Tip: apk-bestanden op je Android-toestel installeren

Tip: apk-bestanden op je Android-toestel installeren

Als Android-gebruiker heb je de mogelijkheid om apps en games buiten de Play Store op je toestel te zetten. In dit artikel laten we zien hoe je deze apk-bestanden installeert.

Android apk-bestanden installeren

Apk-bestanden zijn erg handig als je een app of game wilt downloaden die bijvoorbeeld niet (meer) in de Play Store te vinden is. Ook kun je nieuwe (betà)versies uitproberen van applicaties die nog niet in jouw regio te verkrijgen zijn.

Een apk-bestand is vergelijkbaar met een exe-bestand op een PC of een dmg- of app-bestand op een Mac. We raden je aan om de website van APKMirror te gebruiken, omdat deze het snelst wordt voorzien van de nieuwste app-versies. Door onderstaande stappen te volgen, weet je precies hoe je apk-bestanden downloadt op je Android-toestel.

  1. Als je het gewenste apk-bestand hebt gevonden en gedownload, vind je deze terug in de folder ‘Downloads' en ‘Mijn Bestanden';
  2. Voordat je begint met het installeren van je apk-bestand, dien je eerst de functie ‘Installeren van onbekende bronnen toestaan' in te schakelen. Deze optie vind je vrijwel altijd door naar ‘Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen' te gaan;
  3. Installeer het apk-bestand. Als het goed is vind je deze terug in de app-lijst.

Android apk-bestanden installeren met Filemanager

Als je het apk-bestand niet kunt installeren, beschikt jouw Android-toestel waarschijnlijk niet over een filemanager. Gelukkig kun je voor een filemanager wel terecht in de Play Store. Een handige filemanager is ASTRO. Met deze app kun je mappen maken en verplaatsen, bestanden kopiëren en hernoemen, bestanden wissen, eigenlijk alles wat de Verkenner op je desktop ook kan. Je kunt met ASTRO ook naar het zojuist gedownloade apk-bestand bladeren en erop tikken. De installatie start dan vanzelf.

Let op: Download je een oudere versie van een applicatie of game naar je Android, zorg er dan voor dat je de nieuwere versie eerst verwijdert. Dit voorkomt opstartproblemen.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel