Vanaf 2018 is het Netflix-aanbod in de hele EU gelijk

Vanaf 2018 is het Netflix-aanbod in de hele EU gelijk

Vanaf volgend jaar moet het aanbod van streaming diensten in Europa hetzelfde zijn in ieder land. Dat betekent dat je straks zelfs op vakantie van je favoriete series kunt genieten.

Streaming in Europa

De Europese Commissie heeft besloten dat de digitale markt vanaf 2018 in de hele EU hetzelfde moet zijn. Dat betekent dat het aanbod van je thuisland straks ook over de grens beschikbaar moet zijn. Deze regelgeving is vanaf 2018 van toepassing op digitale diensten die films, series, games en e-books aanbieden. Dat betekent dat diensten als Netflix, Spotify en Steam straks in de hele Europese Unie hetzelfde aanbod als je eigen land aanbieden.

De nieuwe regels betekenen niet dat diensten in ieder land dezelfde digitale producten aan moeten bieden. Momenteel is het zo dat het aanbod van online diensten zoals Netflix bepaald wordt door de locatie vanaf waar je inlogt.

Streaming in Europa

Ga je op vakantie naar een ander land, dan krijg je daar het aanbod van dat land te zien, ongeacht welke account je gebruikt. Bedrijven mogen er nog altijd voor kiezen een film of serie niet aan te bieden in een specifiek land, maar zijn straks wel verplicht de content van de thuismarkt van een gebruiker in de hele EU aan te bieden.

Onder de nieuwe regelgeving wordt op basis van je ip- en factuuradres bepaald van welk land jij het aanbod mag kijken op jouw account. Een Nederlandse gebruiker die met Nederlandse betalingsgegevens afrekent, krijgt dan overal het Nederlandse Netflix-pakket te zien. Het wordt dan ook niet meer mogelijk om via een vpn het aanbod van een ander Europees land te bekijken doordat Netflix je accountgegevens gebruikt.

Alleen premium-diensten

De regels gelden straks alleen voor betaalde diensten. Kijk je video's op YouTube of gebruik je de gratis variant van Spotify, dan mogen bedrijven nog altijd beperkingen op je account toepassen. Daarnaast zijn de regels nog niet definitief goedgekeurd door alle EU-landen.

Geschreven door Rick van der Veer

Techjournalist, geboren en getogen in Nijmegen. Groot fan van Android, smartphones en technologie, maar duikt ook net zo graag in de wereld van games.

Bekijk profiel