Nooit meer verdwalen: zo werkt de ANWB Routeplanner en ANWB Onderweg

Nooit meer verdwalen: zo werkt de ANWB Routeplanner en ANWB Onderweg

De ANWB gaat al heel wat jaren mee, maar met meerdere apps in Google Play en de App Store kun je de bond allesbehalve stoffig noemen. De bekendste applicaties zijn de ANWB Routeplanner en Onderweg-app. Dit is alles wat je moet weten om nooit meer te verdwalen.

ANWB Routeplanner en ANWB Onderweg: zo werkt het

De ANWB Routeplanner is al jaren één van de populairste manieren om van A naar B te komen. Naast de website is er ook een app met de toepasselijke naam ‘Onderweg’. Smartphone.nl legt uit hoe beide programma’s werken, wat de verschillen zijn en waar je op moet letten.

Je weg vinden met de ANWB Routeplanner

De ANWB Routeplanner is één van de meest gebruikte navigatiemiddelen van Nederland. Nog voordat Google Maps populair werd, kon je al routes uitstippelen via de ANWB-website. De weg vinden is heel gemakkelijk:

  1. Ga naar de ANWB Routeplanner-website;
  2. Vul in waar je vandaan vertrekt en waar je heen moet. Je kunt zowel specifieke adressen, straten of simpelweg de plaats invullen;
  3. Geef onder ‘Auto route’ aan of je de snelste, kortste of meest toeristische optie wilt. Ook kun je hier kiezen om bijvoorbeeld tolwegen of snelwegen te vermijden of een tussenstop opgeven;
  4. Druk op ‘Plan route’ en klaar ben je!

ANWB-Routeplanner-maps

ANWB Onderweg: parkeren, tanken en meer

Zoals de naam al doet vermoeden heeft ANWB Onderweg alles wat je nodig hebt tijdens het rijden. De app beschikt over een (afgeslankte) routeplanner, file-alert en laat zien hoe duur parkeren is. Voor sommige functies, zoals het file-alert, moet je wel ANWB-lid zijn. De app is te downloaden voor je Android-smartphone en iPhone.

De routeplanner is minder uitgebreid dan de webversie. Je kunt bijvoorbeeld wel een route plannen, maar krijgt geen rij-instructies op straatniveau mee. Bovendien kun je niet aangeven dat je bepaalde (tol)wegen wil vermijden.

De app is verder vrij rechttoe-rechtaan in gebruik. Zodra je ‘m opstart kun je onder meer verkeersinformatie bekijken en brandstofprijzen vergelijken. Ook is het mogelijk om per file te zien wat er aan de hand is en hoe lang het oponthoud duurt.

Daarnaast kun je via de app parkeren, zonder dat je een kaartje hoeft te kopen. De ANWB werkt hiervoor samen met Yellowbrick. Het is fijn dat je naar parkeerplekken in de buurt kunt zoeken, of op adres. Je tikt simpelweg aan waar je wil parkeren, checkt hoe duur het is en de meter gaat lopen. Let op: je hebt hiervoor dus wel een Yellowbrick-account nodig.

Een andere praktische functie is de mogelijkheid om te zien waar je het goedkoopst kunt tanken. Als ANWB-lid krijg je bovendien korting bij bepaalde tankstations: deze plekken worden uiteraard keurig aangegeven op de kaart. Tot slot kun je via ‘Mijn auto’ altijd zien waar je geparkeerd staat, en bijvoorbeeld automatisch de parkeermeter stoppen zodra je wegrijdt.

Al met al is ANWB Onderweg een behoorlijk complete app, ook voor niet-ANWB-leden. Wie echter enkel geïnteresseerd is in routebeschrijvingen of een parkeer-app, is beter af bij respectievelijk Google Maps en een partij als Yellowbrick.

→ Download ANWB Onderweg op je Android-telefoon (gratis)

→ Download ANWB Onderweg op je iPhone (gratis)

Geschreven door Michel van 't Klaphek

Freelance journalist die graag schrijft over technologie en privacy, de zakelijke kant van smartphones en de mensen achter de industrie. Daarnaast fanatiek sporter en bijna afgestudeerd als economisch geograaf.

Bekijk profiel