Motorola Moto G7-serie: 4 redenen om enthousiast te zijn

Motorola Moto G7-serie: 4 redenen om enthousiast te zijn

De Motorola G7-reeks bestaat uit vier toestellen met uiteenlopende specificaties en prijzen. Wat deze telefoons zo bijzonder maakt?  Smartphone.nl zet de meest bijzondere kenmerken van de Motorola Moto G7 modellen op een rijtje.

1. 4 keer Moto G7 betekent: voor ieder wat wils

Motorola kondigde de Moto G7-serie in februari aan en start de verkoop in de lente. Het goedkoopste model van de vier is de Moto G7 Play, die 149,99 euro kost. De 209,99 euro kostende Moto G7 Power is met name interessant voor wie een smartphone met een grote accu zoekt. De reguliere Moto G7 heeft een adviesprijs van 249,99 euro en de Moto G7 Plus heeft – vanwege zijn betere hardware – een prijskaartje van 299,99 euro meegekregen.

De Moto G7 en G7 Plus komen in verschillende kleuren uit. De Play- en Power-versies verschijnen enkel in het zwart.

2. Prima specificaties voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Het grootste verkoopargument van Moto G-telefoons is al jaren de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Voor relatief weinig geld krijg je een stevig gebouwde smartphone met een fraai scherm en vlotte hardware. De Moto G7-modellen hebben iets betere hardware ten opzichte van hun voorgangers en zijn daarom ook wat duurder. Alle vier de toestellen draaien op Android 9.0 (Pie), beschikken over een vingerafdrukscanner en hebben een 8 megapixel frontcamera.

De Motorola Moto G7 Play heeft als budgetsmartphone een hd-scherm dat 5,7 inch meet. Het toestel beschikt over 2GB werkgeheugen en 32GB opslaggeheugen, wat je kan vergroten met een micro-sd-kaartje. De Moto G7 Play draait op een Snapdragon 632-processor. Achterop de telefoon zit een 13 megapixel camera en de accu is 3000 mAh groot.

Motorola Moto G7 Play

De Moto G7 beschikt over een 6,2 inch scherm met een scherpere full-hd-resolutie. De smartphone draait op een Snapdragon 632-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. De accucapaciteit meet 3000 mAh. Achterop zit een dubbele camera met resoluties van 12 en 5 megapixels.

De duurdere Moto G7 Plus heeft hetzelfde 6,2 inch full-hd-scherm als zijn goedkopere broertje, maar beschikt over betere specificaties. Zo draait het toestel op een snellere Snapdragon 636-processor en is het werkgeheugen met 6GB fors groter. De hoeveelheid opslagruimte is met 128GB zelfs dubbel zo groot, en ook uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. De Moto G7 Plus heeft een even grote accu (3000 mAh) en een dubbele 16 en 5 megapixel cameramodule.

Tot slot de Moto G7 Power, die heel andere specificaties heeft. Zo zit er achterop slechts één camera, met een resolutie van 12 megapixel. Het 6,2 inch display heeft een hd-resolutie en onder de motorkap zit een grote 5000 mAh accu – waarover straks meer. De telefoon draait op een Snapdragon 632-processor met 2GB werkgeheugen en 32GB uitbreidbaar opslaggeheugen.

3. Grote accu voor Moto G7 Power, veel voor weinig bij de G7 Play

In de overvolle smartphonemarkt moet een nieuw toestel wel opvallen, anders koopt bijna niemand ‘m. Om die reden heeft Motorola de Moto G7 Power een opvallend grote accu gegeven. Met een capaciteit van 5000 mAh streeft de budgetsmartphone bijna alle toestellen voorbij, ook de duurdere modellen met even grote schermen. Ter vergelijking: de iPhone XS Max (3174 mAh), Samsung Galaxy Note 9 (4000 mAh), OnePlus 6T (3700 mAh) hebben kleinere accu's, maar gebruiken schermen met een hogere full-hd of zelfs qhd-resolutie. Zo'n hogere resolutie vraagt meer stroom. De Moto G7 Power heeft een energiezuinig (maar minder scherp) hd-scherm en moet daarom moeiteloos twee of drie dagen meegaan op een acculading.

De Moto G7 Play onderscheidt zich vooral door veel voor weinig te bieden. Het zeer betaalbare toestel heeft een prima ontwerp en de hardware is capabel genoeg om alle populaire apps te draaien, wat hem geschikt maakt als eerste smartphone of als reservemodel voor bijvoorbeeld festivals.

Motorola Moto G7

En de Moto G7 en G7 Plus? Die proberen zich te onderscheiden met een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding, al is dat vandaag de dag lastiger dan een paar jaar geleden. Het Motorola-duo is namelijk niet bijzonder goedkoop en de gebruikte hard- en software zien we ook op andere mid-range smartphones. Hetzelfde geldt voor het ontwerp: een voorkantvullend scherm met een smalle inkeping is anno 2019 helemaal ingeburgerd in deze prijsklasse. Dat wil niet zeggen dat de Moto G7 en G7 Plus niet onderscheidend zijn, maar we willen ze ook niet opvallend bijzonder of innovatief noemen.

4. Concurrentie

Om in te haken op de Moto G7 en G7 Plus; die hebben veel concurrentie van andere merken. Huawei verkoopt bijvoorbeeld de uitstekende P Smart (2019), die 249 euro kost. Honor zit daar met de bijna identieke Honor 10 Lite nog eens twee tientjes onder. De Motorola Moto G7 Plus moet vooral vrezen voor de 310 euro kostende Pocophone F1 met zijn ongekende prijs-kwaliteitverhouding. Dat schreef onze zustersite Android Planet althans over deze high-end smartphone. Andere gewaagde concurrenten zijn de Nokia 7.1 (299 euro) en de Samsung Galaxy A7 (2018) van 260 euro. Motorola Moto G7

De Moto G7 Power heeft minder directe concurrenten, om de simpele reden dat er (helaas) maar weinig betaalbare smartphones zijn met zo'n grote accu. Motorola verkoopt de oudere Moto E5 Plus (160 euro) die een even grote 5000 mAh batterij heeft maar geen updates meer krijgt. De Huawei Mate 20 Lite (299 euro) heeft een 3750 mAh accu en de accu van de Pocophone F1 (310 euro) is met 4000 mAh nog iets groter. Xiaomi verkoopt de Redmi Note 6 Pro (4000 mAh accu, 210 euro) en Mi A2 Lite (ook 4000 mAh, 160 euro).

Alternatieven voor de Moto G7 Play zijn onder andere de Huawei P Smart (2018) van 160 euro en de eerder genoemde Xiaomi Mi A2 Lite (160 euro). Motorola's eigen Moto G6 (180 euro) is ook een waardige concurrent, net als de Nokia 3.1 die 150 euro kost.

 

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel