Review: Drie betaalbare Windows Phone 8-telefoons tegenover elkaar

Review: Drie betaalbare Windows Phone 8-telefoons tegenover elkaar

De Nokia Lumia 520, HTC Windows Phone 8S en Huawei Ascend W1 zijn alle drie prima en betaalbare Windows Phone 8-telefoons. Smartphone.nl wil echter weten met wie van de drie je het beste thuis kunt komen.

De HTC Windows Phone 8S en Huawei Ascend W1 en Nokia Lumia 520

Voor deze vergelijking vergelijkt Smartphone.nl de toestellen op vijf verschillende punten: het design, het scherm, de accuduur, de prestaties en hoe goed de camera zijn functie vervult. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met de prijs.

 Windows Phone 8De HTC Windows Phone 8S is de oudste van het stel, en verscheen alweer in december. Momenteel gaat hij vanaf ongeveer 195 euro over de toonbank. De Huawei Ascend W1 kwam officieel in januari op de markt, en is momenteel te verkrijgen vanaf circa 185 euro.

De Lumia 520 is de goedkoopste en meest recente van de drie. Het toestel verscheen afgelopen maart en is op dit moment vanaf ongeveer 165 euro te verkrijgen. De betaalbare Windows Phone 8-telefoons zijn alle drie echter nog steeds het overwegen waard, en qua specificaties zeker vergelijkbaar.

Design

Het eerste wat je natuurlijk van een telefoon ziet, is het design. Bij dit design gaat het tussen deze drie toestellen vooral om smaak. De Huawei Aswend W1 is iets langer dan de andere twee, maar dat is dan ook het enige verschil; de HTC Windows Phone 8S is de lichtste van het stel, maar dat verschil merk je eveneens amper.

Qua uiterlijk en afwerking wint de HTC 8S duidelijk, vooral door zijn afgeronde design en responsief aanvoelende knoppen. Alle telefoons hebben een plastic behuizing, maar het soms ‘goedkope’ uiterlijk dat dit oplevert, is er bij de 8S het minst aan af te zien.

De Ascend W1 maakt veel minder indruk: het scherm lijkt op de rest van de telefoon te liggen en dit geeft de telefoon een hoekige uitstraling. De Nokia Lumia 520 is niet bijzonder mooi noch echt lelijk. Het ronde en fel gekleurde design voldoet prima, en die kleur is te veranderen met verwisselbare hoezen.

Winnaar: HTC Windows Phone 8S en Nokia Lumia 520

HTC Windows Phone 8S

Scherm

Het scherm van alle drie de toestellen is 4 inch groot en heeft een resolutie van 480 bij 800 pixels. Vanwege deze vergelijkbare specificaties vergelijken we ze immers met elkaar. Het scherm van de HTC Windows Phone 8S lijkt het helderst te zijn, waardoor het ook in fel licht nog redelijk goed is te gebruiken.

De Huawei Ascend W1 en Nokia Lumia 520 zijn de duidelijke verliezers op dit gebied. Het scherm van deze telefoons is niet altijd goed te zien in feller licht, wat vooral met de aankomende zomervakanties helaas niet bijster handig is.

Als we kijken naar contrast, lijkt de HTC 8S het wederom te winnen. Dit scherm weergeeft kleuren op het blote oog net iets beter dan zijn competitie. Het is overigens wel het vermelden waard dat de Lumia 520 ook met handschoenen en nagels te bedienen is, een erg handig pluspuntje.

Winnaar: HTC Windows Phone 8S

 Nokia Lumia 520

Accuduur

Over de batterijcapaciteit van deze betaalbare Windows Phone 8-telefoons hoeven we niet lang te twisten. De Huawei Ascend W1 wint overduidelijk met zijn 1950 mAh. Hiermee kom je zelfs bij zwaar gebruik de dag wel goed door, als je daarbij uitgaat van acht uur slaap (en opladen).

De HTC Windows Phone 8S behaalt de tweede plek met een niet verkeerde 1700 mAh. Met de Nokia Lumia 520 is het wel de vraag of je de dag doorkomt: dit toestel huisvest slechts 1430 mAh, wat voor zwaar gebruik een krappe hoeveelheid is.

Winnaar: Huawei Ascend W1

Prestaties

Alle drie de toestellen hebben de beschikking over 512MB aan intern geheugen en een dualcore-processor, die bij de Huawei Ascend W1 draait op 1.2GHz en bij de andere twee op een iets mindere 1GHz.

Huawei Ascend W1De Nokia Lumia 520 heeft daarnaast 8GB aan interne opslagcapaciteit, terwijl je het bij de andere twee het met slechts 4GB moet doen. Deze opslagcapaciteit is natuurlijk wel uit te breiden met micro-sd-kaarten, maar die 4GB zit dan alsnog erg snel vol met apps. Windows Phone 8 neemt zelf al 2,6 GB in beslag namelijk. Apps verplaatsen naar je sd-kaart kan bovendien (nog) niet.

Apps als Facebook en WhatsApp openen gaat op de Ascend W1 iets sneller uiteraard, vanwege die hogere kloksnelheid. Windows Phone 8 maakt echter gebruik van dezelfde optimalisaties als Apple: je zult nooit zien dat je toestel zwaar bezig is, omdat vloeiende animaties altijd voorrang krijgen op de rest. Vanwege de iets betere opslagcapaciteit van de Lumia 520 en de snelste processor in de Ascend W1 geven we ze een gedeelde eerste plaats.

Winnaar: Huawei Ascend W1 en Nokia Lumia 520

Camera

De camera-app werkt op alle drie de telefoons hetzelfde. Hij is te openen met de handige cameraknop – ook als je telefoon vergrendeld is – en je kunt een foto maken met diezelfde knop of met een tik op het scherm.

De toestellen ondersteunen allemaal de zogeheten lenzen. Dit zijn softwarematige toevoegingen op de camera-app die per fabrikant verschillen. Nokia heeft bijvoorbeeld flink wat exclusieve exemplaren, zoals Cinemagraph en Panorama. Daarnaast biedt HTC voor nabewerking de app Fotoverbetering, Nokia de app Creative Studio. Huawei heeft geen toevoegingen aan de camera gedaan.

Huawei Ascend W1Bij het maken van een foto is er nauwelijks een snelheidsverschil waar te nemen. Het scherpstellen duurt wel enkele seconden, net als het opstarten van de camera-app zelf circa een seconde duurt. Hierdoor kun je dat ene moment natuurlijk net missen.

De betaalbare Windows Phone 8-telefoons hebben alle drie een 5-megapixel-camera met autofocus. De Huawei Ascend W1 is het enige toestel met een 0,3-megapixel-frontcamera.

Op het gebied van camera's zijn er echter weinig noemenswaardige verschillen te vinden. Het is wel het vermelden waard de de Nokia Lumia 520 geen flitser heeft, wat natuurlijk zonde is. Foto's maken in het donker is dan schier onmogelijk.

Welke Windows Phone je moet kopen

Zoals je misschien al hebt berekend, pakken alle betaalbare Windows Phone 8-telefoons in twee categorieën de (gedeelde) hoofdprijs. Dit is eigenlijk ook waar de conclusie van deze round-up op neerkomt: ieder model heeft zijn voor- en nadelen.

De Nokia Lumia 520 heeft veel extra software – zoals HERE (navigatie), HERE Transit (ov-informatie) en Nokia Music (muziekdienst) – en iets meer geheugen. Daartegenover staat de HTC Windows Phone 8S met zijn duidelijk betere design en scherm. De Huawei Ascend W1 floreert tot slot op het gebied van prestaties en heeft de grootste accu in zich.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de Lumia 520 het meest recente toestel is én hij gemiddeld 30 euro goedkoper is dan zijn competitie. Maar, dan lever je wat ons betreft wel weer wat in op het gebied van design en accuduur. Bepaal dus voor jezelf wat jij het belangrijkst vindt in jouw betaalbare Windows Phone 8-telefoon.

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel