‘Info over opslagruimte smartphones vaak niet helder’

‘Info over opslagruimte smartphones vaak niet helder’

De Consumentenbond stelt vrijdag dat de informatie over de opslagruimte van smartphones te onduidelijk is. Deze valt vaak veel lager uit dan verwacht.

De beloftes op het gebied van interne opslagruimte worden vooral niet waargemaakt door de grootte van het besturingssysteem, de extra apps die een fabrikant zelf mee levert of zelfs door de skin die over een besturingssysteem wordt geplaatst, bijvoorbeeld bij Android-toestellen van HTC en Samsung. De Galaxy S4 is hier een schrijnend voorbeeld van: bij de 16GB-versie blijft slechts 9,2GB van de 16GB over voor de gebruiker zelf.

Een sd-kaart biedt natuurlijk verlichting, maar lang niet alle gegevens – zoals bepaalde (gedownloade) apps – zijn over te plaatsen of te installeren op zo'n sd-kaart. De Consumentenbond heeft daarom op verschillende toestellen de beschikbare interne opslagcapaciteit getest, en kwam daarbij tot de conclusie dat Windows Phone het momenteel het beste doet.

Opslagruimte smartphones bij Android het slechtst

vrij-opslaggeheugen-besturingssystemenOp dat mobiele platform is namelijk gemiddeld 14,2GB van een toestel dat 16GB huisvest nog beschikbaar voor eigen gebruik. iOS doet het iets slechter met 13,4GB van de 16GB. BlackBerry biedt gebruikers nog gemiddeld 11,3GB van de 16GB en bij Android blijft er doorgaans 10,8GB van de 16GB over.

De Consumentenbond keek ook naar hoeveel interne opslagruimte je gemiddeld overhoudt bij bepaalde maxima. Daarbij is te zien dat je toch echt minimaal een 8GB-toestel moet hebben om gemiddeld meer dan de helft van je interne opslagruimte te kunnen gebruiken. Vanaf toestellen die meer dan 16GB huisvesten, krijg je gemiddeld pas de beschikking over driekwart van de geadverteerde opslag. Op dit gebied is dus veel transparantie en eventueel verbetering te behalen.

vrij-opslaggeheugen-geheugenvarianten2

Als je wilt weten hoe het met specifieke toestellen zit, bevat de volgende tabel een handig overzicht van alle momenteel populaire smartphones:

vrij-opslaggeheugen-smartphones3

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel