De beste goedkope smartphone: onze top 5

De beste goedkope smartphone: onze top 5

Een goede smartphone hoeft helemaal geen fortuin te kosten. Voor een paar honderd euro haal je al een prima toestel in huis. Ben je op zoek naar een goedkope smartphone, maar wel een goede? Dan is dit overzicht voor jou bedoeld.

De beste goedkope smartphone: onze top 5

Als je een nieuwe, goedkope smartphone zoekt is de keuze reuze. Huawei, Nokia, Xiaomi, Samsung, Oppo en Motorola maken allemaal betaalbare telefoons, maar welke moet je kiezen? Wij testen aan de lopende band alle nieuwe smartphones en dit zijn wat ons betreft de 5 beste goedkope telefoons van het moment.

1. Samsung Galaxy A40

De Galaxy A-telefoons van Samsung zijn mega populair, en terecht. Ook de A40 verdient zodoende een plekje in deze lijst. Het toestel beschikt over een aangenaam oled-scherm waardoor films en games goed uit de verf komen. Daarbij heeft de Samsung A40 een tactisch gepositioneerde vingerafdrukscanner waarmee je het toestel in een handomdraai ontgrendelt.

Verder heeft het toestel twee camera's op de achterkant, waaronder een groothoeklens. Hiermee kun je ook grote groepen of innemende landschappen op de gevoelige plaat vastleggen. Een nadeel is de accu: de Samsung A40 heeft niet de hoogste capaciteit van alle toestellen uit dit lijstje. Qua prijs-kwaliteit staat zijn nummer 1-notering echter als een huis.

Check hier de beste losse Samsung A40 deals, of neem een Samsung A40 met abonnement. Eerst meer te weten komen? Lees dan de uitgebreide Samsung Galaxy A40 review.

2. Nokia 7.2

De Nokia 7.2 draait net als enkele andere toestellen uit dit lijstje op Android One, een van onze favoriete interfaces. Je hebt hierdoor geen last van onnodig vooraf geïnstalleerde apps en kunt genieten van de pure versie van het besturingssysteem. Ook fijn is de lange ondersteuning op het gebied van versie- en beveiligingsupdates.

nokia-7.2-review1

Verder heeft de Nokia 7.2 prima specificaties, een degelijk 6,3 inch-scherm (met inkeping), maar liefst 6GB werkgeheugen en eveneens forse opslagcapaciteit van 128GB. Wel is het jammer dat opladen langzaam gaat. Het duurt hierdoor langer dan een uur om de 3500 mAh-accu helemaal vol te krijgen. De drievoudige camera op de achterkant maakt gelukkig een hoop goed.

In onze Nokia 7.2 review praten we je bij over alle plus- en minpunten van het toestel. De beste actuele deals voor een losse Nokia 7.2 vind je onze prijsvergelijker, evenals de scherpste aanbiedingen voor een Nokia 7.2 met abonnement.

3. Huawei P Smart (2019)

De P Smart-versie uit 2019 is al eventjes verkrijgbaar, maar daardoor wel flink in prijs gezakt. Voor een smartphone onder de 200 euro levert het toestel een degelijke prijs-kwaliteitsverhouding af. De processor is krachtig genoeg voor alledaagse taken, maar fanatieke gamers doen er verstandig aan om nog even door te sparen.

goedkope smartphone

Wel fijn is de relatief hoge resolutie van de Huawei P Smart. Hierdoor zien apps, films en games er goed uit op het 6,21 inch-scherm. Daarbij heeft het toestel twee goede camera's op de achterkant, evenals een prima 8 megapixel-selfiecamera. Niet iedereen is fan van de inkeping in het scherm, maar voor deze prijs kun je niet alles hebben.

Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een losse Huawei P Smart, of sluit een Huawei P Smart met abonnement af. In onze Huawei P Smart review vertellen we je alles over het betaalbare toestel.

4. Motorola Moto G8 Power

Vind je het belangrijk dat je smartphone lang meegaat? Dan moet je bij de Motorola Moto G8 Power zijn. Dit betaalbare toestel heeft een accucapaciteit van 5000 mAh. De gemiddelde gebruiker hoeft het toestel hierdoor slechts één keer per twee dagen op te laden. Doe je rustiger aan, dan pers je drie tot vier dagen uit de batterij.

Ook met de overige specificaties zit het wel snor. Het toestel is uitgerust met een fraai 6,4 inch-scherm, vier degelijke camera's op de achterkant en 64GB ROM. Wel is het jammer dat de Moto G8 Power geen nfc-chip heeft. Je kunt dus niet draadloos met de telefoon betalen. Het toestel draait op Android 10 en wordt gegarandeerd geüpdatet naar Android 11.

Lees meer over de betaalbare instapper in onze Motorola Moto G8 Power review. Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een losse Motorola Moto G8 Power, of neem een Motorola Moto G8 Power met abonnement.

5. Nokia 4.2

Wie op zoek is naar écht een goedkope smartphone doet er verstandig aan eens naar de Nokia 4.2 te kijken. Dit toestel blinkt vooral qua software uit. Het toestel is voorzien van Android One en draait daarmee op de pure versie van het besturingssysteem en wordt niet geplaagd door onnodige apps.

goedkope smartphone nokia 4.2

Het 5,7 inch-scherm heeft een ietwat lage resolutie, maar wanneer je een telefoon vooral gebruikt voor social media heb je hier weinig hinder van. Ook fijn is de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner. De camera's maken redelijke kiekjes, maar blinken niet uit. Het omgekeerde gaat op voor het prijskaartje: de Nokia 4.2 is zeer schappelijk geprijsd.

Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een losse Nokia 4.2, of neem een Nokia 4.2 met abonnement.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel