Robin Mobile review: onbeperkt sim only abonnement getest

Robin Mobile review: onbeperkt sim only abonnement getest

Robin Mobile biedt onbeperkt bellen, sms en mobiel internet aan vanaf 19,95 euro per maand en is maandelijks opzegbaar. Is de mobiele provider daarmee te mooi om waar te zijn? Wij testen het!

Robin Mobile: ‘onbeperkt' sim only abonnement

Wilfred Rottier is de man achter Robin Mobile, een naam die uiteraard een speelse verwijzing is naar Robin Hood. Geen vreemde in de telecomindustrie: Rottier zat ook al achter de uiteindelijk aan KPN verkochte prepaid-provider Ortel Mobile. Robin Mobile is naar eigen zeggen echter het beste te omschrijven als ‘protestprovider’, een protest tegen het gebrek aan transparantie en vernieuwing op de telecommarkt.

Smartphone.nl gebruikte de mobiele provider een maand lang om alle via Twitter gestelde vragen over Robin Mobile van een antwoord te voorzien, bijvoorbeeld over de internetsnelheid van het netwerk. In de loop der tijd heeft Robin Mobile meer producten aan zijn portfolio toegevoegd, zodat je inmiddels al voor een kleine twintig euro onbeperkt kunt bellen en sms'en. Het instapabonnement heeft bovendien onbeperkte data, al is de internetsnelheid relatief laag.

Het sim only-aanbod en netwerk van Robin Mobile

Robin Mobile heeft verschillende onbeperkt bellen, sms’en en internet sim only-abonnementen. Allemaal onbeperkt en maandelijks opzegbaar, maar voorzien van verschillende internetsnelheden. Hieronder hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Robin Entree is het instapabonnement voor wie vooral onbeperkt wil sms'en en bellen. De datasnelheid is te laag om te internetten, maar goed genoeg voor WhatsApp en iMessage.

Robin Junior is er voor de gebruiker die een snelle internetverbinding niet het allerbelangrijkste vindt. Je kunt gewoon je mail checken, WhatsAppen en je sociale netwerken updaten zonder je zorgen te maken over je datalimiet. Video's streamen met fatsoenlijke kwaliteit zit er echter niet in.

Dit abonnement is geschikter voor wie naast onbeperkte bellen en sms'en ook wil internetten met zijn smartphone. De snelheid is echter nog niet ideaal voor videodiensten als Netflix en HBO GO.

Met dit abonnement kun je snel en onbeperkt video’s streamen in hoge kwaliteit, muziek en apps downloaden en over het web surfen zonder oponthoud.

Tot slot is er Robin Pijl Snel, het duurste maar ook snelste abonnement van de provider. De maximale snelheid ligt nog altijd een stuk lager dan bij veel concurrenten, maar je krijgt wel een fikse hoeveelheid data.

Bekijk hier de verschillende sim-only abonnementen van Robin Mobile

Robin Mobile 4G en internetten in het buitenland

robin mobile reviewSinds 30 juni 2015 biedt Robin Mobile nieuwe abonnementen met 4G aan en is het mogelijk om met de provider in het buitenland te internetten. Gelijktijdig lanceerde de provider twee nieuwe producten, het zogenoemde ‘Robin Pijl Snel’ en ‘Robin Zakelijk 4G’, waarbij laatstgenoemde is gericht op de zakelijke markt. Robin Pijl Snel biedt een downloadsnelheid van 25Mbps en kost 49,95 euro per maand. Robin Zakelijk 4G (44,95 euro per maand) biedt tevens een downloadsnelheid van 25Mbps, al kun je ook kiezen voor ‘Robin Klein Zakelijk' en ‘Robin Zakelijk'.

Maak je gebruik van een bestaand pakket van Robin Mobile, dan kun je via een upgrade van 4g gebruikmaken. Dat kan middels de zogenoemde need-for-speed-upgrade. Ook is het mogelijk sinds 30 juni 2015 om met Robin Mobile in het buitenland te internetten. Klanten ontvangen daarnaast een gratis tegoed van 100MB per maand binnen de EU. Verbruik je meer data in het buitenland, dan betaal je 8 cent per MB (binnen de EU) en 1,99 euro per MB buiten de EU.

Nieuwe Robin Mobile abonnementen

Robin Junior, gelanceerd in juni 2015, is specifiek gericht op jongere gebruikers, en laat hen onbeperkt bellen en sms’en. Ook hier wordt de internetsnelheid beperkt, ditmaal tot een snelheid van 800Kbps. Dit is genoeg om te bijvoorbeeld te WhatsAppen en Twitteren, maar daar blijft het bij. Het product is vooral gericht op gebruikers die veelal gebruikmaken van wifi, en niet zozeer van mobiel internet. Ben je onderweg druk in de weer met je browser, dan zul je toch al gauw sneller internet nodig hebben. Kosten voor een Robin Junior abonnement op dit moment: 19,95 euro per maand.

Begin 2016 voegde Robin Mobile nog twee abonnementen toe in de vorm van Robin Entree en Robin Klein Zakelijk. Eerstgenoemde biedt klanten voor 14,95 euro per maand de mogelijkheid om onbeperkt te bellen en sms’en. Daarnaast krijgen ze internettoegang met een snelheid van maximaal 64 Kbps, wat voldoende zou moeten zijn om chat-apps als WhatsApp en iMessage te gebruiken. Klein Zakelijk (24,95 euro per maand, exclusief btw) geeft klanten de mogelijkheid om onbeperkt te bellen en sms’en. Daarnaast biedt dit abonnement onbeperkte data met een snelheid van maximaal 1Mbps.

Vanaf februari 2016 biedt Robin Mobile alle klanten enkele gratis extra’s, in de vorm van 100MB en 100 min/sms’jes per maand om binnen de EU te gebruiken. Daarnaast geeft de provider 100 belminuten per maand cadeau om vanuit Nederland naar 50 landen te bellen. Tot slot werden de tarieven voor bellen naar het buitenland verlaagd. Telefoneren naar bestemmingen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS kost 9 cent per minuut.

Extra betalen voor servicenummers en bellen in het buitenland

Houd er wel rekening mee dat als je in of naar het buitenland wilt sms'en en bellen of premium- of service-nummers wilt bereiken je ‘extra tegoed' nodig hebt. Meer daarover lees je op deze pagina. Met andere kosten hoef je nooit rekening te houden bij de protestprovider, alleen met de 9,95 euro die je betaalt voor het aanvragen van je simkaart.Robin Mobile review

Qua service scoort Robin Mobile prima. Met een handige app (iOS/Android) kun je op ieder platform snel je abonnement bekijken, aanvullen met extra tegoed of opzeggen. Via de website krijg je doorgaans binnen enkele minuten antwoord via de livechat. Als test waren we bijvoorbeeld ons wachtwoord én e-mailadres vergeten, maar een medewerker van Robin Mobile wist ons binnen een kwartier weer in de MyRobin-omgeving te krijgen.

Is onbeperkt mobiel internet bij Robin Mobile echt onbeperkt?

robin mobile reviewDe meeste oren zullen echter gespitst zijn bij de belofte van onbeperkt dataverkeer, wat alleen in de vroege dagen van mobiel internet gebruikelijk was. Helaas kleven er wel een paar vervelende haken en ogen aan het aanbod van Robin Mobile. Zo zit er wel degelijk een limiet op je databundel.

Robin Mobile kent een zogenaamde ‘Fair Use Policy'. Als je teveel data gebruikt zal de provider je snelheid automatisch verlagen. Hoeveel data ‘teveel' is, hangt af van je gekozen abonnement. Zo mag je met Robin Super Snel maximaal 15GB gebruiken, terwijl Pijl Snel je maximaal 20GB biedt. Gebruik je meer dan dat, dan wordt je snelheid verlaagd naar 0,4Mbps. Daarmee kun je eigenlijk alleen nog maar WhatsApp, iMessage of een andere berichtendienst gebruiken. Bij goedkopere abonnementen ligt de limiet nog iets lager.

Hoewel de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk meer dan genoeg heeft aan dergelijke bundels, is Robin Mobile daarmee natuurlijk niet echt ‘onbeperkt'. Bovendien bieden providers als KPN en Vodafone inmiddels vergelijkbare geprijsde abonnementen aan met grotere databundels én sneller mobiel internet.

Want hoewel Robin Mobile het betrouwbare 4G-netwerk van KPN gebruikt, bieden ze niet de bijbehorende snelheden die je misschien zou verwachten. Hoewel je met een KPN-abonnement maximale downloadsnelheden van meer dan 200Mbps kan behalen, belooft Robin Mobile maximaal 25Mbps. Bij goedkopere abonnementen ligt die snelheid nog iets lager.

In de praktijk liggen de snelheden nog ietsje lager. Zo stellen we in de trein meestal snelheden rond de 4Mbps vast. Dat is ongeveer een halve MB per seconde. Het is natuurlijk allerminst de snelheid van wat met 4G mogelijk is (maximaal 225Mbps), maar prima voor niet al te zwaar gebruik. Minima van 1 Mbps werden echter ook bereikt, dus verwacht geen wonderen van Robin Mobiles netwerk als het aankomt op internetsnelheid. Deze downloadtesten werden overigens uitgevoerd met Speedtest, een handige applicatie voor het testen van je internetsnelheden.

Het is verder niet de bedoeling dat je je Robin Mobile-simkaart in iets anders dan een smartphone of tablet stopt. Dit kan de virtuele provider bovendien vrij gemakkelijk zien, waarna je direct (tijdelijk) wordt afgesloten van het netwerk. Constant downloaden via het mobiele netwerk wordt eveneens afgeraden, want daarvoor is een mobiele verbinding volgens Robin Mobile niet bedoeld. Hier krijg je gelukkig wel eerst een waarschuwing over.

Conclusie Robin Mobile review

Het hangt eigenlijk helemaal van je eigen eisen af of je Robin Mobile een geschikte mobiele provider vindt of niet. Op het gebied van sim only kun je altijd goedkoper terecht – bij Hollandsnieuwe of Simyo bijvoorbeeld. Zij bieden veel belminuten, sms’jes en MB's voor een lagere prijs. Ook de grotere providers bieden aantrekkelijke abonnementen, doorgaans met 4g en hogere down- en uploadsnelheden.

De ogenschijnlijk onbeperkte abonnementen van Robin Mobile zijn zeker aantrekkelijk, want de provider biedt forse pakketten voor relatief weinig geld. Wat dat betreft is Robin Mobile voorlopig koning op de telecommarkt. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de abonnementen van de provider niet écht onbeperkt zijn, en dat de snelheid van het mobiele internet wat lager ligt dan bij sommige concurrenten. Gelukkig hoef je ook geen onaangename verrassingen te verwachten: extra tegoed moet je altijd zelf aanschaffen en dat komt daardoor nooit zomaar bovenop je maandelijkse kosten. Erg handig voor je eigen overzicht.

→ Bekijk de website en aanbiedingen van Robin Mobile

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel