iPhone SE: wat je moet weten over de specs, prijs en release

iPhone SE: wat je moet weten over de specs, prijs en release

Zoals verwacht heeft Apple gisteravond de iPhone SE officieel gepresenteerd. Wij zetten de belangrijkste zaken over deze nieuwe 4 inch-smartphone voor je op een rijtje.

1. Bekend ontwerp

Het design van de iPhone SE is nauwelijks te onderscheiden van de iPhone 5S. De behuizing is van metaal en glas met een powerknop aan de bovenkant en ook de schermgrootte (4 inch, 1136 bij 640 pixels) is identiek. Tevens heeft de SE de beschikking over een vingerafdrukscanner, zodat je het toestel kan beveiligen en betaling kan autoriseren in bijvoorbeeld de App Store.

De iPhone SE komt beschikbaar in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Het is een ideaal toestel voor iedere Apple-fan die de iPhone 6(S) te groot vindt. De compacte smartphone weegt slechts 113 gram en meet 123,8 bij 58,6 bij 7,6 millimeter.

2. Hoogwaardige specs

Qua uiterlijk mogen de iPhone SE en 5S dan nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, qua specificaties is er wel degelijk een verschil. De SE heeft net als de iPhone 6S de beschikking over de krachtige A9-chip en de M9-coprocessor die het toestel onder andere in staat stelt om heel nauwkeurig je stappen en andere activiteiten te monitoren. Tevens is er een vingerafdrukscanner aan boord en 16 of 64GB aan opslag voor je favoriete apps en media.

iPhone SE

3. Verbeterde camera

De iPhone SE beschikt over een 12 megapixel-camera aan de achterkant, waarmee je kunt filmen in 4K-resolutie en zogenaamde Live Foto's kunt schieten. Hierbij wordt anderhalve seconde vóór en na de foto een videofragment wordt vastgelegd. Het geheel wordt gebundeld tot een foto die je met een druk op de knop tot leven kunt laten komen.

Voor normale foto's ben je ook aan het juiste adres bij de iPhone SE. De 12 megapixel-camera is zo gebouwd dat hij relatief veel licht opvangt, waardoor je ook in donkere omgevingen scherpe en gedetailleerde foto's schiet. Aan de achterzijde bevindt zich een led-flitser, maar ook kiekjes die je maakt met de frontcamera zijn te belichten. Het scherm van de iPhone SE kan namelijk enorm fel oplichten om zo als een soort flitser te fungeren. De functie kennen we van de iPhone 6S (Plus) en werkt uitstekend.

4. Prijs en release

Hoewel de iPhone SE goedkoper is dan de iPhone 6S, is het toestel nog steeds aan de prijs. Het instapmodel met 16GB kost 489 euro, terwijl je voor de 64GB-versie 589 euro betaalt. Een iPhone SE met abonnement kun je nu al reserveren, al is het toestel ook los te bestellen. De release in de Benelux vindt naar verwachting in mei plaats.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel