Infographic: dit betekent telefoonkrediet in 2017 voor jou

Infographic: dit betekent telefoonkrediet in 2017 voor jou

Misschien heb je het al meekregen: vanaf 1 januari 2017 zijn er nieuwe regels voor telefoonabonnementen van kracht. Mobiele abonnementen waarin de kosten van de telefoon zijn verwerkt, worden voortaan als lening gezien. In deze infographic laat Smartphone.nl stap voor stap zien wat dit voor jou betekent.

Telefoonkrediet 2017 uitgelegd

Het afsluiten van een abonnement gaat vanaf dit jaar anders dan voorheen. Er gelden namelijk nieuwe regels bij het afsluiten van een abonnement met een telefoon. Waar je voorheen gemakkelijk een abonnement kon afsluiten waar de kosten van het toestel in verwerkt zat, wordt dit nu gezien als een lening. In onderstaande infographic zie je stap voor stap wat dit voor jou als consument betekent.

telefoonkrediet

 

De kosten van het abonnement, zoals de hoeveelheid belminuten, sms'jes en MB's die je krijgt, worden nu gesplitst van de kosten om de telefoon af te betalen. De kosten van de mobiele telefoon is een vorm van krediet, maar die van je MB's, belminuten en sms'jes niet. Hierbij geldt dat wanneer de kosten van de mobiele telefoon binnen het abonnement hoger dan 250 euro bedragen, je moet bewijzen dat je het toestel ook echt kunt betalen.

Hoe werkt dat precies?

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement met een telefoon wordt dan een inkomenstoets afgenomen, waarmee wordt bepaald of je de smartphone kunt betalen. Vanaf 1 mei 2017 moeten telecomaanbieders dit verplicht afnemen bij een telefoonkrediet hoger dan 250 euro. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt hier toezicht op, terwijl de toetsing zelf wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Zoals je in de infographic ziet, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo gelden de aanscherpte regels niet bij sim only-abonnement, omdat je hier logischerwijs alleen voor de hoeveelheid belminuten, sms'jes en MB's betaalt. Ook op zakelijke abonnementen zijn de nieuwe telefoonkredietregels niet van toepassing.

Op onze speciale Telefoonkrediet-pagina lees je meer over telefoonkrediet en de mogelijke gevolgen die de regels voor jou hebben. Ook kun je terecht op de websites van AFM en BKR voor meer informatie.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel