Rechters VS: Apple schuldig bevonden van e-books prijsafspraken

Rechters VS: Apple schuldig bevonden van e-books prijsafspraken

Een U.S. District-rechter heeft Apple schuldig bevonden van het maken van prijsafspraken met uitgevers over e-books-prijzen. Hierdoor lagen de prijzen van digitale boeken in iBooks en andere digitale boekenwinkels tijden te hoog.

Er komt nu nog een vervolgrechtszaak, waarin wordt bepaald hoe hoog de schadevergoeding wordt die Apple aan de Amerikaanse regering moet betalen. Precieze details over de woensdag gedane uitspraak zijn er nog niet.

Apple zou sinds 2009 met vijf uitgevers afspraken hebben gemaakt over de prijzen van digitale boeken. Dit deed het bedrijf in de aanloop naar de lancering van zijn immens populaire iPad. Volgens U.S. District-rechter Denise Cote had Apple hierbij vooral het dwarszitten van concurrent Amazon voor ogen. Amazon is een grote speler op de markt voor e-books.

De vijf uitgevers schikten, Apple niet

ibooksApple ging de gerechtelijke strijd uiteindelijk aan met de Amerikaanse regering; de vijf uitgevers schikten vrij snel. Volgens rechter Denise Cote hebben de prijsafspraken er onder andere toe geleid dat bepaalde e-books opeens gemiddeld 12,99 tot 14,99 dollar kostten, waar die prijs eerst rond de 9,99 dollar lag bij Amazon.

Apple heeft altijd beweerd slechts met één uitgever contact te hebben gehad, en dat de rest onderling moet zijn afgesproken. In Europa schikte het bedrijf uit Cupertino overigens na het ontvangen van een vergelijkbare aanklacht. Eerder vandaag werd ook bekend dat Apple een aanklacht tegen Amazon heeft laten vallen, over de merknaam ‘app store’.

Bron: Reuters

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel