Deze smartphones krijgen de Android 6.0 update

Deze smartphones krijgen de Android 6.0 update

Eind vorig jaar werd Android 6.0 Marshmallow beschikbaar gesteld. De nieuwe Android-versie wordt langzaam maar zeker voor meer smartphones beschikbaar en in dit artikel laten we zien wanneer jij kunt updaten.

Nieuwe functies in de Android 6.0 update

Android Marshmallow brengt een groot aantal vernieuwingen met zich mee die handig van pas komen in het dagelijkse gebruik. De belangrijkste verbetering aan het nieuwe besturingssysteem is dat je als gebruiker de mogelijkheid krijgt om afzonderlijke machtigingen per app te beheren. Wil je niet dat Facebook toegang heeft tot je locatie of contacten, dan kun je die permissies gemakkelijk intrekken.

De nieuwe Android-versie gaat dankzij een nieuwe functie genaamd ‘Doze’ efficiënter om met de accu van je smartphone. Om het accuverbruik te verminderen, gebruikt Marshmallow slimme bewegingsdetectie om te kijken of je Android-toestel is verplaatst. Als dat niet het geval is, dan wordt de slaapstand ingeschakeld. Die verbruikt minder data en energie, wat er volgens Google voor zorgt dat Android-toestellen twee keer zo lang kunnen doen met één volle acculading.

De Google Now on Tap is een andere nieuwe feature die het vermelden waard is. De functie gebruikt de context op je scherm en zoekt het web grondig door om jou te voorzien van relevante informatie. Om de functie te kunnen gebruiken, moet je wel Engels als systeemtaal instellen; Nederlands wordt (nog) niet ondersteund.

→ Bekijk het volledige Android 6.0 update-overzicht op zustersite Android Planet

Google

De Nexus-toestellen van Google zijn als eerste van de nieuwe Android-software voorzien. Zo draaiden de Nexus 5X en Nexus 6P al bij de release eind 2015 standaard op Android 6.0. Ook van de Nexus 5, 6, 7, 9 en Nexus Player is de uitrol naar Marshmallow gestart, net als de Google Play- en Android One-toestellen. Of oudere toestellen een update krijgen is onzeker.

Motorola

Ook de toestellen van Motorola zijn er vaak snel bij als het op systeemupdates aankomt. Dit komt doordat de smartphones op een vrijwel volledige stockversie van Android draaien. Zo zijn de Motorola Moto X Style, Moto X Play, Moto G 2015 en Moto X van 2014 al voorzien van Android 6.0, en is de uitrol voor de Moto G van 2014 al deels gestart.

Motorola vergeet ook haar budgettoestel, de Moto E 2015, niet. Alhoewel de 3G-versie geen update krijgt, wordt de 4G versie wel voorzien van Marshmallow. Of oudere modellen een update krijgen, is nog niet bekend.

Samsung

De nieuwe Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn standaard voorzien van Android 6.0. Samsung vergeet de andere high-end toestellen uiteraard niet en is al gestart met de uitrol van Marshmallow naar de Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+ en Galaxy Note 5. Binnenkort wordt de update ook verwacht op de Galaxy Note 4, Note Edge, en de Galaxy S5, S5+ en S5 Neo.

Gebruikers van de Galaxy Alpha, Galaxy Tab A en Tab S2 moeten nog even wachten; een updatemogelijkheid naar Marshmallow wordt in het tweede kwartaal dit jaar verwacht. Net als de Galaxy Tab S 10.5, daarvan wordt een uitrol naar Android 6.0 in april verwacht. Dat de Galaxy J1, J2, Galaxy A3, A5 en A7 een update naar Android 6.0 krijgen is aannemelijk, maar een datum is nog niet bekend.

Gebruikers van de Galaxy S4 en Note 3 moeten we teleurstellen; beide toestellen worden waarschijnlijk niet voorzien van Android 6.0 Marshmallow. Ook van de overige/oudere modellen is het onzeker of Android 6.0 ooit hun kant op komt rollen.

LG

Bij LG zit je goed als je een van de high-end modellen in bezit hebt. De meeste daarvan worden namelijk geüpdatet naar de laatste Android-versie. Zo is de LG G5, het nieuwe vlaggenschip van LG, standaard voorzien van Android 6.0. Andere high-end modellen zoals de G4 en G3 zijn inmiddels ook voorzien van een update. De uitrol van de Android 6.0 update voor de LG G4c is ook al deels gestart.

Daarnaast kunnen gebruikers van de K-serie dit jaar een update verwachten naar de nieuwste Android-software. Voor de gebruikers van de LG G3 S, G2, Magna, Leon, Spirit, Joy en oudere modellen is er nog geen info bekend.

Sony

Enkele Sony-toestellen zijn al voorzien van de Android 6.0 update. Wanneer je in het bezit bent van de Xperia Z5, Z5 Compact, Z5 Premium, Z4 Tablet en Z3+ kun je al gebruikmaken van de nieuwste features van Marshmallow. Sony heeft een grote uitrol gepland naar Android 6.0 in het eerste halfjaar van 2016. Maar liefst negen toestellen krijgen dan de beschikking over de update: de Sony Xperia Z3, Z3 Compact, Z3 Tablet Compact, Z2, Z2 Tablet, C5 Ultra, M4 Aqua, C4, en Xperia M5. Voor de overige toestellen is het onzeker of er überhaupt een updatemogelijkheid gepland staat.

HTC

HTC is ook al begonnen met de uitrol van de Marshmallow-update. Zo voorziet het bedrijf onder meer zijn vlaggenschepen van 2014 en 2015, de HTC One M8 en M9, van Android Marshmallow. Gebruikers van de HTC One M9+, M8s, HTC Butterfly 3 en Google Play-toestellen krijgen binnenkort een update. De HTC One A9 draait standaard op Android 6.0.

In het tweede kwartaal van 2016 wordt Android 6.0 verwacht op de HTC Desire EYE, Desire 820, Desire 826, Desire 816 en HTC Butterfly 2. Van de overige modellen is alleen zeker dat de HTC One M7 géén update krijgt, een eventuele Android 6.0 update is voor de rest nog niet bekendgemaakt.

OnePlus

OnePlus voorziet al haar drie toestellen van Android Marshmallow. De OnePlus Two en OnePlus One krijgen begin dit jaar de beschikking over de nieuwste versie van Android. De uitrol van Android 6.0 naar de OnePlus X vindt in het tweede kwartaal van 2016 plaats.

Huawei/Honor

Veel toestellen van Huawei worden in het eerste halfjaar van 2016 voorzien van een update naar Android 6.0. Buiten de Huawei P8 Lite waarvan de uitrol al deels is gestart, is de uitrol in het eerste halfjaar gepland voor de Huawei P8, P8 Max, Mate S, Mate 7, G8, en G7.

Het dochterbedrijf Honor heeft de Honor 6 al voorzien van de nieuwste Android-versie. De update voor het nieuwste vlaggenschip, de Honor 7, wordt in maart dit jaar verwacht. Verder krijgen de Honor 5X, 6 Plus, 4X en 4C in het eerste kwartaal van 2016 een updatemogelijkheid naar Android 6.0.

Asus

Alle toestellen van Asus die een update naar Android Marshmallow krijgen, ontvangen deze in het tweede kwartaal van 2016. Dit zijn de volgende toestellen: Asus PadFone S, Asus ZenFone 2, Asus ZenFone 2 Deluxe/Special Edition, Asus ZenFone 2 Laser en Asus ZenFone Selfie.

Acer en Wolfgang

Of deze twee fabrikanten hun toestellen gaan bijwerken naar Android 6.0 is nog niet bekend.

Wil je meer weten over Android 6.0 Marshmallow? Lees het op deze pagina van onze zustersite Android Planet!

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel