Review: de iPhone XS na zeven maanden

Review: de iPhone XS na zeven maanden

De iPhone XS is nog steeds de nieuwste iPhone van het moment. Inmiddels hebben we het toestel sinds de release in september iedere dag gebruikt. Hoog tijd dus voor de review.

Zeven maanden met de iPhone XS

Een maand of zeven later kennen we de iPhone XS als onze broekzak. De Face ID-camera heeft ons gezicht ontelbaar vaak gescand, de vernieuwde camera heeft honderden foto’s gemaakt en het intern geheugen is inmiddels aardig gevuld met apps en games.

iPhone XS tweede indruk

Laten we beginnen met de prestaties. De A11-chip van de iPhone X was al heel snel en de A12-chip is nog beter, maar de meeste mensen zullen dit niet meteen merken. Alleen als je de zwaarste apps van het moment gebruikt en bijvoorbeeld video’s en RAW-foto’s bewerkt op je iPhone, is deze verbeterde chip een uitkomst. Voor de overgrote meerderheid zal het verschil tussen de A11 en A12 niet direct opvallen.

Dat betekent tegelijkertijd dat de iPhone XS qua snelheid nog steeds geen concurrentie kent. Zelfs smartphones die later verschenen kunnen de kracht en snelheid van deze iPhone niet evenaren. Dat ligt deels aan de zelfontworpen A12-chip, maar ook op de manier waarop de software van iOS naadloos aansluit op de hardware. Een groot voordeel ten opzichte van Android-toestellen en dat merk je.

De iPhone-camera is ingehaald

Hoe sterk de kracht van de XS na zeven maanden overeind is gebleven, zo hard is de camera achteruit gegaan. De iPhone XS is nog steeds in staat om mooie foto’s te maken met de dubbele cameralens op de achterkant, maar is links en rechts wel ingehaald door de concurrentie. Steeds meer high-end smartphones (zoals Huawei en Samsung) hebben nu drie camera’s in plaats van twee, en dat zorgt onder meer voor een veel betere zoomfunctie.

iPhone XS tweede indruk

Wel willen we de Smart HDR-functie van Apple even benoemen. Hiermee maakt de XS automatisch meerdere foto’s tegelijk als jij op de sluiterknop drukt. Al deze foto’s hebben net iets andere instellingen, bijvoorbeeld op het gebied van belichting. Vervolgens combineert het toestel de beste elementen uit deze afzonderlijke foto’s, om zo het best mogelijke kiekje te presenteren. Waar je vroeger meerdere foto’s en fotobewerkings-apps voor nodig had, gebeurt nu in een oogwenk zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

Wel blijft de iPhone moeite hebben met het maken van foto’s in het donker. Zeker als je er de kiekjes van een Google Pixel 3 naast houdt, is goed te zien dat Apple hier nog genoeg te winnen heeft. Dat lijkt het bedrijf ook van plan met de driedubbele cameralens van de iPhone 2019, maar het zorgt er ook voor dat de XS na relatief korte tijd flink is ingehaald op het gebied van fotografie. De foto’s van het toestel zijn nog steeds prachtig, maar voor het geld dat je er aan uitgeeft weten we nu dat het beter had gekund.

Face ID blijft indrukwekkend

De iPhone XS is niet de eerste iPhone met een Face ID-camera, maar sinds de komst van iOS 12 heeft de gezichtsherkenning van Apple een nieuwe dimensie gekregen. Met de update worden wachtwoordmanagers beter ondersteund, waardoor je nu razendsnel op een veilige manier kunt inloggen. Via Face ID word je identiteit gecontroleerd en daarna vult iOS automatisch het opgeslagen wachtwoord in.

Ook zijn we inmiddels zo gewend aan gezichtsherkenning dat we niet meer terugwillen naar smartphones met een vingerafdrukscanner. De XS oppakken is vaak al genoeg voor de telefoon om je te herkennen, zodat je direct omhoog kunt vegen om toegang te krijgen tot je iPhone. De scanner werkt perfect in het donker, op een relatief grote afstand en is haast niet voor de gek te houden.

Toen we de XS een weekje gebruikt hadden, dachten we al dat het voor eigenaren van de iPhone X niet de moeite waard was om de overstap te maken. Dat gevoel is na meerdere maanden intensief gebruik alleen maar versterkt. Na een jaar de iPhone X te hebben gebruikt, kunnen we niet direct zeggen dat de XS grote stappen voorwaarts heeft gemaakt.

iPhone XS tweede indruk

Natuurlijk is het apparaat wat sneller en zijn de foto’s mooier, maar als je ons een iPhone X en een XS zou geven met een hoesje eromheen, zou het knap lastig zijn om de twee uit elkaar te houden. Heb je echter een iPhone 7 of ouder, dan is de XS een geweldige sprong voorwaarts, die nog jaren relevant zal blijven en goed presteert door de ijzersterke chip en jarenlange software-ondersteuning.

Conclusie: iPhone XS review

De iPhone XS is zeven maanden later nog steeds een uitstekende smartphone die nog jaren relevant blijft. Maar hoe nieuw en revolutionair de iPhone X aanvoelde, zo snel zijn we aan de relatief kleine verbeteringen van de XS gewend. Bijna iedere high-end (en midrange) smartphone heeft inmiddels een voorkantvullend scherm, de camera van de XS staat niet meer aan de top en ook functies als draadloos laden en een dubbele cameralens zijn inmiddels gemeengoed in smartphoneland.

Apple zal dus weer zijn best moeten doen met de iPhone 2019 om opnieuw de standaard naar een hoger niveau te tillen. Tot die tijd blijft de iPhone XS een uitstekende smartphone, die minder lang spannend blijft dan we hadden verwacht.

Een iPhone XS kopen

Ben je na het lezen van onze tweede indruk overtuigd? In de prijsvergelijker van iPhoned vind je de beste deals als je een iPhone XS los of iPhone XS met abonnement wil bestellen.

Geschreven door Lars Paymans

Techjournalist uit Breda. Schrijft het liefst over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tech, smartphones en videogames. Regelmatig in een concertzaal te vinden. Koestert zijn iPod Classic.

Bekijk profiel