6 handige tips voor als je smartphonegeheugen vol zit

6 handige tips voor als je smartphonegeheugen vol zit

Foto’s en video’s schiet je in steeds hogere resolutie en apps nemen steeds meer geheugen in. Dan kan het dat je smartphone geheugen vol komt te zitten. Smartphone.nl geeft zes tips om snel ruimte vrij te maken.

Smartphone geheugen vol? Dit moet je doen

1. Beheer je opslagruimte

Op elke telefoon kun je nagaan waar al je opslagruimte naar toe gaat. Welke apps gebruiken veel opslagruimte en welke grote bestanden staan er op mijn telefoon? Door eerst te checken door wat je geheugen vol zit, dan krijg je goed inzicht in wat je kunt doen om weer geheugen vrij te maken.

Als je onthoudt waarom je smartphone geheugen vol zit, is het probleem in de toekomst ook makkelijker te voorkomen.

smartphone geheugen vol2. Verplaatsen naar micro-sd-kaartje

Vaak staan apps en bestanden opgeslagen op het interne geheugen van je telefoon. Zodra dit interne geheugen vol is, krijg je daar een melding van. Maar misschien heb je op je micro-sd-kaartje wel nog genoeg ruimte vrij. Via ‘Instellingen > Applicaties’ kun je makkelijk een app verplaatsen. Kies in dit menu de app die moet worden overgezet, ga naar ‘Opslag > Gebruikte opslag > Wijzigen’ en kies je geheugenkaartje als opslagplek. Ook kun je makkelijk foto’s opslaan op je sd-kaart.

Deze tip is alleen van toepassing op Android-toestellen. Bij een iPhone is het namelijk niet mogelijk om een geheugenkaartje te gebruiken. Als alternatief kun je bestanden opslaan in je persoonlijke iCloud-account.

3. Verwijder overbodige foto’s en video’s

Foto’s en video’s nemen veel ruimte in beslag. Veel van deze foto’s en video’s waren op het moment dat je ze maakte of kreeg relevant, maar nu overbodig. Dus kun je veel ruimte vrijmaken door ze te verwijderen. Dit geldt ook voor overige bestanden, zoals pdf’s of opgeslagen liedjes. Gebruik je ze niet of heb je ze niet meer nodig? Verwijder ze dan.

4. Verwijder apps die je niet meer gebruikt

Heb je geen ruimte meer over, dan heb je mogelijk te veel (overbodige) apps geïnstalleerd. Daarom is het raadzaam om apps te verwijderen die je niet of nauwelijks gebruikt. Van veel apps is er bovendien een website, die je via de browser op je telefoon kunt gebruiken.

5. Cachegeheugen legen

Een app slaat veel tijdelijke informatie op in het cachegeheugen om bijvoorbeeld sneller op te starten of automatisch gegevens in te vullen. Dit neemt vaak veel ruimte in beslag, zeker als je dagelijks veel verschillende apps gebruikt. Maak het cachegeheugen van je telefoon dus regelmatig leeg om weer ruimte vrij te maken.

6. Back-up van alle bestanden

Zit nog steeds je smartphone geheugen vol? Dan kun je ervoor kiezen om een back-up van je toestel te maken. Bewaar deze back-up daarna op een veilige plek waar je hem zelf terug kunt vinden, bijvoorbeeld in de cloud. Hierna kun je je telefoongeheugen echt opschonen, je bestanden staan nu immers toch veilig opgeslagen in een back-up.

Kies er bijvoorbeeld voor om alleen de meest belangrijke bestanden te bewaren. De meest drastische oplossing is om je fabrieksinstellingen te herstellen. Dan is je toestel helemaal leeg. Maak wel eerst een back-up, want opgeslagen data gaat verloren.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.