Zo werken vingerafdrukscanners in het scherm van je smartphone

Zo werken vingerafdrukscanners in het scherm van je smartphone

Het lijkt dé nieuwe standaard te worden: schermen waarin de vingerafdrukscanner helemaal verwerkt is. Je hoeft zo niet op de tast op zoek te gaan naar een knop op de achterkant, maar legt je vinger gewoon op het display. Zo werkt het.

Vingerafdrukscanner in scherm: zo werkt het

Je doet vrijwel alles met je smartphone en wil ‘m daarom goed beveiligen. Een van de beste manieren om dit te doen is door het toestel te koppelen aan je vingerafdruk: die is namelijk uniek. Deze manier van ontgrendelen lijkt de komende jaren flink op de schop te gaan dankzij de intrede van vingerafdrukscanners die in het scherm verwerkt zijn.

Vingerafdrukscanner in scherm zo werkt het oneplus 6t

Dit klinkt misschien als magie, maar in basis werkt de techniek vrij simpel. Sypnaptics, het bedrijf dat touchscreens en vingerafdrukscanners maakt voor miljoenen smartphones, heeft een sensor gemaakt die als het ware jouw afdruk leest door middel van terugkaatsend licht. Deze zit aan de onderkant van je smartphone verwerkt en is mooi weggewerkt.

Zodra jij je vinger op het scherm legt licht dit gedeelte van het display op. Hierna ‘leest' de sensor jouw vingerafdruk door een scan in hoge resolutie van jouw specifieke patronen te maken. Dit is ook waarom je het scherm een beetje moet aanraken: de techniek is nog niet ver genoeg ontwikkeld om je vingerafdruk op afstand te kunnen lezen.

Veiligheid van vingerafdrukscanners in het scherm

De scanner van Synaptics wordt onder meer gebruikt in de Vivo Nex en OnePlus 6T. Het bedrijf heeft er de afgelopen tijd echter concurrentie bijgekregen. Zo is de Huawei Porsche Design Mate RS, die overigens flink aan de prijs is, uitgerust met een vingerafdrukscanner van producent Goodix. Naar verwachting komen er de komende jaren meer producenten bij.

Vingerafdrukscanner in scherm zo werkt het Sypnaptics scanner

Over het algemeen zijn de in-display vingerafdrukscanners heel veilig, maar wanneer je geen risico wilt lopen halen ze het nog niet bij een fysieke scanner. Dit komt omdat ze op basis van licht werken, wat simpelweg minder betrouwbaar is dan een sensor die je vingerafdruk meet. Dit verschil in veiligheid is overigens in de praktijk verwaarloosbaar. Zo heeft de Synaptics-vingerafdrukscanner het slechts in 0,002 procent van de gevallen het bij het foute eind.

Bovendien is het een nieuwe technologie. Het gaat daarom waarschijnlijk nog een paar smartphonegeneraties duren voordat hij helemaal verfijnd is. Zo kunnen sommige sensoren momenteel nog niet overweg met screenprotectors, helemaal niet wanneer deze van gehard glas zijn.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel