Samsung introduceert nieuwe Galaxy A-reeks: welke moet ik kiezen?

Samsung introduceert nieuwe Galaxy A-reeks: welke moet ik kiezen?

De Samsung Galaxy A-reeks is grondig vernieuwd. Er zijn liefst zes nieuwe toestellen verschenen, van de spotgoedkope Samsung Galaxy A10 tot de Galaxy A80 met kantelbare camera. Maar: welke Samsung-smartphone moet je nu kiezen?

De nieuwe Galaxy A-reeks

Bij Samsung kun je niet alleen terecht voor toptoestellen als de Galaxy S10 en Galaxy Note 9, maar ook voor betaalbare smartphones. Die vind je in de Galaxy A-reeks. Mobiele telefoons in deze reeks hebben allemaal een strak design, vlotte hardware en een scherpere prijs-kwaliteitsverhouding. Onlangs heeft Samsung deze reeks flink aangepakt, met de aankondiging van zes nieuwe smartphones.

Het is een behoorlijk aantal, met nogal wat verschillen in prijs en features. Zo kost de Galaxy A10, het instapmodel, maar 149 euro. Kies je voor het topmodel, dan ben je echter liefst 649 euro kwijt. Wat zijn de verschillen in de Galaxy A-reeks, en welke smartphone moet je kiezen? Smartphone.nl zet je opties op een rijtje.

Samsung Galaxy A80: knallende kantelaar

Samsung Galaxy A80

De Galaxy A80 is misschien wel de meest innovatieve smartphone die Samsung in 2019 uitbrengt, en is nog opvallender dan de Galaxy S10. De camera kan namelijk zowel voor de voor- als achterkant gebruikt worden. Open je de selfiemodus in de camera-app, dan schuift een deel van de achterkant omhoog en kantelen de drie lenzen achterop naar voren. Zo profiteer je aan beide kanten van de beste camera's.

Bovendien heeft de Galaxy A80 allerlei andere features die op duurdere Samsung-smartphones ontbreken. Zo heeft dit model een snellere oplader van 25 Watt in plaats van 15 Watt. Daarbij heeft hij een groter 6,7 inch-scherm. Ook de Time of Flight-camera (die als dieptesensor dient) is uniek aan de A80. Het is een experimenteel toestel dat met zijn kop boven het maaiveld durft uit te steken.

De Samsung Galaxy A80 koop je als… je de Galaxy S10 nog te saai vindt. De Galaxy A80 is iets goedkoper dan het toptoestel, maar barst ook van de opvallende features die Samsung niet in zijn primaire reeks stopt.

Samsung Galaxy A70: krachtpatser met veel camera's

Samsung Galaxy A70

Ook met de Samsung Galaxy A70 wordt flink uitgepakt. Deze telefoon heeft dan misschien geen kantelbare camera, maar wel zijn eigen 32 megapixel-lens voor selfies voorop. Achterop zit ook nog eens een 32 megapixel-camera, die wordt ondersteund door een groothoeklens en dieptesensor. Bovendien kan de A70 razendsnel opladen én heeft hij een lekker groot scherm. Voor de adviesprijs van 399 euro een verrassend compleet pakket.

De Samsung Galaxy A70 koop je als… je wel een groot scherm, vlotte hardware en goede camera's zoekt, maar niet de blits hoeft te maken met een opvallend design. De A70 lijkt veel op de Galaxy A80, maar mist de kantelbare camera's van die duurdere smartphone. Zo bespaar je wel honderden euro's.

Samsung Galaxy A50: opvallend, betaalbaar

Samsung Galaxy A50

Hoewel de Galaxy A50 een relatief lage adviesprijs van 349 euro heeft, beschikt de smartphone over veel features die je normaal alleen in duurdere smartphones ziet. Zo heeft het toestel een driedubbele camera, met lenzen van 25, 5 en 8 megapixel. De dieptelens maakt het mogelijk om portretfoto’s te maken, waarbij een fraai bokeh-effect de achtergrond vervaagd. De portretfunctie werkt ook met de 25 megapixel-frontcamera, zodat je je selfies van het effect kunt voorzien.

Daarnaast heeft de A50 een vingerafdrukscanner in het scherm en een randloos beeldscherm. Deze telefoon kost minder dan de helft van de Galaxy S10, maar is qua features bijzonder sterk vergelijkbaar.

De Samsung Galaxy A50 koop je als… je een smartphone zoekt die wel over de nieuwste foefjes beschikt, maar misschien niet het allerbeste is. De Galaxy A50 heeft dan wel drie camera's achterop, de foto's zullen wat minder mooi zijn dan die van de S10. Maar dit toestel kost dan ook maar de helft.

Samsung Galaxy A40: geen fratsen, dat scheelt

Samsung Galaxy Aa0

De Samsung Galaxy A40 is de perfecte middenweg tussen betaalbaar en toch compleet. Deze variant kost 249 euro en is niet zo krachtig als de bovenstaande toestellen. Hij heeft echter wel een dubbele camera, een vingerafdrukscanner, een voorkantvullend scherm en ondersteuning voor snel opladen. Ook ben je nog steeds verzekerd van regelmatige beveiligingsupdates tot drie jaar na de release, net zoals de rest van de A-reeks.

De Samsung Galaxy A40 koop je als… op zoek bent naar een goede budgetsmartphone en gewend bent aan de software van Samsung. De Galaxy A40 zit vol features die redelijk standaard zijn in deze prijsklasse, is betaalbaar, maar biedt wel al het gemak dat je van Samsung zou verwachten.

Samsung Galaxy A20e: meer bang for your buck

Samsung Galaxy A20eGa je voor de Samsung Galaxy A20e, dan ben je bereid enkele compromissen te maken. Deze smartphone heeft namelijk iets minder goede camera's dan zijn duurdere broers. Ook heeft hij geen amoled-scherm, maar lcd-beeld. Dat zorgt voor minder mooie kleuren. Wel is ook de Galaxy A20e uitgerust met een dubbele camera achterop, waaronder een groothoeklens. Ook wordt snel opladen ondersteund, waarmee de accu zo weer vol zit.

De Samsung Galaxy A20e koop je als… je onderstaande Galaxy A10 net iets te karig vindt. Voor een paar tientjes meer krijg je betere camera's, een vingerafdrukscanner en een wat mooier ontwerp. Je betaalt echter nog steeds niet de hoofdprijs.

Samsung Galaxy A10: de goedkoopste Samsung van 2019

Samsung Galaxy A10

De Galaxy A10 is het absolute instapmodel, en waarschijnlijk de goedkoopste smartphone die Samsung in 2019 uitbrengt. Dat zie je ook wel een beetje aan de specificaties. De Galaxy A10 heeft een groot 6,2 inch-scherm en degelijke hardware, maar mist enkele extra's van zijn duurdere broers. Zo is het de enige smartphone in de reeks zonder vingerafdrukscanner, en de enige met slechts een enkele camera achterop.

De Samsung Galaxy A10 koop je als… je echt de allergoedkoopste Samsung-smartphone zoekt. Ben je fan van het design en de software van Samsung, maar heb je weinig te besteden? En ben je bereid een compromis te maken op enkele features? Dan is is dit de beste keuze.

Samsung Galaxy A-reeks prijzen vergelijken

Meer weten over alle nieuwe Samsung-smartphones? Kijk op onze zustersite Android Planet voor het laatste nieuws en alle aanbiedingen. Met onderstaande links vind je via de prijsvergelijker de beste aanbiedingen op de Galaxy A-reeks.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel