De 6 belangrijkste vernieuwingen in iOS 9

De 6 belangrijkste vernieuwingen in iOS 9

Afgelopen maandag kondigde Apple naast zijn nieuwe muziekdienst Apple Music en OS X El Capitan ook iOS 9 aan. We zetten op een rijtje wat er allemaal is veranderd in de laatste iOS-versie.

iOS 9: Apple's besturingssysteem wordt verfijnder

Op het eerste gezicht is er in iOS 9 weinig veranderd, maar schijn bedriegt! De nieuwe iOS-versie focust weliswaar op stabiliteit en snelheid, maar er zijn ook diverse aanpassingen gedaan en functies bijgekomen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

1. Zescijferige pincode en nieuwe appkiezer

iOS 9 is niet alleen stabieler, maar ook een stukje veiliger. Je moet nu namelijk een langere toegangscode met zes in plaats van vier cijfers invoeren. Heeft je iPhone of iPad een vingerafdrukscanner, dan kun je die uiteraard ook gebruiken.

Daarnaast is de appkiezer, die verschijnt als je twee keer op de homeknop drukt, vernieuwd. Previews van apps zijn groter gemaakt, zodat je duidelijker de inhoud kunt bekijken.

ios 9 siri

2. Siri en Spotlight worden slimmer

iOS 9 betekent een grote vernieuwing voor spraakassistent Siri. Ze spreekt nu naast Nederlands ook Vlaams, en heeft een design dat meer in lijn is met Siri op de Apple Watch. Daarnaast is de spraakassistent slimmer en sneller. Voortaan kun je natuurlijk taalgebruik gebruiken om iets aan Siri te vragen of iets gedaan te krijgen.

Het meest linkse homescreen in iOS 9 is gereserveerd voor Proactive. Deze nieuwe Spotlight zoekfunctie toont suggesties voor veelgebruikte apps en contacten en je kunt nu ook IN apps zoeken. De functie werkt nauw samen met Siri, die je vanaf nu beter begrijpt en je stemcommando’s in context plaatst. Terwijl je zoekt, krijg je direct relevante resultaten.

3. Energiebesparende modus

Een andere fijne functie is de energiebesparende modus in de instellingen. Met deze modus ingeschakeld verlaagt het apparaat de prestaties en netwerkactiviteit zodat je tot wel een paar uur langer op een dag met je iOS-toestel kan doen. Bij de iPhone 6 wordt de accuduur sowieso met een uur verlengd.

ios 9 release

4. Updates voor Apple-apps

In iOS 9 zijn een aantal Apple-apps vernieuwd. Passbook heet nu Wallet en de Notities-app heeft een make-over gekregen. In de app is het nu mogelijk om verschillende tekststijlen toe te voegen, zoals koppen en grotere fonts. Daarnaast kun je takenlijstjes maken en tekeningen toevoegen.

Verder nieuw in iOS 9 is News, de nieuws-app die de oude Kiosk-app vervangt. News lijkt qua uiterlijk en interface behoorlijk op Flipboard, en moet met deze app de concurrentie aangaan.

Om je cloudopslag te benaderen, kun je straks de iCloud Drive-app gebruiken. Deze biedt alles wat je in iCloud hebt opgeslagen en ordent het in een overzichtelijk scherm met mappen.

5. Multitasken op de iPad

Op de iPad kun je vanaf iOS 9 beter multitasken. Met SlideOver kun je een kolom toevoegen waarin een andere app wordt weergegeven door vanaf de zijkant van het scherm te swipen. Ook is er een picture-in-picture modus die ervoor zorgt dat je twee apps tegelijkertijd kunt weergeven. Alleen de iPad Air 2 ondersteunt volledig multitasken met Split View, zodat je twee apps daadwerkelijk naast elkaar kunt gebruiken.

6. Release in de herfst, kleinere installatie

Prettig voor als we aankomende herfst kunnen updaten, is dat de installatie van iOS 9 veel minder opslagruimte in beslag neemt. Voor iOS 8 had je nog 5GB aan vrije ruimte nodig en bij iOS 9 is dat afgenomen tot 1,3GB. Bovendien wordt het besturingssysteem beschikbaar voor alle toestellen met iOS 8. Dat zijn dus:

  • iPad 2/3e generatie/4e generatie
  • iPad Air en iPad Air 2
  • iPad Mini 1/2/3
  • iPhone 4S/5/5C/5S/6/6 Plus
  • iPod touch 5e generatie

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel