android

De Europese Commissie klaagt Google aan vanwege machtsmisbruik via Android. Dat meldt Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. Het is de tweede aanklacht van Europa tegen Google in korte tijd.

Europese Commissie klaagt Google aan

Enkele dagen geleden werd duidelijk dat de Europese Commissie een aanklacht aan het voorbereiden was tegen Google. Men kreeg toen de tijd om bewijsstukken te censureren, wat vandaag heeft geresulteerd in een officiële aanklacht van het uitvoerende orgaan van de Europese Unie. Inhoudelijk stellen zij dat Google hun eigen apps en diensten voortrekt op het Android-besturingssysteem en de concurrentie zo op een oneerlijke manier benadeelt.
google nexus
De contracten die smartphone-ontwikkelaars moeten ondertekenen om Android-telefoons te mogen verkopen, is volgens Vestager in strijd met de wet. In het contract staat dat smartphones met Google-diensten geen Android-versies zonder Google-diensten mogen verkopen. Andere app-makers worden op deze manier buitenspel gezet, en daarmee misbruikt Google volgens de EU zijn dominante positie op de markt.

Google ontkent deze beschuldiging en stelt dat iedereen Android kan gebruiken, met of zonder Google-apps. In theorie klopt dit, maar zonder Google-apps wordt het ook onmogelijk om applicaties te downloaden uit Google Play, waar maar liefst twee miljoen officiële apps te vinden zijn.

De Europese Commissie wil dat fabrikanten door Google vrij worden gelaten in de keuze welke apps er standaard meegeleverd worden op hun toestellen. Zo betaalt Google volgens de EU smartphonemakers en providers om geen zoekmachines mee te leveren, behalve die van Google.

Tweede aanklacht in korte tijd

Een jaar geleden diende de Europese Commissie ook al een klacht in tegen Google, waarin de EU stelde dat Google Shopping bepaalde producten voortrekt. Deze zaak is nog niet opgelost en kan nog jaren voortduren. De verwachting is dat de Google Shopping-rechtszaak resulteert in een boete of schikking. Google krijgt 12 weken de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe aanklacht.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel