Verbod op mobieltjes verkopen aan kinderen ingevoerd in België

Verbod op mobieltjes verkopen aan kinderen ingevoerd in België

België heeft een verbod op mobieltjes verkopen aan kinderen jongen dan 7 jaar ingevoerd, omdat de straling die de mobiele telefoons afgeven mogelijk schadelijk zou zijn.

Reclames maken voor mobiele telefoons die gericht zijn op kinderen van jonger dan 13 jaar zijn binnenkort ook verboden, schrijven verschillende Belgische websites en kranten. De nieuwe wetgeving gaat over zes maanden in.

Het verbod is een initiatief van de Belgische ministers Onkelinkx van Volksgezondheid en Vande Lanotte van Consumentenzaken. De wet staat al in het zogeheten Staatsblad en moet vooral als voorzorgmaatregel worden gezien, die bedoeld is om jonge kinderen te beschermen tegen de mogelijke straling die mobiele telefoons uitstralen.

Ook verplicht ‘stralingslabel' bij verkoop alle mobieltjes

Belgische winkeliers moeten mobiele telefoons daarnaast van een zogeheten stralinslabel voorzien, waarmee wordt aangegeven hoeveel elektromagnetische straling een bepaald toestel uitstraalt. Hierbij wordt zelfs de volgende tekst vermeld: “Denk aan uw gezondheid – gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere sat-waarde.”

Elektromagnetische straling van mobiele telefoons

verbod op mobieltjes verkopenHet is nog nooit onomstotelijk vastgesteld dat de elektromagnetische straling die mobieltjes uitstralen schadelijk is voor mensen en op den duur kanker kan veroorzaken. Zelfs bij een Deens onderzoek met meer dan 350.000 deelnemers werd geen concreet bewijs gevonden.

Wetenschappers discussiëren echter al jaren over deze vraag, en in 2011 bleek uit een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker ‘beperkt bewijs' gevonden voor de stelling dat gsm-straling mogelijk kankerverwekkend is. De Belgische regering lijkt dus het zeker voor het onzekere te nemen met de aanpassing van de wet.

Via: NU.nl

Geschreven door Redactie

De redactie van Smartphone.nl houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en laat je met praktische tips zien hoe je het meeste uit je smartphone haalt. Vragen? Neem contact met ons op!

Bekijk profiel