Dag van de privacy: 3 snelle tips voor een extra veilige smartphone
Op de Europese Dag van de Privacy is het natuurlijk een uitgelezen moment om de privacybeveiliging van je smartphone te verbeteren. Wij geven je drie snelle tips om voor jezelf na te lopen.
1. Gebruik een wachtwoordmanager
Een goede online beveiliging begint met sterke online wachtwoorden. Die kun je zelf gaan verzinnen, maar dan ga je deze vroeg of laat een keer vergeten. Zeker als je ze complex maakt. Het is daarom veel veiliger en gemakkelijker om een wachtwoordmanager te gaan gebruiken.
Of je nu Lastpass, 1PassWord of een andere password-manager kiest, ze werken allemaal ongeveer hetzelfde. Met een wachtwoordmanager maak je een digitale kluis aan waarin al je inloggegevens worden opgeslagen. Deze sluit je af met een hoofdwachtwoord: het enige wachtwoord dat je voortaan nog hoeft te onthouden.
Dankzij ingebouwde functies in iOS en Android is het heel toegankelijk om een dergelijke wachtwoordmanager op je smartphone te installeren. Dat maakt het niet alleen makkelijk om je wachtwoorden te onthouden, maar ook om nieuwe te verzinnen.
Een manager heeft namelijk een ingebouwde functie om een complex wachtwoord te genereren met leestekens, cijfers en letters. Het kost een avondje om al je wachtwoorden in een dergelijke app over te zetten, maar die tijd heb je snel weer terugverdiend.
2. Schakel tweestapsverificatie in
Een sterk wachtwoord is een mooie eerste stap, maar voor een sterke online beveiliging is dat niet genoeg. Door tweestapsverificatie aan te zetten, maak je het veel moeilijker voor kwaadwillenden om er met jouw accounts vandoor te gaan.
Zoals de naam al zegt, voeg je met tweestapsverificatie een tweede stap toe aan je beveiliging. Voortaan is een wachtwoord niet genoeg om toegang te krijgen tot je account. Je hebt ook een cijfercode nodig die iedere dertig seconden verandert. Die code genereert zichzelf in een app op je telefoon, zoals bijvoorbeeld de Google Authenticator-app (Android en iOS).
Soms gebruikt een dienst in plaats van deze code je telefoonnummer om een verificatiecode te sturen, zoals WhatsApp. We raden aan om bij zoveel mogelijk accounts deze optie aan te zetten, maar vooral bij je wachtwoordmanager. Aangezien dit de plaats is waar al je andere gegevens instaan, is een zo goed mogelijke beveiliging onmisbaar.
3. Controleer je locatiegegevens
Door de jaren heen heb je tientallen apps op je smartphone gezet, maar weet je van allemaal nog hoeveel vrijheid ze hebben om je locatie bij te houden? Als het antwoord op die vraag nee is, dan raden we aan om hier een kritisch naar te kijken. Ook als het even niet de Dag van de Privacy is
Via de privacy-instellingen van Android en iOS kun je per app zien of en hoeveel locatiedata er ingezien kan worden. Voor sommige apps is informatie over je locatie logisch en belangrijk. Zo kan een app als Google Maps niet werken als de app niet weet waar je bent. Veel games en andere apps vragen deze toestemming echter ook, zonder dat je een duidelijk idee heb waar dit nu eigenlijk voor nodig is. Neem de tijd om deze lijst kritisch door te spitten en schrap alle toestemmingen voor apps die het niet nodig hebben.