Een telefoon abonnement afsluiten: 10 onmisbare tips voor de beste deal

Een telefoon abonnement afsluiten: 10 onmisbare tips voor de beste deal

Je telefoon abonnement loopt af, dus is het tijd voor een nieuwe. Maar waar moet je op letten? Met deze tien tips regel jij de beste deal voor jezelf.

Telefoon abonnement afsluiten: hier moet je op letten

Providers zijn continu in een strijd met elkaar verwikkeld om nieuwe klanten te kunnen verwelkomen. Daardoor vliegen de aanbiedingen je regelmatig om de oren, maar waar moet je nou voor kiezen? Smartphone.nl zet op een rijtje waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

1. Telefoon abonnement of sim only?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een abonnement met een toestel wilt afsluiten, of liever voor sim only gaat. Over het algemeen is sim only per maand goedkoper, omdat je geen maandelijkse toestelkosten hebt. Maar als je ook een nieuwe telefoon wilt, betekent dat wel dat je in een keer een grote uitgave moet doen.

Als je niet per se een van de nieuwste toptoestellen wilt en een budgetsmartphone naast je sim only aanschaft, is dit vaak goedkoper dan een abonnement met toestel. Sim only is bovendien ideaal als je nog een goed werkende smartphone hebt, waarmee je nog wel even vooruit kunt. Is het tijd voor vervanging en ben je toe aan iets nieuws? Dan is een abonnement met toestel vaak een betere keuze.

→ Lees ook: 10 tips voor het vinden van een sim only abonnement

2. Kies welke smartphone bij je past

Welke smartphone bij jou past, is vooral afhankelijk van hoeveel en waarvoor je je telefoon gebruikt. Ben jij iemand die op zijn telefoon met name sociale media checkt, muziek luistert en af en toe foto's maakt? Dan zijn goedkopere opties als de Samsung Galaxy A7, Huawei Mate 20 Lite of iPhone 7 of iPhone 8 goed genoeg om daaraan te voldoen.

Ben je juist een fanatieke smartphone-gamer, kijk je vaak video's en series of maak je heel veel foto's? Dan is het voor jou wellicht meer waard om wat dieper in de buidel te tasten voor een van de toptoestellen zoals een iPhone XS, Google Pixel 3 of Huawei P20 Pro. Deze hebben een betere processor, beeldscherm of camera.

Bedenk dus goed wat voor jou belangrijk is en vergelijk enkele smartphones die jou interessant lijken om erachter te komen wat het beste bij jou past. Houd hierbij ook in de gaten wat je budget is, want vandaag de dag is er een ruim aanbod in elke prijsklasse.

Bepaal bij een sim only-abonnement wat je maximale eenmalige uitgave is als je ook een nieuw toestel aanschaft, en houd er rekening mee dat de prijs van een telefoon abonnement met een nieuw vlaggenschip wat hoger ligt.

3. Houd rekening met de BKR-registratie

Als je voor een abonnement met toestel gaat, moet je rekening houden met een eventuele BKR-registratie. Abonnementen met een telefoon met een adviesprijs hoger dan 250 euro, worden tegenwoordig gezien als een lening.

De provider laat dan het Bureau Krediet Registratie (BKR) een inkomenstoets uitvoeren, om er zeker van te zijn dat jij de telefoon kan betalen. Ook wordt het bedrag van het toestel bij het BKR geregistreerd als lening, wat invloed kan hebben op andere leningen zoals een hypotheek. Dit geldt overigens alleen voor particulieren, en niet voor zakelijke mobiele abonnementen.

4. Check je huidige dataverbruik

We gebruiken met z'n allen steeds meer data, maar het is voor iedereen verschillend hoeveel data ze per maand nodig hebben. Daarom is het handig om te checken hoeveel data je verbruikt. Dit zie je gemakkelijk terug in je instellingen bij ‘Mobiel netwerk' op de iPhone en bij ‘Gegevensverbruik' op Android.

Let wel goed op wat de gemeten periode is, want deze wordt niet altijd maandelijks gereset. Vaak geven apps van providers ook inzicht in je dataverbruik. Zo weet je of je bij je nieuwe telefoon abonnement een grotere, kleinere of juist soortgelijke databundel moet kiezen. Dit onderdeel heeft namelijk de meeste invloed op de prijs van je totale abonnement.

