5 hardloop-apps om je prestaties te registreren en verbeteren

5 hardloop-apps om je prestaties te registreren en verbeteren

Hardlopen doe je voornamelijk met je voeten, maar een goede app maakt het een stuk makkelijker om naderhand je prestaties in kaart te brengen. Met deze vijf hardloop-apps hou je nauwkeurig je trainingsinspanningen bij.

5 hardloop-apps om je training in kaart te brengen

Of je nu halve marathons loopt of om de paar dagen een paar kilometer wil joggen: wie wil hardlopen kan altijd een app vinden die goed aansluit bij zijn of haar behoeftes. In het onderstaande overzicht zetten we onze vijf favorieten voor je op een rij.

1. Runkeeper

Runkeeper is de bekendste hardloop app ter wereld. Met de app kun je de belangrijkste onderdelen van je training meten. Afgelegde afstanden, de behaalde snelheid, verbrande calorieën, routes. Alles wordt weergegeven in een duidelijke interface en lopers kunnen ook nieuwe looproutes downloaden.

Download Runkeeper voor iOS of Android (gratis).

hardloop-apps

2. Runtastic

Een fijne feature van Runtastic is de mogelijkheid om je route in een streetview-achtige weergave te bekijken, zodat je precies weet waar je loopt of gaat lopen. Een andere populaire functie is het delen van je vorderingen op Facebook.

Download Runtastic voor iOS of Android (gratis).

3. Couch-to-5k

Waar veel hardloop-apps zich richten op de ervaren loper, is Couch-to-5K juist bedoeld om van de bank af te komen. Hier draait het meer om motivatie en discipline en wat minder om het aanscherpen van je snelheden. De bedoeling is om drie keer per week twintig tot dertig minuten te rennen, waarbij je wordt begeleid door vier virtuele coaches. Een mooie app om je hardloop-training mee te beginnen, en later over te stappen op een van de andere apps in dit lijstje.

Download Couch-to-5K voor €2,17 voor iOS of Android.

4. Spotify

De populaire streamingdienst biedt hardlopers meer dan alleen hun favoriete muziek. Er zitten tegenwoordig namelijk verschillende running-functies in verstopt, waarmee je muziek kunt vinden die bij je ritme past en ook muziek kunt vinden die speciaal uitgekozen is voor hardlopers. Het leuke aan deze hardloop-muziek is dat deze zich automatisch aanpast aan je rentempo, zodat je bijna altijd op de maat blijft rennen. Aangezien je Spotify waarschijnlijk al gebruikte om tijdens het rennen muziek te luisteren, is het een kleine moeite om dit eens uit te proberen.

Download Spotify Music voor iOS of Android (gratis).

5. iSmoothRun Pro

De duurste van de hardloop-apps in de lijst, maar ook de app met de meeste functies. Neem het op tegen een ‘ghost’ van een vorige rensessie, de app gaat automatisch op pauze als je bij een stoplicht staat en het houdt zelfs bij wanneer het tijd is om je schoenen te vervangen. iSmoothRun Pro gebruikt zowel GPS als de bewegingssensoren in de iPhone en wisselt tussen de twee wanneer nodig. De data kan bovendien op verschillende manieren worden geëxporteerd.

Download iSmoothRun Pro voor 4,99 voor iOS.

Geschreven door Walt van der Linden

Freelance journalist met interesse voor privacy en andere effecten van technologie op de samenleving. Daarnaast film- en zwemfanaat.