De 7 belangrijkste vernieuwingen in iOS 10

De 7 belangrijkste vernieuwingen in iOS 10

Naast macOS Sienna en watchOS 3 deed Apple gisteravond ook iOS 10 uit de doeken. In dit artikel lees je wat de belangrijkste vernieuwingen van de update zijn.

iOS 10 is de grootste update van Apple tot nu toe

Voorafgaand WWDC 2016 vroegen velen zich af welke grote vernieuwingen iOS 10 met zich mee zou brengen. Vorige iOS-versies introduceerde al een boel nieuws, en de laatste tijd heeft Apple zich meer gefocust op het perfectioneren van de software. Toch is er in iOS 10 weer veel straks mee aan de slag te gaan. Hieronder lees je er alles over.

1. Raise to Wake

Apple maakt het met Raise to Wake makkelijk om ontvangen berichten en andere notificaties te checken. Je hoeft niet meer het scherm aan te raken, maar kunt het simpelweg lezen wanneer je je iPhone oppakt. Het vergrendelscherm is overigens een stuk interactiever geworden, doordat je voortaan 3D Touch kunt gebruiken.

2. Siri in iOS 10

Eén van de belangrijkste verbeteringen in iOS 10 heeft te maken met Siri. De digitale stemassistent is veel slimmer en kan gedetailleerde antwoorden geven op vragen, door gebruik te maken van geïnstalleerde apps. Siri gaat ook helpen om antwoord te geven op vragen die worden gesteld. Als iemand bijvoorbeeld vraagt waar je bent, kan Siri alvast voorstellen om je locatie door te geven.

3. Foto’s-app grondig verbeterd

Ook de Foto’s-app wordt een stuk slimmer en gaat meer lijken op Google Foto’s. Door middel van deep learning gaat Apple kijken wat er allemaal aan foto’s op je iPhone staat. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar ‘hond’, waarna alle kiekjes met het dier erop worden getoond.

4. Updates voor Apple Maps en Music

De Kaarten-app en Apple Music, de muziekdienst van Apple, hebben een flinke update gekregen. Beide apps zijn voorzien van een nieuw design en een aantal nieuwe functies. Belangrijker is dat de Kaarten-app is opengesteld voor ontwikkelaars, zodat zij er extra functies aan kunnen toevoegen.

5. iMessage compleet vernieuwd

iMessage was al een tijdje aan vernieuwingen toe en die komen er met iOS 10. Je kunt de spraakwolkjes aanpassen aan het bericht dat je stuurt, foto’s verbergen met de onzichtbare inkt-functie en indrukwekkende animaties toevoegen om een vrolijk bericht te accentueren. Daarnaast is het mogelijk om emoji te vergroten, zodat ze meer opvallen.

https://www.youtube.com/watch?v=PERPpFWHnDM

6. HomeKit-app

HomeKit, Apples platform voor slimme huishoudelijke apparaten, komt nog niet echt van de grond, maar met iOS 10 zet Apple een stapje in de goede richting. Het besturingssysteem introduceert namelijk de Home-app, een centrale plek waarmee gebruikers al hun apparaten kunnen beheren. Hiermee wordt HomeKit een overzichtelijker.

7. Standaard-apps verwijderen

Elke iOS-gebruiker heeft een mapje met apps die hij of zij nooit gebruikt. Dit mapje bestaat vooral uit de standaard-apps van Apple, zoals Tips, Podcasts en Aandelen. In iOS 10 is het mogelijk om deze standaard-apps te verwijderen. Zo maak je meer ruimte vrij en wordt het homescreen van je apparaat schoner.

iOS 10 release en beschikbaarheid

iOS 10 wordt in de herfst voor iedereen beschikbaar, maar ontwikkelaars kunnen nu al met de software aan de slag. De onderstaande toestellen worden voorzien van een update. Zoals je ziet, blijft alleen de iPhone 4S steken op iOS 9.3.

  • iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus
  • iPad Pro (12.9 en 9.7 inch)
  • iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini (eerste, tweede, derde en vierde generatie)
  • iPod touch (vijfde en zesde generatie)

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel