Kwartaalcijfers Apple, Samsung en anderen bekend

De laatste winst- of verliescijfers van het tweede kwartaal van veel smartphonefabrikanten zijn inmiddels weer bekendgemaakt. Samsung deed het bijvoorbeeld beter dan Apple.

Apple heeft in het tweede kwartaal van 31,2 miljoen iPhones, 14,6 miljoen iPad en 3,8 miljoen Macs verkocht. Nog nooit eerder werden er in het zogeheten juni-kwartaal zoveel iPhones verkocht. De omzet is hierdoor hoger uitgevallen dan eerst werd verwacht, de winst wel wat lager.

Apple draaide dankzij deze verkopen namelijk een omzet van 35,3 miljard dollar en behaalde hiermee een nettowinst van 6,9 miljard dollar. Een jaar geleden lagen die bedragen op 35 miljard dollar en 8,8 miljard dollar.

Kwartaalcijfers Apple overtroffen door Samsung

samsungDe eerder deze maand door Samsung Electronics bekendgemaakte cijfers laten een rooskleuriger plaatje zien. Zij behaalden in hetzelfde kwartaal namelijk 8,3 miljard dollar winst. Dit was bovendien circa 3 miljard dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verkochte aantallen werden niet genoemd, maar vlaggenschip Galaxy S4 verkocht binnen twee weken al 6 miljoen exemplaren. Hierbij moet wel gezegd worden dat Samsung veel meer verschillende apparaten en modellen produceert.

HTC en LG zien dalende winsten

HTC's winst daalde ten opzichte van het vorige kwartaal met 83 procent naar 41,6 miljoen dollar, over een omzet van 2,4 miljard dollar. De HTC One bracht dus niet de soelaas die het bedrijf zocht. Hier moeten de HTC One Mini en HTC One Max nu voor gaan zorgen.

LG Electronics behaalde in het afgelopen kwartaal net als Apple iets minder winst dan in het voorgaande kwartaal. Het bedrijf hield namelijk 139 miljoen dollar over van zijn omzet, wel 54,5 miljoen dollar meer dan in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. Het bedrijf behaalde met 12,1 verkochte smartphones tevens een record voor zichzelf.

Windows Phone scoort beter dan BlackBerry

Windows Phone 8Windows Phone 8-hofleverancier Nokia ging er op vooruit ten opzichte van het voorgaande fiscale jaar: slechts 151 miljoen dollar verlies ten opzichte van meer dan een miljard. Telefoonverkopen daalde wel enigszins, van 55,8 miljoen naar 53,7 miljoen. Hiervan waren er circa 7,4 miljoen Nokia Lumia's. In totaal werden er ongeveer 9 miljoen Windows Phones verkocht.

Hiermee liet Windows Phone 8 concurrent BlackBerry enigszins achter in het stof. Er werden in het tweede kwartaal van 2013 slechts 2,7 miljoen toestellen met BlackBerry OS 10 verkocht. Met BlackBerry OS 7 erbij waren dit er nog 6,8 miljoen, 0,8 miljoen meer dan in het voorgaande kwartaal. BlackBerry draaide wel verlies, in de twee kwartalen ervoor nog een kleine winst.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel