Smartphones gemiddeld fors goedkoper in 2016

Smartphones gemiddeld fors goedkoper in 2016

In 2016 waren smartphones goedkoper dan in het jaar ervoor. De gemiddelde prijs daalde met meer dan tien procent, zo meldt het CBS.

Smartphones goedkoper

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was het in 2016 een stuk goedkoper om een smartphone aan te schaffen dan in het jaar ervoor. Ten opzichte van 2015 daalde de gemiddelde prijs met 12,1 procent. Ook andere diensten die met telefoons te maken hebben, zoals mobiel internet en telefoonabonnementen, waren gemiddeld vier procent goedkoper.

Dat de prijzen van smartphones dalen, is opvallend. In de afgelopen jaren zien steeds meer consumenten in dat een goedkopere smartphone in veel gevallen niet veel onder doet voor een vlaggenschip. Deze trend werd mede ingezet door de Motorola Moto G, die voor een lage prijs heel veel smartphone bood. Fabrikanten spelen dan ook in op deze trend door in het middensegment de prijzen laag te houden en een breed assortiment aan te bieden voor prijsbewuste consumenten.

Smartphones goedkoper

Bron: CBS

Naast prijzen voor mobiele telefonie werden meer zaken goedkoper. Zo hebben we voor elektriciteit 14,8 procent minder betaald, terwijl ook de prijs van water met 3,3 procent daalde. Ook vervoer werd goedkoper, doordat de prijzen voor brandstof daalden door de lage olieprijs. Maar ook hondeneigenaren waren minder kwijt in 2016: de hondenbelasting daalde met 11,4 procent.

Gas werd daarentegen 1 procent duurder, terwijl ook rookwaren, kranten en boeken in prijs zijn toegenomen. Ook essentiële zaken zoals levensmiddelen, kleding en huurprijzen werden duurder. Deze prijs werd in de cateringssector doorberekend aan klanten, want hier stegen de prijzen met 1,9 procent. Wat volgens het CBS vooral opvalt is dat groenten en fruit meer dan vier procent in prijs toenamen.

De inflatie bedroeg al met al 0,3 procent, mede doordat sommige productgroepen zwaarder wogen dan anderen. Levensmiddelen tellen bijvoorbeeld zwaarder voor de inflatieberekening dan de prijzen van smartphones. Mede doordat deze belangrijke groepen behoorlijk toenamen in prijs is er sprake van inflatie, volgens het CBS.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel