6 tips om binnen je datalimiet te blijven

6 tips om binnen je datalimiet te blijven

In Nederland betaal je relatief veel voor de MB’s in je databundel. Daarom geven wij 6 tips om ervoor te zorgen dat je binnen je datalimiet blijft.

Met de zes tips hieronder voorkom je dat je aan het einde van de maand veel extra moet betalen omdat je meer data hebt verbruikt dan je bundel bevat. Het zijn tips die weinig tijd kosten, maar op jaarbasis een hoop geld kunnen schelen.

1. Check regelmatig je verbruik

Android datalimiet bekijkenAls je een kleine databundel hebt, is het van belang regelmatig te controleren hoeveel MB’s je al verbruikt hebt. Vooral als je regelmatig buiten de deur bent en toch internet met je mobiel. Op Android krijg je eenvoudig inzicht in je verbruik door naar ‘Instellingen > Data-gebruik’ te gaan. Hier zie je in een grafiek hoeveel data je hebt gebruikt en kun je een waarschuwing of datalimiet instellen. Gebruik je een iPhone of iPad, dan ga je naar ‘Instellingen > Mobiel netwerk’ voor een overzicht van je verbruik in de huidige periode. Als je naar beneden scrolt, zie je hoeveel MB’s elke app gebruikt en kun je deze desgewenst de toegang tot mobiele data ontzeggen.

2. Comprimeer je datagebruik met Onavo Extend

Onavo Extend is een must-have voor wie zijn datalimiet te lijf wil gaan. De gratis app geeft je de mogelijkheid meer uit je databundel te halen en werkt met zowel Android als iOS. Wanneer je Onavo Extend inschakelt, wordt alle mobiele data die je verbruikt gecomprimeerd via de cloud-gebaseerde technologie van Onavo. Als gebruiker merk je hier weinig van; behalve dat je minder snel je datalimiet bereikt. Volgens de makers kun je tot 80 procent besparen, afhankelijk van hoe de balans tussen beeldkwaliteit en datacompressie is ingesteld. Veel providers bieden ook apps om je datagebruik te monitoren, maar deze hebben niet de mogelijkheid om data te comprimeren.

3. Gebruik zoveel mogelijk wifi

Veel openbare gelegenheden zijn tegenwoordig voorzien van wifi-hotspots en klanten van bijvoorbeeld Ziggo en KPN kunnen op steeds meer plekken van gratis hotspots gebruikmaken om hun databundel te ontzien. Toch is het in sommige gevallen lastig om een open wifi-verbinding in de buurt te lokaliseren. Een app die hierbij uitkomst biedt is WiFi Finder; gratis te downloaden voor Android en iOS. Met dit programmaatje kun je in de buurt zoeken naar een publieke hotspot en meteen verbinding maken. WiFi Finder heeft een database met ruim 650.000 hotspots in 144 landen.

4. Vermijd apps met advertenties

Android datalimiet bekijkenVeel apps in de Play Store van Google en Apples App Store bestaan in een gratis en een betaalde versie. In veel gevallen wordt eerstgenoemde ondersteund door advertenties; iets wat niet alleen irritant is, maar ook data kost. Je kunt ervoor kiezen de betaalde en advertentievrije versie te kopen als de app bevalt, maar je kunt deze ook alleen in vliegtuigmodus opstarten. Zonder toegang tot internet kunnen apps immers geen advertenties tonen en dat spaart je databundel.

5. Schakel achtergrondgegevens uit

Ook als je je toestel niet gebruikt, is deze verbonden met internet en verbruikt hij MB’s, bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mails, Facebookberichten en WhatsApps. Om het datagebruik van apps terug te dringen, kun je ervoor kiezen achtergrondgegevens uit te schakelen. In Android ga je hiervoor naar ‘Instellingen > Data-gebruik’ en tik je op afzonderlijke apps. Vervolgens vink je onderin het vakje achter ‘Achtergr. gegev. beperken’ aan. Heb je een iPhone of iPad, dan ga je naar ‘Instellingen > Algemeen > Ververs apps op achtergrond’ en schakel je ‘Ververs apps op achtergrond’ uit.

6. Gebruik geen data-hongerige apps

Weer-, aandelen- en social media-apps zijn in de meeste gevallen functioneel, maar gebruiken veel data omdat ze regelmatig synchroniseren en push-berichten verzenden. Weeg daarom bij het installeren van elke app af of je deze echt nodig hebt en bepaal altijd in de instellingen of en hoe vaak het programma mag synchroniseren. Op die manier voorkom je dat je voor het einde van de maand je datalimiet bereikt.

Heb jij nog een goede tip om binnen je datalimiet te blijven? Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door Gijs Ettes

Techjournalist met een voorliefde voor gadgets, films, koffie en videogames. Schrijft dagelijks over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mobile en tech, maar heeft ook kaas gegeten van pr en social media. Wordt verdrietig van traag internet en haperende elektronica.

Bekijk profiel