Microsoft neemt telefoondivisie van Nokia over

Microsoft neemt telefoondivisie van Nokia over

Microsoft en Nokia hebben in een persbericht bekendgemaakt dat Microsoft de telefoonfabrikant deels overneemt. Het gaat bij de overname om de divisie die alle Nokia-telefoons maakt. Daarnaast neemt de softwaregigant uit Redmond een licentie op het gedeelte van Nokia dat kaartendienst Here maakt.

Volgens het persbericht heeft Microsoft circa 5,5 miljard euro voor Nokia betaald. Hiervan is ongeveer 1,65 miljard euro bedoeld voor alle patenten die Nokia in bezit heeft. Microsoft koopt de divisies van Nokia die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van telefoons. Hier horen de Nokia Lumia-toestellen met Windows Phone natuurlijk ook bij.

Nokia-ceo Stephen Elop stapt daarnaast op bij Nokia. Risto Siilasmaa, de bestuursvoorzitter van Nokia, neemt zijn taken over. Elop gaat namelijk mee met de overname, en gaat werken voor de Nokia-divisies die Microsoft overneemt. Interessant detail: Elop maakt zichzelf op deze manier ook een goede kans om de binnenkort opstappende Microsoft-ceo Steve Ballmer te vervangen.

Maar liefst 32.000 werknemers van Nokia zullen overgaan naar Microsoft na de overname. Nokia houdt er zelf 56.000 over, die zullen blijven werken voor Nokia’s kaartendienst Hero en een andere tak, genaamd Nokia Siemens Network.

Microsoft heeft de merknaam Nokia overigens niet overgenomen. Het gaat bij de overname alleen om een licentie van tien jaar op die naam. Het is tevens onzeker of andere fabrikanten, zoals HTC en Samsung, nu nog Windows Phone-toestellen blijven maken, aangezien ze nu direct met Microsoft zelf concurreren op toestelgebied.

Geschreven door Gijs Ettes

Voormalig hoofdredacteur van Smartphone.nl met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.