Zelf de batterij van je smartphone vervangen: alles wat je moet weten

Zelf de batterij van je smartphone vervangen: alles wat je moet weten

Is de batterij van je smartphone steeds sneller leeg? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe accu. Smartphone.nl legt uit hoe je zelf je batterij vervangt.

Batterij vervangen: alles wat je moet weten

Het is normaal dat de capaciteit van jouw telefoonbatterij geleidelijk aan vermindert. Na zo'n 300 tot 500 oplaadbeurten is een accu aan vervanging toe. Dat schrijft reparatiewinkel ThePhoneLab op zijn website. Een gemiddelde telefoongebruiker doet hier ongeveer twee jaar over. Als je geen nieuwe smartphone wilt aanschaffen, is de batterij vervangen een slimme optie.

Een waarschuwing vooraf: dit is niet zonder risico. Indien je niet zeker van je zaak bent, in het bezit bent van twee linker handen of zeker wilt zijn dat het goed gebeurt, is het beter om het klusje te laten klaren door een professionele reparateur. Dit kost wat meer, maar dan weet je wel dat het goed gebeurt. Smartphone.nl is niet aansprakelijk voor mogelijke schade aan je telefoon. Het zelf vervangen van je batterij is geheel op eigen risico.

Batterij vervangen voorbeeld iPhone XS Max 2

Kan ik zelf mijn batterij vervangen?

De tijd van verwijderbare batterijen in smartphones is zo goed als voorbij. Steeds meer telefoons zijn waterdicht en hebben een dunne behuizing. Daardoor kiezen fabrikanten ervoor de accu in het toestel in te bouwen. Dit bespaart immers ruimte. Het nadeel van deze keuze is dat je de telefoon niet meer los krijgt zonder gereedschap. Dat was vroeger wel het geval.

Als je zo'n ingebouwde accu wilt vervangen heb, je drie opties:

  1. Je gebruikt je eventuele fabrieksgarantie. Laat de fabrikant een nieuwe accu in je smartphone plaatsen;
  2. Je laat een professionele reparateur het klusje klaren;
  3. Of je steekt de handen uit de mouwen en vervangt de batterij zelf.

Hoe groot is mijn kans van slagen?

Volgens de experts van iFixit is de moeilijkheidsgraad om een iPhone XS batterij te vervangen ‘gemiddeld‘. Bij een Samsung Galaxy S9 is dit ‘moeilijk‘. Ga bij jezelf dus nu na hoe handig je bent met fijn gereedschap. Telefoons repareren is een precieze klus en vereist een vaste hand.

De meest recente smartphones, zoals de iPhone XS en Galaxy S9, zijn bovendien stevig vastgelijmd. Hierdoor heb je een föhn nodig om het plaksel los te weken. Als je het toestel echter iets te lang verhit, loop je het risico op permanente beschadiging. Bovendien kunnen waterdichte telefoons na het uit elkaar halen meestal niet langer tegen water omdat je de lijmlaag verwijdert. Dat zegt reparatiebedrijf iFixit. Kortom: zelfs als je en Handig Harry bent, is de kans aanwezig dat je tijdens het repareren je smartphone permanent beschadigt.

Accu voorbeeld iPhone XS Max

Zo vervang je je batterij zelf

Op YouTube staan miljoenen video's waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je de accu van vrijwel iedere smartphone kunt vervangen. Bekende voorbeelden zijn de Engelstalige kanalen iFixit en JerryRigEverything en het Nederlandse FixjeiPhone. De precieze stappen verschillen voor ieder merk en model. Wel is er grofweg een tweedeling te maken tussen iPhones en Android-telefoons zoals die van Samsung, Huawei, Nokia en Sony. We leggen voor beide typen uit hoe je de batterij vervangt.

Dit heb je nodig om je iPhone-batterij te vervangen

Om zelf je batterij te vervangen, heb je in ieder geval een paar kleine schroevendraaiers nodig. Een kruiskop, pentalobe en een met platte kop zijn belangrijk om te hebben. Ook is het handig om een paar klemmetjes, zuignappen, pincet en spudger (een stuk gereedschap om de behuizing open te wrikken) in huis te halen. Zo kun je het toestel veilig uit elkaar halen.

Een reparatieset om je batterij te vervangen

Als je dit niet allemaal in huis hebt, is de makkelijkste optie om een standaard iPhone-reparatiekit aan te schaffen, bij bijvoorbeeld Partly of FixjeiPhone. Deze kosten rond de 15 euro en bieden alle benodigdheden om zelfstandig je iPhone te repareren. Heb je een iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR? Dan heb je ook een heteluchtpistool of föhn nodig om de lijm los te weken. Als je een iPhone 7 (Plus) of ouder model hebt kun je het toestel openhalen met zuignappen en een spudger, maar een föhn werkt vaak wel handiger.

iPhone-batterij vervangen doe je zo

De ene iPhone is de andere niet, dus is het onmogelijk om één stappenplan voor het vervangen van je batterij te maken. Zo heb je bij het vervangen van de batterij van de iPhone XS Max 46 stappen nodig, terwijl je bij de iPhone 8 ‘maar' 33 stappen hoeft te volgen. Een gemiddelde reparatie duurt zo'n 20 minuten. Hieronder vind je per toestel een gedetailleerde video die precies laat zien hoe je de batterij moet vervangen:

Zo vervang je de accu van Galaxy s9

Android-batterij vervangen: de benodigdheden

Net als bij iPhones zitten de batterijen van de meeste Android-telefoons ingebouwd. Hierdoor moet je eerst de behuizing openmaken. Je hebt hiervoor in ieder geval een kruiskop-, pentalobe- en plattekopschroevendraaier nodig. Ook is het handig om een pincet te hebben. Deze kun je gebruiken voor het oppakken van kleine schroefjes. Ook een spudger om de behuizing open te maken en wat zuignappen voor het omhoog trekken van het scherm zijn praktisch.

Zo vervang je een Android-batterij

Aangezien er duizenden Android-telefoons op de markt zijn is het onmogelijk om één handleiding te maken. In plaats daarvan geven we van een paar populaire toestellen de instructies. Hieronder vind je een gedetailleerde instructievideo per populaire Android-telefoon. Zo weet je precies hoe je de batterij moet vervangen. Staat jouw toestel er niet bij? Zoek dan op YouTube naar “batterij vervangen” gevolgd door jouw telefoon.

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel