Zo stel je een ander toetsenbord in op je Android-smartphone

Zo stel je een ander toetsenbord in op je Android-smartphone

Als het standaardtoetsenbord van je Android-smartphone je niet bevalt, kun je ervoor kiezen een andere toetsenbord-app te installeren. Smartphone.nl laat je zien hoe een ander Android toetsenbord instellen in zijn werk gaat.

Android toetsenbord instellen

Een ander toetsenbord installeren op je Android-smartphone heeft een aantal voordelen. Zo bieden alternatieve toetsenbord-apps specifieke functies die niet alle ingebouwde toetsenbord-apps bieden, zoals een goede autocorrectie, de mogelijkheid om gifjes te sturen en het in kunnen stellen van andere thema's. Andere apps laten je snelkoppelingen toewijzen aan toetscombinaties, of bieden een ander soort toetsenbordindeling aan voor als je geen QWERTY wil.

Het installeren van een nieuw toetsenbord gaat in de meeste gevallen via een stapsgewijs installatieproces. Dit proces begint als je de app via je app-drawer of notificatiescherm start. Als je deze stappen doorloopt, is het heel gemakkelijk om een andere toetsenbord-app in te stellen.

Dit proces bestaat voor de meeste apps uit dezelfde stappen. Allereerst geef je de app de permissies die nodig zijn om goed te kunnen werken. Zo hebben veel toetsenbord-apps bijvoorbeeld toegang tot je contactpersonen nodig om namen te kunnen voorspellen. Ook hebben apps toegang tot je opslaggeheugen nodig, bijvoorbeeld als een app je gifjes of afbeeldingen laat versturen.

Taal en als standaard instellen

De volgende stap is het toestaan dat een app al je invoergegevens mag vastleggen. Via ‘Taal en invoer' in de Instellingen-app kom je bij de lijst met geïnstalleerde toetsenborden. Hier kun je instellen welke apps zich als toetsenbord mogen gedragen, en welke je standaard keyboard wordt.

De laatste stap is het kiezen welke taal je wil gebruiken. Sommige apps laten je hier meerdere talen kiezen, maar niet alle toetsenborden kunnen tegelijkertijd meerdere talen voorspellen. In dat geval kun je via het notificatiescherm wisselen tussen talen. De meeste toetsenborden stellen de Nederlandse taal automatisch als standaard voor je in.

Toetsenbord-apps

Wat toetsenbord-apps betreft is de keuze op Android enorm. Naast de toetsenborden van smartphonefabrikanten zelf biedt bijvoorbeeld Google een alternatief met Gboard. Voor een lijstje met de beste toetsenbord-apps naast die van Google kun je het overzichtsartikel op onze zustersite Android Planet bekijken.

Geschreven door Wouter Nijsen

Techjournalist uit Duiven die zich 24/7 bezighoudt met tech, games, films, series en alles daaromheen. Daarnaast groot liefhebber van voetbal.

Bekijk profiel