Xiaomi Mi 9 review: grootse prestaties voor een kleine prijs

Xiaomi Mi 9 review: grootse prestaties voor een kleine prijs

Xiaomi maakt dit voorjaar zijn entree op de Nederlandse markt, met de Mi 9 als paradepaardje. Zijn prijsbewuste Nederlanders klaar voor de scherpe prijs-kwaliteitsverhoudingen van het merk? En staat de hardware en software van Xiaomi zelf wel in de startblokken?

Lees onze Xiaomi Mi 9 review

Xiaomi komt uit China, en wist vorig jaar meer dan honderd miljoen smartphones te verkopen. In hun thuisland zijn ze zelfs succesvoller dan Samsung en Apple. Sinds vorig jaar proberen ze ook door te breken in het Westen. Eerst alleen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, maar vanaf deze lente ook in Nederland. Dat doen ze met smartphones met een hele scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Het bedrijf zegt de winstmarge zo laag mogelijk te willen houden, om het marktaandeel zo groot mogelijk te krijgen.

De Xiaomi Mi 9, vanaf dit voorjaar officieel in Nederland te koop, is daar gelijk een goed voorbeeld van. Hij heeft namelijk alles wat je van een vlaggenschip zou verwachten. Een 6,4 inch-scherm dat bijna de hele voorkant vult, de snelle Snapdragon 855-chip en een driedubbele camera achterop. Leg deze Mi 9 maar eens naast de Samsung Galaxy S10 of de Sony Xperia 1, en je zult zien dat de specificaties op papier bijna niet verschillen. Maar waar die smartphones je ruim 900 euro kosten, heeft de Xiaomi Mi 9 een adviesprijs van maar 449 euro.

Design: fel en flitsend

Wat gelijk opvalt aan de Xiaomi Mi 9, is hoe mooi hij eigenlijk afgewerkt is. De achterkant glanst als een malle, en aan de voorkant zijn de randen om het display klein. Bovendien is de Mi 9 erg dun en licht. De achterkant is licht gebold, dus bij de rand nog maar half zo dik als een Galaxy S10. Nergens valt aan te zien dat deze smartphone minder kost dan andere vlaggenschepen. Kleine minpuntjes zijn dat de koptelefoonaansluiting ontbreekt, en de camera’s achterop wel erg veel uitsteken.

Het amoled-scherm ziet er ook goed uit en heeft een scherpe full hd-resolutie. Het is iets minder helder dan het beeld van de Galaxy S10, maar dan praat je wel over het beste scherm van dit moment. Alleen als er felle zon op je smartphone schijnt, is het beeld moeilijk af te lezen.

Optische vingerafdrukscanner

In het scherm zit een optische vingerafdrukscanner. Leg je je toestel precies op de juiste plek, dan wordt de Mi 9 ontgrendeld. Ik ben nog steeds geen fan van zo’n scanner in je scherm. Het ziet er hip uit, maar het werkt veel minder snel dan een scanner achterop. Hij is moeilijk op de tast te vinden, en de helft van de tijd wordt m’n vinger niet direct herkend.

Software: problematische permissies

Helaas is er vooralsnog één grote achilleshiel: de software. Net als andere Chinese fabrikanten die hun geluk in het Westen beproeven, zoals Huawei en Oppo, heeft Xiaomi een Android-interface die ontzettend veel aanpassingen maakt aan Googles versie van de software. MIUI, zoals de skin heet, sluit wellicht goed aan op de wensen van Chinese gebruikers, maar is voor Nederlanders wat minder geschikt.

Dat begint al bij enkele stijlkeuzes en schoonheidsfoutjes. Sommige systeem-apps hebben een rond icoontje, anderen een ‘squircle' en weer anderen zijn vierkant. Kleuren botsen veelal, en de instellingen ogen een stuk minder opgeruimd dan op een toestel met stock-Android. Ook lijkt de Nederlandse vertaling van MIUI nog niet helemaal volledig: zo kwamen we soms opeens een Engelstalige of zelfs Chinese uitleg tegen voor functies in systeem-apps.

Ook het aanbod van meegeleverde apps is wat apart. Op ons reviewmodel staan liefst drie browsers: Chrome, Opera en een browser die door Xiaomi zelf is ontwikkeld. Ook staan er enkele apps op van Cheetah Mobile, zoals een app die je opslagruimte opruimt. Cheetah is in het verleden in opspraak gekomen voor het overtreden van Googles regels voor Android-apps.

Misschien wel het meest problematisch zijn de permissies die sommige Xiaomi-apps vereisen voordat je ze kunt gebruiken. Zo is het logisch dat de Weer-app toegang wil tot je locatie, maar niet dat deze je bestanden, foto's en andere media wil inzien. Het is helemaal bizar dat zowel de Weer-app, Video-app en enkele andere meegeleverde applicaties toestemming vragen om telefoongesprekken te starten en beheren. Daarmee krijgen deze apps toegang tot je IMEI-nummer, een persoonlijk nummer waarmee Xiaomi in theorie de locatie en gespreksgeschiedenis van jouw toestel altijd bij kan houden.

De kans is klein dat Xiaomi iets met die informatie gaat doen, maar desondanks is het ongehoord dat dergelijke apps zulke informatie vereisen. Weiger je de permissie, dan werken de apps ook niet. Je eigen video's terugkijken kan dus alleen als je die permissies geeft. We raden je aan zo snel mogelijk een andere video-app te downloaden, zoals VLC Media Player.

Ervaren Android-gebruikers kunnen een eigen launcher installeren om geen last te hebben van de MIUI-interface. Ook weten ze waarschijnlijk wel dat ze niet zomaar akkoord moeten gaan met twijfelachtige permissies. Voor gebruikers met wat minder voorkennis is MIUI echter een serieus minpunt. Niet alleen door de rommelige interface, maar vooral omdat de software vol zit met twijfelachtige, mogelijk zelfs louche apps. Er is nog veel werk aan de winkel voor de software echt klaar is voor Westerse gebruikers.

Vlotte updates

Het updatebeleid van Xiaomi is dan weer wel redelijk op orde. Alle Xiaomi-smartphones kunnen tot zeker twee jaar na de release op Android-updates rekenen. Die verschijnen bovendien vrij snel. Zo is Android Pie al sinds eind 2018 beschikbaar voor de Mi 8. Alleen Nokia, Sony en Google zelf zijn eigenlijk sneller.

Met beveiligingsupdates is Xiaomi ook vrij goed: voor duurdere toestellen als deze verschijnen de updates ongeveer eens per maand, twee tot drie jaar na de release. Ze lijken net wat minder snel en regelmatig te zijn dan bijvoorbeeld Sony en Samsung, maar dat komt mogelijk deels omdat het bedrijf nog zo nieuw is op de Westerse markt.

Camera

Achterop vind je drie cameralenzen, net als op veel andere dure smartphones die dit voorjaar verschijnen. De primaire camera is er eentje van 48 megapixel. Dat klinkt als overkill, maar Xiaomi gebruikt zogenaamde quad bayer-techniek om het beeld samen te persen tot één scherpe, gedetailleerde foto van 12 megapixel. Die techniek wordt onder andere ook gebruikt door de Honor View 20.

Dan is er nog een groothoeklens van 16 megapixel. Daarmee kun je bijvoorbeeld in één keer een heel panorama schieten. De 12 megapixel-telefotolens heeft 2x optische zoom, waarmee je inzoomt zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast zet Xiaomi natuurlijk nog allerlei slimme software en kunstmatige intelligentie in om je foto’s mooier te maken.

Dat werkt verrassend goed. De foto’s die ik maakte zijn kleurrijk en vol detail. Ook qua scherpte kan dit makkelijk mee met de betere smartphones. Het is misschien niet zo mooi als op een Google Pixel of iPhone, maar de verschillen zijn niet enorm klein. Dat geldt wel vooral in situaties met voldoende licht.

In kamers zonder natuurlijk licht, ‘s nachts of zelfs op een bewolkte dag heeft de Mi 9 camera zichtbaar meer moeite. Foto's zijn dan al gauw onscherp. Er zit weinig ruis op het beeld, maar veel detail is ook opeens weg. Het toestel heeft een nachtmodus, maar tenzij je de camera goed stil weet te houden, krijg je daarmee al gauw wazige foto's. Dat doen de Google Pixel 3 XL en Huawei P30 Pro toch echt stukken beter. De Mi 9 camera voldoet in veel situaties, maar voor de allermooiste kiekjes zul je nog wat moeten door sparen.

Accu

De Mi 9 heeft een accucapaciteit van 3300 mAh. Dat is redelijk standaard in deze prijsklasse. Toch is de accuduur net wat beter dan je misschien zou verwachten bij zo'n capaciteit. Vaak haalde ik een scherm-aan-tijd van 7 uur of meer. Je haalt er vrij makkelijk een volle dag zonder tussentijds opladen mee, maar twee dagen wordt wat krap.

Bovendien laadt de Mi 9 behoorlijk snel op, al moet je daarvoor zelf een kleine extra investering doen. Bij het toestel zit een oplader van 18 Watt, waarmee de accu na een half uur voor ongeveer 50 procent vol zit. De Mi 9 ondersteunt echter een maximale oplaadsnelheid van liefst 27 Watt, waarmee je na dertig minuten alweer 70 procent accu hebt. Zelfs draadloos opladen gaat snel op de Mi 9: waar dat bij de concurrentie met maximaal 10 of 15 Watt gaat, ondersteunt Xiaomi draadloos 20 Watt. Zo'n snellere (draadloze) oplader moet je wel los aanschaffen.

Alternatieven

Pas als je kijkt naar de concurrentie, valt op hoe sterk Xiaomi wel niet staat. Vrijwel alle andere smartphones met een Snapdragon 855-chip of vergelijkbare nieuwe hardware zijn al gauw twee keer zo duur. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de LG G8 ThinQ en Sony Xperia 1. Beide smartphones kosten bijna 1000 euro, maar worden aardig overtroffen door Xiaomi. Niet alleen qua hardware, maar ook in design, camera en accu heeft de Mi 9 het beter voor elkaar dan die concurrenten.

Dan is er nog de Samsung Galaxy S10, de populairste Android-smartphone die dit voorjaar verschijnt. Qua rauwe kracht zijn de twee vergelijkbaar, qua prijs absoluut niet. Met een adviesprijs van 899 euro is de Galaxy S10 zelfs twee keer zo duur als de Mi 9. Daar staat tegenover dat de smartphone van Samsung een hogere resolutie, mooier scherm en betere camera's heeft.

De wildcard onder de alternatieven is de OnePlus 7. Deze smartphone is nog onaangekondigd, maar verschijnt waarschijnlijk later dit voorjaar. Ook OnePlus rust zijn toestellen uit met de nieuwste hardware (lees: een Snapdragon 855) en vraagt daar een relatief lage adviesprijs voor. Wel zijn toestellen van de fabrikant de laatste jaren steeds iets duurder: het zou ons niet verbazen als de OnePlus 7 straks meer dan 600 euro kost. Wellicht zet het bedrijf daar enkele mooie features tegenover, maar qua prijs kan niemand aan Xiaomi tippen.

Conclusie Xiaomi Mi 9 review

Prijsbewuste Nederlanders mogen een vreugdedansje doen met de komst van Xiaomi. De Mi 9 is één van de meest complete smartphones van het moment, en kost je maar 449 euro. Voor dat bedrag krijg je drie goede camera’s, een fijn design en hele vlotte hardware. Qua hardware torent Xiaomi nu al boven concurrenten als LG, Sony en HTC uit, en nog voor een scherpere prijs ook.

Pijnpunt is voor nu nog wel de software. Aan de felle kleuren van MIUI valt te wennen, aan de gekke permissies een stuk minder. Het is onacceptabel dat een fabrikant in 2019 nog zulke ingrijpende permissies zoekt. Je kunt goed om de meegeleverde apps heen werken, maar dat is eigenlijk geen échte oplossing. Gelukkig is dit probleem ook vrij makkelijk te verhelpen met slimme updates in de toekomst. De hardware is al solide, zeker voor deze prijs; nu de software nog.

Xiaomi Mi 9 kopen

Heb je interesse in de nieuwe Xiaomi-smartphone? Bij onze zustersite Android Planet helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Een losse Xiaomi Mi 9 met 64GB opslagruimte kost 449 euro, een variant met 128GB opslagruimte is verkrijgbaar voor 499 euro. Ook is de Xiaomi Mi 9 met abonnement te vinden bij alle grote providers.

Geschreven door Thomas Haenen

Techjournalist uit Nijmegen. Afgestudeerd als Amerikanist, maar duikt met enthousiasme in de wereld van smartphones en tablets. Kan je ook alles vertellen over literatuur en Theodore Roosevelt.

Bekijk profiel