Sim only abonnement kopen voor je smartphone of tablet

sim only afsluitenVeel mensen zijn niet ieder jaar of iedere twee jaar op zoek naar een nieuwe smartphone. Voor deze mensen kan een sim only abonnement erg interessant zijn. Je hebt dan immers de voordelen van een vooruitbetaald pakket, maar hoeft daar veel bij te betalen voor je dure smartphone.

Nieuw: Op onze zustersite OnlySim.nl vergelijk je eenvoudig de beste Sim Only abonnementen van dit moment.

Ons koopadvies: de beste sim only abonnementen

Op het gebied van sim only’s kan het echter al snel een onduidelijk oerwoud vol van vergelijkbare aanbiedingen worden. Smartphone.nl is je gids door die bebossing. We hebben voor elk budget de beste aanbiedingen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet in een handige tabel:

Sim only vergelijken op basis van budget:

Als je alleen uit bent op een databundel, zit je bij ons ook goed. We hebben ook de beste sim onlys op rij gezet die enkel een internetbundel hebben:

Vaak veel goedkoper uit met een sim only abonnement

Een sim only abonnement is dus vooral voordelig als je niet uit bent op een gesubsidieerd nieuw toestel en vooral zo goedkoop mogelijk wilt bellen, sms’en en internetten. Providers binden zich namelijk graag aan je, waardoor er op het gebied van sim only’s altijd wel interessante aanbiedingen zijn te vinden. Hierbij kun je kiezen voor mobiele operators op het KPN, T-Mobile en Vodafone netwerk.

12 tips bij het afsluiten van een sim only

 1. Virtuele providers zijn bij lagere budgetten meestal goedkoper dan de beheerders van hun netwerk: KPN, T-Mobile of Vodafone. Dit is waarschijnlijk zo, omdat zij op dit punt met de grote drie concurreren. Handig om te weten.
 2. Een 2 jarig abonnement is vaak goedkoper dan een 1 jarig sim only abonnement. Een provider wil je immers langer aan zich binden. Het scheelt meestal echter maar een paar euro, en bij sommigen helemaal niets. Let hierop.
 3. Bij Ben, Robin Mobile, Simyo en Tele 2 kun je per maand je sim only abonnement opzeggen, handig als je tijdelijk een abonnement nodig hebt.
 4. Controleer goed welke simkaart in jouw smartphone past. Dit kan namelijk afwijken per model.
 5. Wees er zeker van dat je smartphone ‘simlockvrij’ is. Dit houdt in dat hij niet gebonden is aan een bepaalde provider.
 6. Je huidige nummer kan je onder de noemer ‘nummerbehoud’ meestal meenemen. Vergeet dit niet aan te geven
 7. BlackBerry gebruikers opgelet: een normaal sim only abonnement werkt veelal niet in combinatie met een BlackBerry. De meeste providers bieden echter wel speciale BlackBerry-bundels.
 8. Hi is de enige provider die aan kortingen doet voor studenten. Fijn als je nog in de  collegebanken zit.
 9. De meeste kortingen gelden maar voor een paar maanden of voor de duur van je abonnement. Let hier goed op! Het is doorgaans voordeliger om direct over te stappen.
 10. Doorgaans rekenen providers per minuut. Ga dus altijd uit van een iets ruimere bundel: 175 als je gemiddeld 150 minuten per maand belt bijvoorbeeld.
 11. Sommige providers laten je voor je MB’s betalen na het overschrijven van je bundel; anderen schroeven slechts de snelheid terug.
 12. Sim only in combinatie met een zelf gekocht toestel is soms goedkoper dan een gesubsidieerd toestel in combinatie met een abonnement. Vergelijk dit goed voor jezelf (zie hieronder).

Sim only in combinatie met een losse smartphone

sim only abonnement iPhone 5CAls je toch een nieuwe smartphone wilt, kun je er ook voor kiezen om die zelf aan te schaffen. Dit kun je bijvoorbeeld willen, omdat je geen toestel wil leasen, of omdat het door jou geprefereerde toestel niet geleverd wordt bij een bepaalde provider. De meeste webwinkels versturen je smartphone tegenwoordig nog dezelfde dag.

Bij Android smartphones is het daarnaast fijn dat je niet hoeft te wachten op zogeheten ‘branded’ updates, die doorgaans later worden vrijgegeven dan nodig is. Dit zijn updates voor Android die pas later verschijnen bij bijvoorbeeld een T-Mobile versie van een toestel, omdat T-Mobile nog wat aanpassingen moet maken aan de update.