iPhone 5S en iPhone 5C in Nederland: alles wat je moet weten

iPhone 5S en iPhone 5C in Nederland: alles wat je moet weten

Het handige iPhoned-overzicht van alles over de iPhone 5S en iPhone 5C in Nederland. Wij zetten de belangrijkste feiten op een rijtje en benoemen wat er voor Nederland belangrijk is.

De keynote van Apple draaide voornamelijk om drie onderwerpen: de twee nieuwe iPhones en iOS 7, het laatste mobiele besturingssysteem van Apple.

iPhone 5S in Nederland: op elk punt verbeterd

iphone5s-selection-hero-2013

De iPhone 5S wordt de opvolger van de iPhone 5 en krijgt, net als zijn voorganger, een 4 inch-scherm. Het apparaat wordt verder voorzien van een nieuwe snellere A7-processor met 64-bit-ondersteuning, 8-megapixel-camera met verbeterde sensor, flits en camera-software en een vingerafdrukscanner voor het ontgrendelen. De homeknop waarin de sensor zich bevindt, is van saffier gemaakt waardoor deze geen krassen oploopt.

De iPhone 5S werkt met Nederlandse 4g-netwerken, draait op iOS 7 en heeft bluetooth 4.0 en dualband-wifi voor snellere datasnelheden. Het apparaat meet 123,8 bij 58,6 bij 7,6 millimeter, weegt 112 gram en komt beschikbaar in het zwart, wit en goud.

De iPhone 5S gaat 699, 799 of 899 euro kosten voor respectievelijk de 16, 32 en 64GB-versie. Op 20 september gaat het toestel in de verkoop, maar nog niet in Nederland. De Nederlandse release is vooralsnog onbekend, maar de iPhone 5S is vanaf december in 100 landen te koop

Lees meer over de iPhone 5S of 5 zaken die je moet weten over refurbished iPhones.

iPhone 5C in Nederland: kleurrijk en een beetje goedkoper

iphone 5c

De iPhone 5C is het ‘goedkopere' model van de nieuwe generatie iPhones en komt beschikbaar in het blauw, geel, groen, roze en wit. Het toestel heeft een behuizing van polycarbonaat, ofwel hard plastic, en beschikt over hetzelfde 4 inch-scherm als de iPhone 5S. Verder is het toestel voorzien van A6-processor – dezelfde als in de iPhone 5 – en een 8-megapixel-camera.

De smartphone werkt met Nederlandse 4g-netwerken, draait op iOS 7 en heeft bluetooth 4.0 en dualband-wifi voor snellere datasnelheden. Het toestel meet zo'n 124,4 bij 59,2 bij 9 millimeter en weegt 132 gram.

De iPhone 5C gaat 599 of 699 euro kosten voor respectievelijk het 16 en 32GB-model. De verkoop start op 20 september, maar nog niet in Nederland. De Nederlandse release is vooralsnog onbekend, maar de iPhone 5S is vanaf december in 100 landen te koop.

Lees alles over de iPhone 5C.

Bij beide smartphones verwachten wij dat de Nederlandse releasedatum op 27 september valt. Zowel de iPhone 5S als iPhone 5C krijgen een eigen rubberen case, waarbij de cases van de iPhone 5C van gaatjes zijn voorzien waardoor je verschillende kleurencombinaties kunt maken.

iOS 7 in Nederland: vanaf 18 september beschikbaar

ios7

De grootste vernieuwing in iOS 7 is het enorm ververste uiterlijk van het Apples mobiele besturingssysteem. Apple-designer Jonathan Ive heeft de looks van iOS compleet op de schop genomen. Denk hierbij aan een nieuw lettertype, nieuwe matte icoontjes met zogeheten gradiënten en veel functioneel wit met enkele feller gekleurde elementen.

Een andere grote toevoeging is het vernieuwde vergrendelscherm en controlecentrum. Op het nieuwe vergrendelscherm vind je voortaan drie handige tabs, die al je afspraken, notificaties en zelfs updates voor apps overzichtelijk groepeert. Het controlecentrum bied je direct toegang tot allerlei instellingen, zoals de helderheid van je scherm en het aan- of uitzetten van wifi.

iOS 7 is vanaf 18 september als download beschikbaar. iOS 7 is op alles iPhones nieuwer dan de iPhone 4 te installeren, en eveneens op alle iPads vanaf de iPad 2 en op de vijfde generatie iPod touch-modellen. De zogeheten Gold Master, de laatste versie voor ontwikkelaar voordat de officiële versie wordt uitgebracht, is al beschikbaar.

Lees alles over iOS 7.

iTunes Radio in Nederland: Apples eigen Spotify

itunesradioiTunes Radio doet eerst enorm denken aan Spotify, maar vertoont eigenlijk meer gelijkenissen met het in Nederland vrij onbekende Pandora. Waar Spotify je zelf playlists laat maken, laat iTunes Radio je namelijk net als Pandora naar thematische zenders luisteren. Je kunt wel je eigen radiostations instellen, maar volledige controle over wat je hoort, krijg je niet.

iTunes radio is ingebakken in de muziek-app van iOS 7, en wordt ook beschikbaar op Apple TV en OS X. De nieuwe muziekdienst is vanaf 18 september voor iedereen beschikbaar. De radiodienst is gratis te gebruiken, maar wel met reclames. Voor gebruikers van iTunes Match is alles wel geheel reclamevrij. Deze dienst kost 25 euro per jaar.

Lees meer over iTunes Radio.

iWork-apps: voortaan gratis te downloaden

iworkDe iWork-apps Keynote, Numbers, Pages en ook iMovie en iPhoto worden voortaan gratis bij een nieuwe iPhone of iPad geleverd. De prijzen liggen op dit moment nog tussen de 4 en 9 euro.

Met de eerste drie apps kun je onder andere tekstdocumenten, spreadsheets en interactieve presentaties produceren; de apps iMovie en iPhone zijn ontwikkeld om je video's en foto's te bewerken.

Degenen die de apps al hebben aangeschaft, krijgen daarbij geen vergoeding van Apple. De iWork-apps worden in een speciaal scherm aangeboden als je voor de eerste keer met je Apple ID bij een nieuwe iPhone of iPad inlogt.

Apple iPhone Keynote-video bekijken

keynotevideoWe konden helaas niet live meegenieten van Apples iPhone-evenement van deze avond. Gelukkig heeft het bedrijf uit Cupertino inmiddels alles online gezet.

Tijdens de presentatie, die ongeveer anderhalf uur duurt, worden onder andere video's van de iPhone 5S, iPhone 5C en iOS 7 getoond. Ook komt de bekende artiest Elvis Costello langs om enkele nummers te spelen.

Je kunt ook de video van de Apple Keynote bekijken, mocht je de prestatie in zijn geheel willen zien. Je hebt hier echter wel QuickTime voor nodig

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel