Smartphone trends van 2019: 5G, opvouwbare toestellen en meer camera’s

Smartphone trends van 2019: 5G, opvouwbare toestellen en meer camera’s

Op het Mobile World Congress 2019 (MWC) gebeurde bijna teveel om op te noemen, zo zag Smartphone.nl in Barcelona. Maar waar ging de telecombeurs écht om? We zetten de belangrijkste trends van MWC 2019 onder elkaar.

1. Veel aandacht voor 5G

De ontwikkeling van het 5G-netwerk en bijbehorende apparatuur en diensten is al jaren een belangrijk onderwerp op techevenementen als het MWC. Nu providers in meerdere landen op het punt staan om hun 5G-netwerken te activeren, stond een groot deel van het MWC 2019 in het teken van 5G.

De stands van telecomproviders als Orange, Vodafone en T-Mobile draaien bijna helemaal om de beschikbaarheid en mogelijkheden van het nieuwe mobiele internet. Bedrijven in allerlei sectoren demonstreerden apps en apparatuur die geschikt is voor 5G, en diverse fabrikanten introduceerden hun eerste 5G-smartphones.

Xiaomi Mi Mix 3 5G

Zo komt Xiaomi in mei met de Mi Mix 3 5G, werkt LG aan de V50 ThinQ 5G en kunnen we van Huawei de Mate X (waarover zo meer) verwachten. Andere fabrikanten, waaronder Sony, OnePlus, Oppo en ZTE, demonstreerden op de beurs prototypes van hun 5G-smartphones. Op iPhoned.nl schreven we onlangs over 5G en de mogelijke invloed hiervan op je gezondheid en over het gerucht dat de iPhone 2019 waarschijnlijk ook 5G-ondersteuning krijgt.

2. Opvouwbare smartphones komen eraan

De telecomwereld kijkt al jaren uit naar de opvouwbare smartphone, wat dé volgende innovatie moet worden. Royole had eind 2018 de primeur met de Flexpai en nu komen ook de grote merken met opvouwbare modellen.

Samsung toonde op het MWC zijn – iets eerder gepresenteerde – Galaxy Fold en Huawei kondigde de Mate X aan. Laatstgenoemde klapt uit tot een 8 inch-tablet, heeft een grote accu en ondersteunt 5G. Aan dat moois hangt wel een prijskaartje: de telefoon kost maar liefst 2299 euro.

Andere merken demonstreerden op het MWC prototypes van hun opvouwbare toestellen. Van TCL (het bedrijf achter Alcatel en BlackBerry) tot Energizer: de industrie werkt (achter de schermen) hard aan de ontwikkeling van opvouwbare smartphones. LG pakt het iets anders aan en introduceerde een inklapbaar hoesje met eigen full-hd-scherm dat je aan de nieuwe V50 ThinQ 5G kan bevestigen.

3. Steeds meer camera's

Hadden een paar jaar geleden alle smartphones nog één of twee camera's achterop, anno 2019 lijkt het motto ‘hoe meer hoe beter'. Huawei's peperdure Mate X heeft er drie, maar de driedubbele cameramodule vindt nu ook zijn weg naar goedkopere toestellen. Denk aan de Samsung Galaxy A50 (349 euro) of zelfs de 179 euro kostende Wiko View 3.

Nokia 9 PureView

Dat het nog gekker kan, bewijst Nokia met de nieuwe Nokia 9 PureView. Deze smartphone (van 599 euro) heeft vijf camera's op de achterkant. Bij het maken van een foto schieten alle lenzen minimaal één beeld, waarna de informatie gecombineerd wordt tot één plaatje. Het toestel moet zo onder andere betere bokeh-foto's maken dan de concurrentie. Zie de heads-on van AndroidPlanet.nl in onderstaande video en check de Nokia 9 PureView hands-on.

Check ook ons overzicht met alle verwachte 5G-smartphones.

Geschreven door Rens Blom

Freelance techjournalist uit Castricum die voor online en papieren media schrijft over elektronica, technologie en innovatie. Maakt in zijn vrije tijd graag strandwandelingen met de hond.

Bekijk profiel