5. Bepaal je bundel

Naast de hoeveelheid data checken die je nodig hebt, scheelt het ook als je kritisch kijkt naar het aantal belminuten en sms'jes je nodig hebt. Door apps als WhatsApp, Telegram en Messenger is een sms-bundel voor veel mensen niet meer nodig.

Telefoon abonnementen: ook bij iPhones

Ga ook na hoeveel je eigenlijk nog belt, en pas daar de bundel op aan. Dit kan al een paar euro per maand schelen. Schat daarentegen niet te klein: het is vaak duurder om buiten je bundel te moeten bellen en sms'en dan een iets grotere bel- en/of sms-bundel te nemen.

6. Vergelijk alle providers van telefoon abonnementen

De prijzen van abonnementen lopen per provider erg uiteen. Daarnaast zijn er altijd wel bepaalde kortingsacties die ervoor zorgen dat een provider op dat moment de goedkoopste is voor jou. Om zeker te weten dat je de beste deal voor jezelf sluit, is het verstandig om de prijzen van alle providers met elkaar te vergelijken.

Als je een abonnement met een iPhone wil afsluiten, kun je terecht in de vergelijker van onze zusterwebsite iPhoned. Voor Android-smartphones check je de abonnementenvergelijker op zustersite Android Planet.

Ga je liever voor een sim only-abonnement? Vind dan het goedkoopste sim only abonnement in de prijsvergelijker van onze zustersite OnlySim.

7. Profiteer van kortingsacties

Providers bedenken aan de lopende band kortingsacties om jou te verleiden tot een telefoon abonnement bij hen. Er zijn daarom niet echt vaste, jaarlijkse acties waar je op kunt rekenen. Wil jij graag het nieuwste van het nieuwste? Bij introducties van nieuwe vlaggenschepen stunten aanbieders met abonnementsprijzen. Toch is dit relatief, omdat een abonnement met een gloednieuw toestel natuurlijk al relatief prijzig is.

Verder zijn er regelmatig kortingsacties in december of in de zomer. De acties verschillen echter telkens, dus kijk kritisch of een aanbieding ook echt meer voordeel biedt. Soms is een andere provider nog steeds goedkoper zonder kortingsactie.

8. Zoek speciale abonnementen

Verschillende providers bieden combivoordeel als je bijvoorbeeld ook je vaste internet of televisie bij hen hebt afgesloten. Hier profiteer je bijvoorbeeld van bij Vodafone (met abonnementen bij Ziggo) of T-Mobile. Daarnaast loont het ook om als gezin bij één provider meerdere abonnementen af te sluiten. Onder meer Vodafone en T-Mobile bieden dit ook aan, net als KPN.

KPN heeft vaak speciale telefoon abonnementen

Voorheen kon je als student bij verschillende telecomaanbieders een leuke korting claimen. Inmiddels gebeurt dat vrijwel niet meer. Bij Ben hanteren ze wel de regel dat je als student geen aansluitkosten betaalt.

9. Check de internetsnelheid van interessante providers

Goedkopere abonnementsprijzen kunnen betekenen dat de internetsnelheid lager is. Hoewel veel goedkopere providers een goede dekking hebben doordat ze gebruikmaken van het netwerk van KPN, verschilt de internetsnelheid wel. Als het voor jou belangrijk is dat Instagram-posts zo snel mogelijk online komen, is dit iets om in de gaten te houden. Door iets meer te betalen, voorkom je bij jezelf een hoop ergernis.

10. Kies voor een langdurig telefoon abonnement

Wil je op je maandelijkse kosten besparen? Dan is het een idee om voor de langst mogelijke looptijd van je contract aan te vinken bij het afsluiten van een nieuw telefoon abonnement. Het is altijd duurder om in plaats van een tweejarig contract slechts een looptijd van een jaar te kiezen. Hier betaal je vaak ongeveer een tot enkele euro's extra per maand voor.

Dit geldt ook voor het afsluiten van een maandelijks opzegbaar sim only abonnement. Zo lang dit niet per se nodig is, scheelt het centen om zo lang mogelijk trouw te blijven aan een provider.

Geschreven door Florence Peeters

Techjournalist uit Cuijk. Spitst oren voor smartphones, innovatie en big data in alle vormen. Wordt ook gelukkig van sport, reizen en muziek.

Bekijk profiel