Android vs iOS, wat moet ik nemen?

Android vs iOS, wat moet ik nemen?

Bij het kopen van een nieuwe smartphone moet je kiezen tussen Android of iOS. Er zijn maar twee opties, dus dat is toch makkelijk? Toch valt dat nog best tegen. Smartphone.nl helpt je een handje op weg: Android vs iOS: let the game begin!

Ga je voor Android of iOS?

Er was een tijd dat je bij het kopen van een nieuwe smartphone moest kiezen uit allerlei verschillende besturingssystemen. Nam je bijvoorbeeld een Windows Phone, of een BlackBerry? Inmiddels blijven er maar twee echte keuzes over: Android en iOS. Toch valt het nog niet mee om een keuze te maken.

In dit artikel helpen we je een handje op weg. Hoewel Android en iOS tegenwoordig erg op elkaar lijken, hebben beide platformen hun eigen voor- en nadelen. Door te kijken naar wat jij belangrijk vindt, maak je de juiste keuze.

Android vs iOS: prijs en keuze

Bij het kopen van een nieuwe smartphone is de prijs een van de belangrijkste factoren. Er is bijna altijd wel een duurder toestel verkrijgbaar dat net iets beter is, maar ergens moet je de grens trekken. Hoewel er in het duurste segment zowel toestellen met iOS als Android te vinden zijn, is dat in de lage prijscategorie een heel ander verhaal.

Prima Android-smartphones zijn nieuw al voor rond de tweehonderd euro te vinden. De goedkoopste nieuwe iPhone is twee jaar oud en vanaf vijfhonderd euro verkrijgbaar (iPhone 7). Hoewel Apple wel steeds meer zijn best doet om ook goedkopere toestellen aan te bieden, door bijvoorbeeld oudere iPhones nog steeds te verkopen, is voor de budgetbewuste koper Android nog altijd de logische keus. Check ook onze lijst met beste smartphones onder de 250 euro.

Winnaar: Android

android vs ios

Android of iOS: hardware en prestaties

Dit is een lastige categorie om te vergelijken. Op de Android-markt zijn er namelijk talloze verschillende toestellen te vinden met allerlei verschillende hardware. Dat terwijl er maar een beperkt aantal verschillende iPhones op de markt worden gezet.

In het hoogste segment weet Android puur op specificaties iOS te verslaan. Denk bijvoorbeeld aan veel meer processorkracht en werkgeheugen in de smartphones. Ook weet bijvoorbeeld Google met zijn Pixel-telefoons (onze zustersite Android Planet schreef dit over de Google Pixel 3)  betere foto's te maken met een enkele camera, dan de beste iPhone met meerdere camera's.

Maar omdat Android op zoveel verschillende apparaten draait en elke fabrikant het besturingssysteem aanpast met een eigen laagje, voelt Android nooit echt geoptimaliseerd. Dat is bij iOS wel anders. Hoewel de hardware van de nieuwste iPhones wellicht hier en daar wat minder is, draait iOS altijd als een zonnetje en dat is het belangrijkste. Meer weten over dit besturingssysteem? iPhoned heeft alle informatie over iOS 12 op een rij gezet.

Winnaar: iOS

android vs ios

Android vs iOS: Veiligheid en updates

Veiligheid is een belangrijk onderwerp voor ons smartphonegebruik. We worden namelijk steeds meer bewust over wat er kan gebeuren als onze informatie niet op de juiste manier wordt beveiligd. Android staat bekend als onveilig en dat imago is helaas deels terecht. Neem bijvoorbeeld Googles app-winkel. Schadelijke nep-apps weten constant de Play Store van Android binnen te dringen, terwijl Apple meer controle houdt over zijn App Store.

Een groot deel van de veiligheid van deze twee platformen heeft te maken met updates. Zowel Android als iOS hebben updates nodig om veilig te blijven, want er worden constant nieuwe gevaren ontdekt. Android heeft hiervoor maandelijkse beveiligingsupdates en daarnaast jaarlijks een grote update voor Android. Ook iOS heeft ongeveer elke maand (maar dan wat onregelmatiger) nieuwe kleine updates en jaarlijks een grote update met nieuwe functies.

