10 manieren om de accuduur van je smartphone te verlengen

10 manieren om de accuduur van je smartphone te verlengen

Iedereen is op zoek naar manieren om de accuduur van je smartphone te verlengen. Vooral bij oudere toestellen gaat de accuduur fors achteruit, maar gelukkig zijn er een aantal trucjes om stroom te besparen.

1. Schakel gps uit. De gps-functie op je smartphone verbruikt veel energie. Daarnaast staat gps vaak standaard aan, terwijl je het zelden echt gebruikt. Schakel de gps-functie uit als je deze niet per se nodig hebt.

2. Doe hetzelfde voor bluetooth. Hetzelfde geldt voor de bluetoothfunctie van je mobiele telefoon. Die functie staat vaak aan, maar is alleen nuttig als je draadloze oordopjes of andere apparaten hebt gekoppeld. Schakel de bluetoothfunctie uit om langer met je accu te doen. Dit kan al via het Bedieningspaneel van Apple of het drop-down-menu op Android.

accuduur verlengen

3. Apps afsluiten. Het verhaal dat je apps op de achtergrond moet afsluiten om energie te besparen, is een fabeltje. Tegenwoordig zijn smartphones erop ingesteld dat er veel apps tegelijkertijd open staan. Bovendien is het zo dat het meer energie kost om apps weer helemaal opnieuw op te starten, dan wanneer ze op de achtergrond actief blijven. Sluit veelgebruikte apps dus niet continu af, maar laat ze gewoon in het geheugen van je telefoon staan.

4. Wifi. Als je weggaat van huis, dan schakelt je telefoon over van wifi naar je mobiele internetverbinding. Op de achtergrond blijft de wifi-functie echter ingeschakeld. Dit verbruikt onnodig energie, omdat je telefoon blijft zoeken naar beschikbare wifi-netwerken. Schakel daarom wifi uit op de momenten dat je het niet gebruikt, of weet dat er geen veilig wifi-netwerk in de buurt is.

5. Mobiel netwerk. Omgekeerd geldt dit ook voor het mobiele netwerk. Thuis heb je hoogstwaarschijnlijk wifi, dus kan je mobiele netwerk op dat moment gerust uit.

accuduur verlengen

6. Apps updaten. Oudere versies van apps gebruiken vaak meer energie dan de meest recente versie. Download en installeer app-updates dus altijd meteen, zodat je ervoor zorgt dat ze zo efficiënt mogelijk werken. Via de instellingen kun je automatische updates aanzetten, waardoor je er zelf niet meer naar hoeft om te kijken. Voor Apple smartphones kan dat via ‘Instellingen > iTunes en App Store' en voor Android toestellen ga je naar de ‘Play Store > Instellingen > Apps automatisch updaten'.

7. Synchroniseren. Zonder dat je het doorhebt, blijven apps op de achtergrond synchroniseren. Veel van deze apps gebruik je niet altijd en hoef je dus niet elk half uur te laten bijwerken. Zet automatisch synchroniseren uit om accu te besparen. Kies alleen de belangrijkste apps waarvan updates ertoe doen.

accuduur verlengen

8. Helderheid van het scherm. Zolang je iets doet op je smartphone verbruikt je beeldscherm stroom. Dat betekent dat je scherm dus veel stroom verbruikt. Via het drop-down-menu op Android of het Bedieningspaneel op iOS kan je de helderheid van je scherm aanpassen. Zet de helderheid van je scherm lager om langer met je batterij te doen.

9. Pushmeldingen, geluiden en trillen. Ook deze drie functies verbruiken de nodige energie. Echter kun je deze functies vaak per app instellen. Hierdoor kun je ervoor kiezen om alleen meldingen van de belangrijkste apps binnen te krijgen, waardoor je telefoon minder hard hoeft te werken. Beperk pushmeldingen, geluiden en de trilfunctie zodat je de accuduur verlengt.

10. Energiebesparingsstand. Tot slot de meest voor de hand liggende manier om de accuduur van je smartphone te verlengen. Zet de energiebesparingsstand aan om heel gemakkelijk stroom te besparen. Door deze stand in te schakelen, worden achtergrondprocessen en de prestaties van je telefoon beperkt.

Geschreven door Declan van Schaik

Techjournalist uit ‘s-Hertogenbosch. Schrijft graag over smartphones en tips. Liefhebber van voetbal en kan niet zonder Spotify.

Bekijk profiel