Motorola One Vision review: Android One-smartphone is verrassend compleet
De Motorola One Vision is het tweede Android One-toestel van de fabrikant en fors beter dan zijn voorganger. Voor 299 euro krijg je een uitstekende smartphone en in deze review vertellen we je er alles over.
Lees de Motorola One Vision review
Lenovo bracht vorig jaar met de Motorola One zijn eerste Android One-telefoon uit, en die werd met gemengde reacties ontvangen. Vooral de specificaties van de telefoon vielen een beetje tegen: hij had een oude Snapdragon 625-chip, schermresolutie van slechts 1520 bij 720 pixels en de camera was verre van indrukwekkend. Met een adviesprijs van 299 euro was het toestel bovendien te duur.
De Motorola One Vision heeft dezelfde adviesprijs, maar weet voor het geld veel meer te bieden. Sterker nog: in deze prijsklasse is dit één van de meest complete smartphones. In deze review bespreken we de prestaties, software, camera’s, accuduur en meer. Lees gauw verder!
Motorola-design, langgerekt scherm en cameragat
Als je de achterkant van de One Vision bekijkt, ziet ‘ie er op het eerste gezicht uit als een typische Motorola-smartphone: een glazen behuizing, het Motorola-logo in de vingerafdrukscanner en een licht gebolde achterkant. Toch heeft het bedrijf een heleboel anders gedaan.
Allereerst is de telefoon een stukje langer, en dat komt door de beeldverhouding van 21 bij 9. Het scherm is 6,3 inch groot, heeft dunne randen en produceert door de resolutie van 2520 bij 1080 pixels scherpe beelden.
Daarnaast is er geen notch aanwezig – zoals bij de Moto G7-telefoons – maar heeft Motorola gekozen voor een gaatje in het scherm, waar de selfiecamera in zit verwerkt. Dat heeft voor- en nadelen. Fijn is dat een groter gedeelte van de voorkant wordt ingenomen door het scherm en je geen last hebt van een inkeping. Daarnaast oogt een cameragaatje simpelweg wat subtieler dan een notch.
Het probleem is dat het cameragat behoorlijk groot is. Hij valt dan ook meer op dan bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10 en Honor View 20. Dat is niet per se een ramp, maar het maakt de statusbalk van Android nogal groot en ook werken sommige apps niet helemaal lekker met het cameragaatje. Daarnaast treedt er light bleeding op. Wit beeld rond de randjes van het gat heeft een lichte zwarte gloed, wat je ook goed ziet bij de rand aan de onderkant van het scherm.
Dat zal lang niet iedereen zien en irriteren, maar het toont wel aan dat het scherm van mindere kwaliteit is dan dat van de Galaxy S10. Gezien de adviesprijs is dat natuurlijk begrijpelijk. De maximale helderheid is overigens prima en ook bij fel zonlicht is het scherm goed af te lezen.
Prima hardware met vlotte ontgrendeling
Onder de motorkap van de Motorola One Vision zit geen processor van Qualcomm of MediaTek, maar de Exynos 9609-chip van Samsung. Deze chip is gebaseerd op de Exynos 9610, die in bijvoorbeeld de Galaxy A50 zit. De prestaties zijn vergelijkbaar met die van de Snapdragon 660-chip en goed genoeg voor de doorsnee gebruiker.
Apps starten snel op, draaien vloeiend, multitasken gaat prima en je kunt prima een spelletje op dit toestel spelen. Alleen als je van een high-end smartphone af komt, zul je merken dat de Motorola One Vision wat trager is. De prestaties zijn prima en vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de Huawei P30 Lite, die beschikt over een Kirin 710-chip.
De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen en maar liefst 128GB aan opslag. Dat laatste is fors en zien we in deze prijsklasse eigenlijk maar zelden, dus het is netjes Motorola je standaard zoveel ruimte geeft. Heb je aan die 128GB nog niet genoeg, dan kun je nog een micro-sd-geheugenkaartje in het toestel stoppen.
Ontgrendelen gaat met de vingerafdrukscanner aan de achterkant en die is snel en betrouwbaar. Er is ook gezichtsherkenning aanwezig, maar dit is een minder snelle (en vooral onveilige) manier van ontgrendelen. Wel is het fijn dat de One Vision een koptelefoonaansluiting heeft en tevens nfc en bluetooth 5.0 ondersteunt.
Software: veel en vlot updates
Als gezegd is de Motorola One Vision onderdeel van het Android One-programma en dat is misschien wel de belangrijkste feature van het toestel. Android One-telefoons draaien op een (vrijwel) kale versie van Android, krijgen minstens drie jaar lang beveiligingsupdates én gegarandeerde upgrades naar nieuwe Android-versies.
In het geval van de One Vision betekent dit dat de telefoon tot juni 2022 elke maand een beveiligingspatch ontvangt. Tijdens mijn testperiode kreeg ik dan ook de Android-patch van mei 2019 binnen. Daarnaast krijgt de smartphone sowieso updates naar Android 10.0 (Q) en Android R, wat betekent dat ‘ie uit de doos op Android 9.0 (Pie) draait. De garantie op updates komt in deze prijsklasse niet altijd voor en is misschien wel de belangrijkste reden om voor de One Vision te kiezen.
De software op de Motorola One Vision is ‘schoon’, maar niet helemaal stock-Android. Zo heeft Motorola sommige menu’s aangepast met andere kleuren, en is de Moto-app aanwezig. In die applicatie vind je de zogeheten Moto Acties, wat in feite extra functies zijn die Motorola aan Android toevoegt.
Er zijn vier acties: ‘Screenshots met 3 vingers’, een eigen gebarenbediening, de optie om de zaklamp te activeren door twee keer met het toestel te schudden en twee keer draaien om de camera-app te lanceren. Deze features zijn best handig, maar zelf ben ik vooral fan van Moto Display. Deze functie zorgt ervoor dat je notificaties kunt lezen en beantwoorden terwijl het scherm uit staat. Dit zit overigens al jaren op Moto-telefoons, maar blijft erg handig.
Camera is opvallend goed
Net als zijn voorganger heeft de Motorola One Vision een dubbele camera aan de achterkant, en die is aanzienlijk verbeterd. Het gaat om een primaire camera van 48 megapixel, die een quad bayer-techniek gebruikt om pixels te combineren, wat resulteert in een 12 megapixel-foto. De camera heeft ook optische beeldstabilisatie en kan 4K-video’s opnemen.
Overdag maakt de One Vision mooie foto’s met veel detail en realistische kleuren. Belangrijk om te weten is dat standaard auto-hdr is ingeschakeld en die modus zelf bepaalt of hdr (high dynamic range) wordt gebruikt. Dat gaat vaak goed en het levert betere foto’s op. Wordt de hdr uitgeschakeld, dan zie je wel een duidelijk verschil in dynamisch bereik. Het komt dan wel eens voor dat bijvoorbeeld de lucht een grote witte vlek is, en onrealistisch oogt.
Waar de meeste budgetsmartphones moeite hebben met het maken van goede foto’s in het donker, doet de Motorola One Vision dit prima. Motorola heeft een aparte nachtmodus aan de camera-app toegevoegd, die een aantal seconden de tijd neemt om meerdere foto’s te maken, en die data combineert tot een plaatje dat helderder en scherper oogt. Dat werkt goed en komt van pas bij situaties als je niet goed omgevingslicht hebt.
De 25 megapixel-frontcamera is ook in orde en maakt scherpe selfies. De camera-app is simpel en overzichtelijk, maar soms wat langzaam. Heel storend is dit echter niet.
Accuduur van één dag
De accucapaciteit is met 3500 mAh iets meer dan gemiddeld, maar het grote scherm heeft natuurlijk ook veel energie nodig. De accuduur is dan ook niet heel bijzonder. Bij normaal gebruik kom je de dag wel door, maar bij intensief gebruik is het slim om aan het begin van de avond kort bij te laden. Echt slecht is de accuduur niet te noemen, maar de One Vision presteert op dit gebied wel matig.
Ondanks de glazen behuizing is draadloos opladen niet aanwezig, al is dat in deze prijsklasse niet zo gek. Motorola levert wel een snellader van 15 Watt mee, waarmee je de One Vision vlot kunt opladen. Na een half uur laden zit de smartphone voor zo’n 40 procent vol en van 0 tot 100 procent laden duurt iets meer dan twee uur.
Conclusie Motorola One Vision review
De Motorola One Vision is een fijne allrounder met vooral een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor 299 euro krijg je een smartphone met een hoogwaardig design, prima scherm, vlotte hardware en camera's die opvallend goed presteren. Een toffe extra is de nachtmodus, waarmee je scherpere en heldere foto's in het foto's donker schiet. Veel toestellen in deze prijsklasse hebben daar juist moeite mee.
Daarnaast ben je door Android One verzekerd van updates en geeft Motorola je standaard een forse 128GB aan opslag, terwijl veel concurrenten het met de helft doen. De enige nadelen zijn de middelmatige accuduur en het cameragat, dat te groot is en voor een zwarte gloed bij de randjes zorgt. Daar kunnen we echter prima mee leven. Voor zo'n 300 euro is de One Vision één van de beste – zo niet de beste – keuze, en daar mag Motorola trots op zijn.
Motorola One Vision kopen
Ben je na het lezen van deze Motorola One Vision enthousiast geworden en wil je de smartphone bestellen? In de prijsvergelijker van zustersite Android Planet zetten we de beste deals voor een losse Motorola One Vision op een rijtje. Ook kun je het toestel in combinatie met een abonnement aanschaffen.