Een groot verschil tussen de twee platformen is de beschikbaarheid van deze updates. iOS-updates zijn direct voor alle nieuwe iPhones en een paar jaar oude iPhones beschikbaar. Android-updates zijn een heel ander verhaal. Gebruikers zijn namelijk afhankelijk van fabrikanten voor hoe snel ze deze updates ontvangen. Veel te vaak gaat daar lange tijd overheen, met onveilige telefoons als gevolg.

Winnaar: iOS

Lees ook: Dit komt er kijken bij het maken van een beveiligingsupdate

android vs ios

Android of iOS: Aanpasbaarheid en multitasken

Een groot verschil tussen iOS en Android is de vrijheid die je krijgt om je ervaring naar je eigen wensen aan te passen. Apple wil dat alle iOS-gebruikers dezelfde goede ervaring hebben. Op Android word je veel meer vrijgelaten, om je smartphone naar eigen wensen aan te passen.

De mogelijkheden op Android zijn gigantisch. Je mag bijvoorbeeld andere launchers installeren, voor een compleet nieuwe look van de menu's en icoontjes. Ook mag je nieuwe standaard apps voor bijvoorbeeld je browser of sms'jes instellen. Daarnaast is het bijzonder makkelijk om apps buiten de Play Store om te installeren. Hoewel je bij iOS zeker weet dat alles goed werkt, scoort het besturingssysteem in vrijheid voor gebruikers niet goed.

Google legt met Android de afgelopen jaren tevens steeds meer nadruk op multitasken. Omdat smartphoneschermen steeds groter worden, is de vrijheid om twee apps boven elkaar te zetten en tegelijk te gebruiken heel fijn. Hoewel je op iOS wel soepel tussen apps wisselt, is het toch beter om niet te hoeven wisselen.

Winnaar: Android

android vs ios

Android vs iOS: Apps

Met beide platformen krijg je een digitale winkel om apps te downloaden. Bij iOS heet die winkel de App Store en bij de Android de App Store. Jaren geleden zou iOS in deze categorie duidelijk als winnaar uit de bus komen. Veel populaire apps kwamen toen namelijk veel later pas naar de Play Store. Inmiddels is dat niet meer het geval. Nieuwe apps komen meestal tegelijk voor beide platforms uit.

Het komt nog wel eens voor dat apps iets trager voor Android verschijnen. Dat komt doordat app-makers rekening moeten houden met allerlei verschillende toestellen met eigen schermformaten en andere hardware. Toch gebeurt dat niet vaak meer. De Android-markt is namelijk veel groter dan de iOS-markt, dus app-makers willen graag direct voor beide platformen beschikbaar zijn.

Er zijn nog wel apps die exclusief voor iOS uitkomen, maar ook apps die exclusief voor Android verkrijgbaar zijn. Dus afgezien van zeer specifieke apps hoeft je keuze voor iOS of Android hier niet meer vanaf te hangen.

Winnaar: Gelijkspel

Conclusie: Android vs iOS

Het verschil tussen Android en iOS is in de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Hierdoor kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Toch zijn er nog belangrijke verschillen tussen de twee platformen, zoals we hierboven beschrijven. Het ligt er dus aan wat jij belangrijk vindt. Hecht je bijvoorbeeld waarde aan veiligheid en heb je wat geld te besteden, dan is iOS de logische keuze. Ben je meer budgetbewust en wil je de vrijheid krijgen om aan te passen wat je wil, dan moet je bij Android zijn.

Geschreven door Erwin Vogelaar

Freelance journalist uit Utrecht. Schrijft over tech, games, social media en een beetje religie. Maakt tussendoor ook graag een podcast. Houdt van verhalen in alle vormen.

Bekijk profiel