5 tips voor als je smartphone gestolen is

5 tips voor als je smartphone gestolen is

Veel mensen raken in paniek als hun smartphone gestolen wordt. Een logische reactie, al kun je diverse stappen ondernemen om hem terug te vinden en te voorkomen dat kwaadwillenden aan de haal gaan met je privégegevens.

Dit artikel is geschreven door Anton Mous.

1. Probeer je smartphone zelf te traceren

Smartphones hebben tegenwoordig diverse ingebouwde beveiligingsopties. Dan bedoel ik niet zozeer het invoeren van een pincode of patroon, maar wat meer geavanceerde opties. Zo is het tegenwoordig mogelijk om tot op enkele meters nauwkeurig je smartphone of tablet te traceren.

Smartphone traceren met Android

Met Apparaatbeheer van Google traceer je je gestolen Android-smartphoneHoe werkt dat? Heb je een smartphone die op Android draait, dan doe je een beroep op Googles Apparaatbeheer. Zorg eerst dat deze functie is ingeschakeld op je smartphone. Dat doe je door naar ‘Google instellingen > Beveiliging’ te gaan en dan ‘Locatie op afstand bepalen’ en ‘Vergrendelen en wissen op afstand toestaan’ aan te vinken.

Vervolgens log je via een desktop in op Apparaatbeheer en selecteer je het apparaat dat je wilt lokaliseren. Google geeft je de locatie van je smartphone binnen een straal van 25 meter. Tevens heb je de optie om je smartphone te bellen, je toestel te vergrendelen of alle gegevens op afstand te wissen. Let wel: als je voor de laatste optie kiest, ga je terug naar de fabrieksinstellingen en verwijder je al je foto’s, video’s, muziek, apps en andere media.

Heb je een Nexus 6? Dan kun je ook gebruikmaken van een functie genaamd Device Protection. Meer weten? Lees dan het artikel ‘Zo werkt het nieuwe Device Protection van Android 5.1 (Lollipop)’.

iPhone traceren met ‘Find my iPhone’

Wat moet je doen als je iPhone wordt gestolen?Ook iPhones kennen een traceeroptie. Daarvoor moet je eerst de app ‘Find my iPhone’ downloaden en installeren. Via ‘Instellingen > iCloud > Deel mijn locatie’ of ‘Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Deel mijn locatie’ schakel je traceerfunctie van je iPhone in. Vervolgens start je de ‘Find my iPhone’ app en log je in met je Apple ID. Apple lokaliseert je iPhone waarna je hem op afstand kunt vergrendelen, een geluidje laten afspelen, een berichtje laten verschijnen of al je gegevens wissen.

Een andere iOS-app om je iPhone mee te vinden is ‘Zoek mijn vrienden’. Eigenlijk is de applicatie bedoeld om te kijken waar je vrienden zich op dat moment bevinden, maar als een van hen zijn iPhone kwijt is kun je deze app gebruiken om zijn of haar smartphone terug te vinden.

2. Doe aangifte bij de politie

Het is belangrijk dat je altijd aangifte doet als je merkt dat je smartphone gestolen is. De politie is dan op de hoogte van de diefstal en neemt contact met je op als ze hem terugvinden. Bovendien heb je een aangiftebewijs nodig om eventueel in aanmerking te komen voor een vergoeding (zie tip 5). Om aangifte te doen van je gestolen smartphone hoef je tegenwoordig het huis niet meer uit: dat kan zowel telefonisch als via internet.

Misschien is je smartphone al door de politie of iemand anders gevonden. Als dat het geval is, staat dat vermeld op de website verlorenengevonden.nl. Je moet dan wel een formulier invullen met zo veel mogelijk gedetailleerde informatie over je smartphone en waar je hem bent kwijtgeraakt.

3. Blokkeer je simkaart bij je provider

Blokkeer je sim-kaart als je smartphone gestolen wordtOm te voorkomen dat de dief allerlei telefoontjes naar het buitenland pleegt, je aanmeldt voor een dure mobiele dienst of andere wijze je smartphone misbruikt, moet je je simkaart laten blokkeren door je provider. Als je contact opneemt met je provider, zorg dan dat je al je klantgegevens bij de hand hebt. Deze staan in het contract.

Mogelijk informeert de provider, evenals de politie, naar je IMEI-nummer: het identiteitsnummer van je smartphone. Deze vind je terug op de verpakking van je smartphone en in sommige gevallen ook op de factuur. Je kunt ook naar *#06# bellen of onder de accu kijken.

Je kunt het IMEI-nummer het beste vooraf ergens noteren, bijvoorbeeld op het contract met je provider of bij je andere belangrijke nummers. Op de website telefooncheck.nu kun je aan de hand van je IMEI-nummer kijken of je smartphone door iemand is gevonden en geregistreerd.

4. Breng je contacten op de hoogte van de diefstal

Is je smartphone gestolen, vertel dit dan ook aan je vrienden en familie. Misschien kunnen zij helpen om hem terug te vinden, bijvoorbeeld door naar je telefoonnummer te bellen. Andersom is ook denkbaar. Je denkt dat je smartphone is gestolen, maar een barmhartige samaritaan vindt hem en belt een van je contacten. Dan weet deze persoon er van af en kan hij hem naar je doorverwijzen.

5. Check je verzekeringsvoorwaarden

Als je een smartphone koopt, krijg je veelal de vraag of je hem wilt verzekeren. Je betaalt dan maandelijks een bedrag bovenop je bel- en databundel voor extra dekking bij schade, verlies of diefstal. Let op: laat je vooraf goed informeren over de verzekeringsvoorwaarden. In de algemene voorwaarden van diverse providers staat vaak dat er ‘aantoonbare schade’ moet zijn van diefstal voordat je in aanmerking komt voor een vervangend toestel. Zijn er geen braaksporen, dan heb je geen recht op een gratis vervangend toestel.

Check je verzekeringsvoorwaarden wanneer een gestolen smartphone wordt vergoed

Heb je geen aanvullende verzekering afgesloten bij aanschaf van je smartphone? Als hij uit je eigen huis is gestolen kun je een beroep doen op je inboedelverzekering. Ook smartphones, tablets en mp3-spelers maken onderdeel uit van de inboedelverzekering. De verzekering wil bewijs van de diefstal, wat betekent dat aangifte moet doen bij de politie.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.