Alles wat je moet weten over de Nexus 6, Nexus 9 en Android Lollipop

Alles wat je moet weten over de Nexus 6, Nexus 9 en Android Lollipop

Na maanden van geruchten was het gisteravond eindelijk zover: Google kondigde de Nexus 6, Nexus 9 en Android Lollipop aan. We lichten alles wat gisteren werd aangekondigd even voor je uit.

Nexus 6: krachtigste Google-smartphone ooit

Nexus 6Allereerst werd de Nexus 6 aangekondigd, een door Motorola ontwikkelde phablet met high-end specificaties. Het toestel is voorzien van een 6 inch-scherm met een enorm hoge resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De Nexus 6 is volgens Google haar meest krachtige smartphone ooit door de Snapdragon 805-processor en 3GB aan werkgeheugen. Het toestel wordt minimaal geleverd met 32GB aan opslagruimte, waardoor je genoeg apps, muziek en video's op het toestel kwijt kunt. Ook is de Nexus 6 voorzien van een uitstekende 13 megapixel-camera en 2 megapixel-frontcamera. De camera aan de achterzijde heeft optische beeldstabilisatie, een functie die recentelijk ook op de iPhone 6 Plus werd geïntroduceerd.

Om het toestel van genoeg stroom te voorzien, is er een 3200 mAh-batterij aanwezig. Hierdoor kunnen gebruikers het toestel langer gebruiken en hoeft hij dus niet aan het einde van de dag aan de oplader. De Nexus 6 is verder gemaakt van een aluminium frame en heeft stereospeakers aan de voorkant. Al deze uitstekende specificaties hebben ook een keerzijde, want het prijskaartje is fors. Hoewel het nog niet bekend is wanneer het toestel in Nederland verschijnt, zal hij waarschijnlijk 569 en 649 euro kosten voor het 32GB- en 64GB-model. De release vindt naar verwachting in november plaats.

Android Lollipop: minimalistisch en snel

Nexus 6Dat versie 5.0 van Google's populaire besturingssysteem Android L ging heten, wisten we al een tijdje, maar de volledig naam is nu bekend: Android Lollipop. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem kenmerkt zich door het Material Design, wat een erg minimalistische look heeft. Verder maakt Lollipop gebruikt van 3D-effecten, naadloze overgangen en schaduwen zodat het besturingssysteem een stuk natuurlijker aanvoelt. Overigens is Android Lollipop 64-bits, wat betekent dat smartphonefabrikanten meer geheugen aan een telefoon of tablet kunnen toevoegen.

Ook is Lollipop een stuk efficiënter dan zijn voorgangers door het zogenoemde Project Volta. Hierdoor kan je het toestel langer op één acculading doorgaan. In het besturingssysteem zie je voortaan precies hoeveel stroom bepaalde apps leegslurpen en kun je je gebruik daarop aanpassen. Android Lollipop staat uiteraard standaard geïnstalleerd op de Nexus 6 en 9. Ook heeft Motorola al aangekondigd dat haar Moto X, Moto E en Moto G de update krijgen. Ook alle recente Nexus-toestellen worden bijgewerkt.

Nexus 9: Google-tablet van HTC

Nexus 9Tot slot kondigde Google de Nexus 9 aan, een tablet met een 9 inch-display. Hij is uitgerust met een Tegra K1-processor, 2GB werkgeheugen en 16 of 32GB aan opslagruimte. Met de 8 megapixel-camera aan de achterzijde en de 2 megapixel-frontcamera kunnen foto's en selfies gemaakt worden.

Verder heeft de accu een capaciteit van 6700 mAh en kan de tablet supersnel opgeladen worden. Google claimt dat de tablet na vijftien minuten opladen ongeveer zes uur gebruikt kan worden. De Nexus 9 is vanaf 3 november te koop en kost 399 euro voor de 16GB-versie en 489 euro voor de 32GB-versie.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel